<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Óvatos derűlátásra adnak okot a fejlett és a feltörekvő országok növekedési kilátásai az amerikai központi bank elnöke szerint. Ha a fiskális és a monetáris politika egymással ellentétes irányú, akkor a gazdasági növekedés gyengébb lesz, mint lehetne - mondja Bernanke.

Látja a fényt az alagút végén

Noha még "korai szakaszban" vannak az Európában és Japánban elindított bonyolult reformok, már "látszanak a gyorsuló növekedés jelei" - mondta Ben Bernanke az amerikai közgazdászok társaságának éves találkozóján, Philadelphiában.

A feltörekvő országokban is valamelyest gyorsult a növekedés a 2013 első félévi lassulás után - mondta az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, akinek valószínűleg ez volt az utolsó jelentősebb megszólalása Fed-elnökként, mert január 31-én lejár a második négyéves megbízatása. Utódjának, Janet Yellen jelenlegi Fed-alelnöknek a kinevezését várhatóan hétfő este hagyja jóvá az amerikai szenátus.

Ben Bernanke az amerikai gazdaságról azt mondta: a növekedés továbbra sem állt teljesen helyre - ezt jelzi, hogy még mindig 7 százalékos a munkanélküliség -, de az "ellenszél", a növekedést visszafogó tényezők hatása "gyengülőben van".

Elég volt már a megszorításokból

Szavai szerint a következő negyedévekre biztosítva van az amerikai gazdaság növekedése. Egyrészt helyreállt az egyensúly az ingatlanpiacon, enyhülnek a válság utóhatásai. Másrészt úgy tűnik, a fiskális politika kevésbé lesz restriktív 2014-ben, és még kevésbé 2015-ben, mert javult a központi és helyi szinten is az állami költségvetés helyzete - mondta Bernanke. A Fed-elnök megismételte a kongresszusnak és a Fehér Háznak címzett bírálatot, hogy az elmúlt években túlságosan restriktív volt a kormányzati költségvetési és adópolitika, ami hátráltatta a növekedést.

Elismerte, létfontosságú, hogy hosszú távon is fenntartható legyen az államháztartási egyensúly, de megjegyezte: az extrém módon megszorító fiskális politika már rövid távon is a kívánttal ellentétes hatású. Ennél is lényegesebb - tette hozzá -, hogy ha a fiskális és a monetáris politika egymással ellentétes irányú, akkor a gazdasági növekedés gyengébb lesz, mint lehetne. A monetáris politikának kisebb a mozgástere olyankor, amikor az alapkamat zéró közelében van, ilyenkor egy expanzív fiskális politika "valószínűleg hatékonyabb lehetne, miközben az alacsony kamatok miatt kevésbé növelné az adósságállományt" - fejtegette a Fed elnöke.

Ben Bernanke megjegyezte, a növekedési kilátásokat nagyban befolyásolja, hogy sikerül-e nagyobb ütemben növelni a termelékenységet, amelynek növekedése az elmúlt hét évből ötben 2 százalék alatt maradt, míg korábban hosszú időn át 3 százalék fölött volt.

Mi lesz, ha összejön a 6,5 százalékos munkanélküliség?

Ami az amerikai munkanélküliséget illeti, a Reuters hírügynökség rámutatott: annak ellenére, hogy a mutató a recesszió utáni 10 százalékos csúcsról novemberben ötéves mélypontra, 7 százalékra csökkent, magas - 40 százalék - azoknak az aránya, akik tartósan, több mint hat hónapja állástalanok.

A Fed decemberben - amikor bejelentette, hogy havi 85 milliárd dollárról havi 75 milliárd dollárra csökkenti a hitelezés és a fogyasztás fellendítését célzó kötvényvásárlások volumenét - hangsúlyozta: hosszú távon is zéró közelében tartja az alapkamatot, függetlenül attól, hogy közben a munkanélküliség a korábban vízválasztóként meghatározott 6,5 százalékos küszöb alá csökken.

Michael Woodford, a Columbia egyetem professzora a philadelphiai tanácskozáson figyelmeztetett: már nincs messze a 6,5 százalékos cél elérése, ezért jó lenne, ha a Fed mielőbb közölné, pontosan milyen feltételek mellet kezdené meg a kamatemelést.

Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG