3p
A KSH legújabb adata szerint tavaly kevesebb, mint 90 ezer gyermek született Magyarországon. Ugyan valamit javult a termékenységi mutató, de a születésszám mégis csökken. A szülőképes korosztályok csökkenése miatt már a születésszám stagnálása is igen nagy sikert jelentene a kormányzati politika számára. Megnézzük a számokat.

A kormánypolitikában elsődleges helyre került a demográfiai folyamtok megváltoztatása, ezen belüli a születések számának növelése. Ha egyenletes lenne a korosztályok eloszlása a 40 évnél fiatalabbak esetében, ez nem is lenne olyan nehéz feladat, mert ha csak kicsit is javul a szülési kedv, ez máris látszana a statisztikában.

Különös korfa

A jelenlegi magyarországi helyzet ennél bonyolultabb, ugyanis erős változékonyság van a korcsoportok számának alakulását illetően, ráadásul nem épp előnyösen. Amint az jól látható az alábbi korfán, volt két kiugrás a születésszámban: az első csúcs az úgynevezett Ratkó-korszakban, 1954-ben volt, az akkor születettek közül ma a KSH szerint 154 ezren élnek Magyarországon, a második tetőzás 1975-re esett, itt a Ratkó-korszakban születettek gyerekeiről van szó (érdekes, hogy a két csúcs közt mindössze 21 év van, akkor ez volt egy jellemző gyermekvállalási kor). Az 1975-ös korosztály 177 ezer tagot számlál.

Magyarország népessége kor és nemek szerint. Forrás: KSH

Onnan erős csökkenés következett 1983-ig, látszik, hogy a nagy korosztályok akkora elfogytak, az 1983-ban születettek már csak 116 ezren vannak. A jelenlegi helyzetben ez azt jelenti, hogy az 1975-ös hatalmas korosztály kikerülőben van a szülőképes korból, és a következő években az 1983 előtt született, még viszonylag nagyobb korosztályokkal ugyanez fog történni. A szülőképes korú nők száma tehát gyorsan csökken. Érthető, hogy miközben a gyermekvállalási kedv nem csökkent, mégis 90 ezer alá esett a születésszám.

Újabb visszaesés

Ha a következő években nagy siker lenne a kormány most induló családvédelmi akcióterve, akkor az 1983-ig tartó korosztályok kiesését pótolhatná a növekvő szülési kedv, így a következő pár évben a 90 ezres születésszám maga lenne a jó eredmény. 1983-tól 1995-ig nagyjából egyenletes a korosztályok eloszlása, utána azonban jön az újabb esés: az 1997-ben születettek csak 100 ezren vannak, ebből a nők 48,5 ezren.

Az újabb probléma ezzel máris előáll: ez a korosztály a mai viszonyok szerint most kezd belépni a szülőképes korba, így a kilépő nagyobb korosztályok helyett ezután már minden évben kb. 45-48 ezer nő éri el azt a kort, ahol már vállalkozik a szülésre, miközben az 1983 utáni korosztályok még 52-60 ezer nőt számlálnak egy-egy évben. A szülőképes korú nők csökkenése tehát a következő bő 20 évre garantált, adottságnak tekinthető, ha nem is olyan mértékben, mint most, amikor a 70-es évek népes korosztályai távoznak a potenciális anyajelöltek közül.

Termékenységi ráta

Ha a jelenlegi 1,5 körüli termékenységi ráta marad fenn, akkor 45-48 ezres korosztályokkal számolva 20 év múlva évente csak 68-72 ezer gyermek születne a mostani 90 ezerrel szemben. A 90 ezer fenntartása 20 év múlva már 1,9 fölötti termékenységi rátát jelentene, ekkora növekedést egyelőre nehéz elképzelni. Így még az is sikert jelenthet, ha 20 év múlva csak évi 80 ezresre csökkenne a születésszám a mai termékenységi rátából adódó 70 ezer helyett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG