1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Összesen 380 milliárd eurót nyom az a csomag, amellyel az Európai Unió és a nemzetközi intézmények Görögország talpra állítását segítik – húzza alá egy szerdán bemutatott bizottsági közlemény. Brüsszel azzal biztat, hogy már 2012 végén érezhetők lesznek az első eredmények.

A Görögországnak a válság kezdete óta nyújtott teljes nemzetközi pénzügyi segítség volumene eléri a 380 milliárd eurót, ami a görög GDP 177 százalékának felel meg – állapítja meg egy szerdán közzétett bizottsági közlemény, amely áttekintést ad azokról az erőfeszítésekről, amelyek révén az EU talpa próbálja állítani a gazdaságilag és pénzügyileg megroppant országot - számol be róla a Bruxinfó. 380 milliárd euró - jelenlegi árfolyamon ez a pénz a magyar államadósság 5,6-szeresének felel meg.

A Marshall-segély ehhez képest smafu volt

Kedden minden eldőlhet
A konvergenciaprogram részleteiről és a jegybanktörvény megfelelő módosításáról is tájékoztatást vár az Európai Bizottság elnöke a miniszterelnökkel tartandó keddi informális egyeztetésén.  Itt dőlhet el minden. Részletek >>>

A Bizottság példa nélkülinek minősíti a Görögországgal szemben megmutatkozó szolidaritást, azt sugallva, hogy a második világháborút követően Nyugat-Európa újjáépítéséhez nyújtott Marshall-segély sem összemérhető vele volumenében. Az Egyesült Államok 1948 és 1951 között 13 milliárd dollárt adott vissza nem térítendő támogatások és kisebb részt kölcsönök formájában Nyugat-Európa országainak. A teljes keret az amerikai GDP 5 százaléka, a kedvezményezett országok egyesített GDP-jének pedig a 2,1 százaléka volt.

A 380 milliárd eurónyira becsült görög „Marshall-segély” az EU GDP-jének 3 százaléka, amiből fejenként 33 600 euró jut minden egyes görög állampolgárra. Az összegből 240 milliárd euró az EU és az IMF által nyújtott kölcsönökből, 100 milliárd euróból pedig a magánbefektetők által vállalt adósságleírásból származik. 40 milliárd eurót tesz ki az az összeg, ami Görögország számára 2007 és 2013 között támogatásként elérhető az uniós költségvetésből. Ebből nagyjából 20-20 milliárd euró a kohéziós alapból és az agrártámogatásokból származik.

Türelmet kér Brüsszel


„A görögök eltökéltségével és az EU teljes támogatásával jobbá tehetjük Görögországot: azt szeretném mondani a görög népnek, hogy együtt sikerrel járhatunk” – jelentette ki az Európai Parlament plenáris ülésén José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke.

A közlemény leszögezi, hogy időre lesz szükség, mire a nemrég elfogadott többéves kiigazítási program teljesen érezteti majd a hatását. Ennek ellenére a Bizottság úgy véli, hogy a program három területen történő következetes végrehajtásával 2012 végére már biztató eredményeket lehet majd felmutatni. Ezek: a közpénzügyek kiadási és bevételi oldalának stabilizálása; a bankok újratőkésítésével és a kkv-k számára elérhető hitelek biztosításával beindítani a reálgazdaság finanszírozását; az üzleti környezet sürgető átalakításával ismét vonzó befektetési célponttá alakítani az országot és növelni egyúttal az állások számát.

Szükség is lesz arra, hogy Görögország eredményeket szállítson. Az európai adófizetők, főleg a németek egyre inkább nehezményezik, hogy az ő pénzükből mentik a görögöket, akik az adósságválság bekövetkeztéig élvezték a jóléti állam "szolgáltatásait".

Növekedés vagy fiskális szigor?

Barroso azért szállt síkra, hogy a növekedést ne az adósság növelésének, hanem a versenyképesség javításának árán próbálják beindítani, és annak szociálisan befogadónak, környezetvédelmi szempontból pedig fenntarthatónak kell lennie.

„Nincs erős gazdaság erős valuta nélkül, erős Európa elképzelhetetlen erős euró nélkül. Ezért nem meglepő, hogy azok, akik elleneznek egy erős Európát, mindent megtesznek az euró aláásása érdekében” – szögezte le a Bizottság elnöke. Úgy vélte, hogy a költségvetési fegyelmet konvergenciának is kísérnie kell, a felelősséget szolidaritással kell párba állítani. „És úgy látom, hogy európai szinten nem teszünk eleget a szolidaritás terén” – tette hozzá.
Olli Rehn közölte, hogy a Bizottság hamarosan ismertetni fogja a stabilitási kötvényről készült zöld könyvben meghirdetett konzultáció eredményeit. Ő is hangsúlyozta, hogy az államadósság részleges kölcsönös átvállalása a költségvetési fegyelem szigorításával párhuzamosan kell, hogy végbemenjen.

Barroso elmondta, hogy a Bizottság májusban prezentálja országspecifikus ajánlásait a 2020-as gazdasági stratégia és az európai szemeszter keretében.

A gazdasági és pénzügyi biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság kezdete óta uniós szinten a GDP 60 százalékáról 90 százalékra nőtt az államadósság, ami már akadályozza a növekedést. Rehn szerint kettős stratégiát kell követni, ami a fiskális konszolidáció mellett a fenntartható növekedés megcélzását jelenti. Elmondta, hogy a Bizottság a következő hetekben a legfrissebb hiánystatisztikák és a május 11-i tavaszi gazdasági előrejelzés ismeretében értékelni fogja a fiskális politikákat az EU-ban, és döntést hoz arról, hogyan teremtsenek egyensúlyt a két pillér között.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG