<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Óvatos derűlátásra adnak okot a fejlett és a feltörekvő országok növekedési kilátásai az amerikai központi bank elnöke szerint. Ha a fiskális és a monetáris politika egymással ellentétes irányú, akkor a gazdasági növekedés gyengébb lesz, mint lehetne - mondja Bernanke.

Látja a fényt az alagút végén

Noha még "korai szakaszban" vannak az Európában és Japánban elindított bonyolult reformok, már "látszanak a gyorsuló növekedés jelei" - mondta Ben Bernanke az amerikai közgazdászok társaságának éves találkozóján, Philadelphiában.

A feltörekvő országokban is valamelyest gyorsult a növekedés a 2013 első félévi lassulás után - mondta az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, akinek valószínűleg ez volt az utolsó jelentősebb megszólalása Fed-elnökként, mert január 31-én lejár a második négyéves megbízatása. Utódjának, Janet Yellen jelenlegi Fed-alelnöknek a kinevezését várhatóan hétfő este hagyja jóvá az amerikai szenátus.

Ben Bernanke az amerikai gazdaságról azt mondta: a növekedés továbbra sem állt teljesen helyre - ezt jelzi, hogy még mindig 7 százalékos a munkanélküliség -, de az "ellenszél", a növekedést visszafogó tényezők hatása "gyengülőben van".

Elég volt már a megszorításokból

Szavai szerint a következő negyedévekre biztosítva van az amerikai gazdaság növekedése. Egyrészt helyreállt az egyensúly az ingatlanpiacon, enyhülnek a válság utóhatásai. Másrészt úgy tűnik, a fiskális politika kevésbé lesz restriktív 2014-ben, és még kevésbé 2015-ben, mert javult a központi és helyi szinten is az állami költségvetés helyzete - mondta Bernanke. A Fed-elnök megismételte a kongresszusnak és a Fehér Háznak címzett bírálatot, hogy az elmúlt években túlságosan restriktív volt a kormányzati költségvetési és adópolitika, ami hátráltatta a növekedést.

Elismerte, létfontosságú, hogy hosszú távon is fenntartható legyen az államháztartási egyensúly, de megjegyezte: az extrém módon megszorító fiskális politika már rövid távon is a kívánttal ellentétes hatású. Ennél is lényegesebb - tette hozzá -, hogy ha a fiskális és a monetáris politika egymással ellentétes irányú, akkor a gazdasági növekedés gyengébb lesz, mint lehetne. A monetáris politikának kisebb a mozgástere olyankor, amikor az alapkamat zéró közelében van, ilyenkor egy expanzív fiskális politika "valószínűleg hatékonyabb lehetne, miközben az alacsony kamatok miatt kevésbé növelné az adósságállományt" - fejtegette a Fed elnöke.

Ben Bernanke megjegyezte, a növekedési kilátásokat nagyban befolyásolja, hogy sikerül-e nagyobb ütemben növelni a termelékenységet, amelynek növekedése az elmúlt hét évből ötben 2 százalék alatt maradt, míg korábban hosszú időn át 3 százalék fölött volt.

Mi lesz, ha összejön a 6,5 százalékos munkanélküliség?

Ami az amerikai munkanélküliséget illeti, a Reuters hírügynökség rámutatott: annak ellenére, hogy a mutató a recesszió utáni 10 százalékos csúcsról novemberben ötéves mélypontra, 7 százalékra csökkent, magas - 40 százalék - azoknak az aránya, akik tartósan, több mint hat hónapja állástalanok.

A Fed decemberben - amikor bejelentette, hogy havi 85 milliárd dollárról havi 75 milliárd dollárra csökkenti a hitelezés és a fogyasztás fellendítését célzó kötvényvásárlások volumenét - hangsúlyozta: hosszú távon is zéró közelében tartja az alapkamatot, függetlenül attól, hogy közben a munkanélküliség a korábban vízválasztóként meghatározott 6,5 százalékos küszöb alá csökken.

Michael Woodford, a Columbia egyetem professzora a philadelphiai tanácskozáson figyelmeztetett: már nincs messze a 6,5 százalékos cél elérése, ezért jó lenne, ha a Fed mielőbb közölné, pontosan milyen feltételek mellet kezdené meg a kamatemelést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG