3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pörög a klímakonferencia Párizsban, a fejlődő országok anyagi támogatást akarnak a felmelegedés elleni harchoz.
Bekövetkezhet a Holnapután története? (Kép:20th Century Fox)

A fejlődő országok arra figyelmeztettek csütörtökön, hogy kudarcba fulladhat az ENSZ 21. klímakonferenciája, ha a gazdag országok nem veszik ki a rájuk eső részt a globális felmelegedés elleni küzdelem finanszírozásában. A finanszírozás kérdésén áll vagy bukik a siker - mondta Nozipho Mxakato-Diseko dél-afrikai nagykövet, a 134 fejlődő és feltörekvő országot tömörítő G77-csoportból, valamint Kínából áll blokk vezetője.

A beígért pénzt se kapták meg?

Az említett országokat különösen súlyosan érinti a klímaváltozás. Bár egyes tagjai, főleg Kína és India a légkört leginkább szennyező államok közé tartozik jelenleg, történelmi távlatokból szemlélve jóval kisebb arányban felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, mint a fejlett országok.

A fejlődő országok pénzügyi támogatást követelnek, hogy finanszírozni tudják a zöldenergiák használatára való áttérést, alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás következményeihez és pótolni tudják az elszenvedett veszteségeket.

Különösen várják a 2009-es koppenhágai klímatanácskozáson tett azon ígéret konkretizálását, miszerint a fejlett országok 2020-ra már évi 100 milliárd dollárra növelik a fejlődő országoknak nyújtott klímavédelmi támogatás összegét. Tavaly 62 milliárd dollárt tett ki ez az összeg.

Nehézkes a megegyezés

De nem ez az egyetlen megoldásra váró probléma. A Párizs környéki Le Bourget városban hétfőn megkezdődött konferencián részt vevő 195 ország küldöttei szinte semmit nem haladtak a remélt klímavédelmi megállapodás szövegével.

A beterjesztett 54 oldalas tervezet sűrű szövegének megnyirbálása elmaradt, még mindig 50 oldalnál tartanak, a nyitott opciók száma 250 körül mozog továbbra is. Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter igyekezett kisebbíteni a helyzet súlyosságát, mondván, kell egy-két nap a tárgyalások mozgásba lendítéséhez. Hangsúlyozta: elképzelhetetlennek tartja, hogy kudarcba fullad a klímaértekezlet.

A december 11-ig tartó tanácskozás célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését két Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest.

Az országok által az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett önkéntes felajánlásokkal párhuzamosan a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremtene a következő 20-30 évre, és a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt váltaná fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Makro / Külgazdaság Újabb tízezrek menekülnek Hegyi-Karabahból
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 08:50
Péntek reggelig több mint 84 ezer belső menekült költözött át Hegyi-Karabahból Örményországba - közölte az örmény kormány sajtószolgálata.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG