3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A KSH legújabb adata szerint tavaly kevesebb, mint 90 ezer gyermek született Magyarországon. Ugyan valamit javult a termékenységi mutató, de a születésszám mégis csökken. A szülőképes korosztályok csökkenése miatt már a születésszám stagnálása is igen nagy sikert jelentene a kormányzati politika számára. Megnézzük a számokat.

A kormánypolitikában elsődleges helyre került a demográfiai folyamtok megváltoztatása, ezen belüli a születések számának növelése. Ha egyenletes lenne a korosztályok eloszlása a 40 évnél fiatalabbak esetében, ez nem is lenne olyan nehéz feladat, mert ha csak kicsit is javul a szülési kedv, ez máris látszana a statisztikában.

Különös korfa

A jelenlegi magyarországi helyzet ennél bonyolultabb, ugyanis erős változékonyság van a korcsoportok számának alakulását illetően, ráadásul nem épp előnyösen. Amint az jól látható az alábbi korfán, volt két kiugrás a születésszámban: az első csúcs az úgynevezett Ratkó-korszakban, 1954-ben volt, az akkor születettek közül ma a KSH szerint 154 ezren élnek Magyarországon, a második tetőzás 1975-re esett, itt a Ratkó-korszakban születettek gyerekeiről van szó (érdekes, hogy a két csúcs közt mindössze 21 év van, akkor ez volt egy jellemző gyermekvállalási kor). Az 1975-ös korosztály 177 ezer tagot számlál.

Magyarország népessége kor és nemek szerint. Forrás: KSH

Onnan erős csökkenés következett 1983-ig, látszik, hogy a nagy korosztályok akkora elfogytak, az 1983-ban születettek már csak 116 ezren vannak. A jelenlegi helyzetben ez azt jelenti, hogy az 1975-ös hatalmas korosztály kikerülőben van a szülőképes korból, és a következő években az 1983 előtt született, még viszonylag nagyobb korosztályokkal ugyanez fog történni. A szülőképes korú nők száma tehát gyorsan csökken. Érthető, hogy miközben a gyermekvállalási kedv nem csökkent, mégis 90 ezer alá esett a születésszám.

Újabb visszaesés

Ha a következő években nagy siker lenne a kormány most induló családvédelmi akcióterve, akkor az 1983-ig tartó korosztályok kiesését pótolhatná a növekvő szülési kedv, így a következő pár évben a 90 ezres születésszám maga lenne a jó eredmény. 1983-tól 1995-ig nagyjából egyenletes a korosztályok eloszlása, utána azonban jön az újabb esés: az 1997-ben születettek csak 100 ezren vannak, ebből a nők 48,5 ezren.

Az újabb probléma ezzel máris előáll: ez a korosztály a mai viszonyok szerint most kezd belépni a szülőképes korba, így a kilépő nagyobb korosztályok helyett ezután már minden évben kb. 45-48 ezer nő éri el azt a kort, ahol már vállalkozik a szülésre, miközben az 1983 utáni korosztályok még 52-60 ezer nőt számlálnak egy-egy évben. A szülőképes korú nők csökkenése tehát a következő bő 20 évre garantált, adottságnak tekinthető, ha nem is olyan mértékben, mint most, amikor a 70-es évek népes korosztályai távoznak a potenciális anyajelöltek közül.

Termékenységi ráta

Ha a jelenlegi 1,5 körüli termékenységi ráta marad fenn, akkor 45-48 ezres korosztályokkal számolva 20 év múlva évente csak 68-72 ezer gyermek születne a mostani 90 ezerrel szemben. A 90 ezer fenntartása 20 év múlva már 1,9 fölötti termékenységi rátát jelentene, ekkora növekedést egyelőre nehéz elképzelni. Így még az is sikert jelenthet, ha 20 év múlva csak évi 80 ezresre csökkenne a születésszám a mai termékenységi rátából adódó 70 ezer helyett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Visszatérhetnek a nagykövetek - miről szólt Biden és Putyin találkozója?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 18:23
Véget ért Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai csúcstalálkozója Genfben - közölte a Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a járványról - február óta nem mért hasonlót a WHO
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 18:11
A WHO biztató számokat tett közzé.
Makro / Külgazdaság Részlegesen le kell zárni Kína több kikötőjét új vírusgócpontok miatt, ami globális áruhiányt okozhat
Tiszai Balázs | 2021. június 16. 14:19
És így megtolhatja az alapból is erősödő inflációt.
Makro / Külgazdaság Asztronautákat küld az űrbe holnap Kína
MTI | 2021. június 16. 10:12
A félkész Tienho űrállomásra utaznak hárman, a tervek szerint három hónapot töltenek majd ott.
Makro / Külgazdaság Nagy drágulás jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 09:37
A 95-ös oktánszámú üzemanyag és a gázolaj literenkénti bruttó átlagára egyaránt 5-5 forinttal megy fel.
Makro / Külgazdaság Drágul az olaj, többéves csúcsok vannak veszélyben
MTI | 2021. június 16. 09:00
A Brent már az ötödik egymást követő kereskedési napon drágul a raktárkészletek csökkenésének és a kereslet élénkülésének hatására. 
Makro / Külgazdaság A magyarok többsége nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 07:40
A napi.hu számára készített felmérés szerint a magyarok bő kétharmada nem támogatja az ötletet, hogy magasabb nyugdíjra legyen jogosult az a szülő, aki több gyereket vállal. 
Makro / Külgazdaság Akár 5 millióval is kevesebb adót fizethet a járványra hivatkozva
MTI | 2021. június 16. 07:25
Érdemes kihasználni a legújabb adóügyi könnyítést, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: az EU és az Egyesült Államok nem fogják a múlt hibáit újra elkövetni a gazdaság területén
MTI | 2021. június 15. 16:45
Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott, hogy öt évre meghosszabbítják az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által tiltottnak minősített állami támogatások miatt egymás exportjára kivetett büntetővámok felfüggesztését - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: Rogán Antal újraosztja a csillagokat
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 15:28
A kormány által SZÉP-kártyás pénzekkel kistafírozott turisztikai szövetség új cége dönt a jövőben valamennyi hazai szálláshely kötelező minősítéséről. A parlament megszavazta a kormány javaslatát. 
hírlevél
depositphotos