1p
Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája történt október 4-én - állítja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Orbán szerint Kolontáron már nem lehet élni
Magyarország eddigi legnagyobb ökológiai katasztrófája történt október 4-én, amikor mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap árasztotta el a Veszprém megyei Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket - állapítja meg Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtöki közleményében.

A közlemény szerint a kiömlő iszap 800 hektáron árasztotta el a környező területeket. Az iszapömlés oka az volt, hogy átszakadt a közeli timföldgyár zagytározójának a gátja. A tározóból kiömlő vörösiszap - egy lúgos kémhatású vegyi anyag - 500 házat öntött el. A szerencsétlenségben négyen meghaltak, három embert még keresnek és több mint 150 ember megsebesült, jelenleg 11 ember állapota súlyos vagy életveszélyes. Sokan fedél nélkül maradtak és mindenüket elvesztették a tragédiában.

Nem fosztogattak
Nyolcvan egyenruhás rendőr - részben géppisztollyal felszerelve - őrzi az ajkai vörösiszap okozta katasztrófa térségének biztonságát csütörtök éjjel. A rendőrök a lezárt utcák előtt posztolnak és a településeken járőröznek.
Bényi Mónika a rendőrség megyei szóvivője szerint az elmúlt négy napban fosztogatásról, vagyon elleni bűncselekményekről nem érkezett jelentés.

A magyar kormány összehangolt munkával dolgozik a vörösiszap-katasztrófa elhárításán - szögezi le a közlemény. A vörösiszap szennyeződés - amelynek helyszínét csütörtökön bejárta Orbán Viktor miniszterelnök is - lúgos kémhatást okozva a környező folyóvízbe jutott. A katasztrófavédelem szakemberei a katasztrófa bekövetkezése után azonnal megkezdték a folyók védelmét: a lúgos hatás csökkentése és ezáltal a folyók vízminőségének védelme érdekében gipszet és bioecetsavat mosnak a Marcal folyó vizébe, valamint fenékküszöbök épülnek azért, hogy csökkentsék a vízáramlási sebességét és ezáltal ki lehessen ülepíteni a víz által szállított nehézfémekkel szennyezett iszapot.

Az azonnali és intenzív védekezés ellenére nem sikerült megakadályozni a Marcal szennyeződését, ugyan a folyó pH-értéke csütörtök hajnalra 10 körüli értékre csökkent, de a Marcalban az összes hal kipusztult és a növényzetet sem lehet megmenteni.

A Marcal folyón keresztül a Rába folyóba csütörtökön hajnali 3 óra körül jutott el a szennyeződés, a pH-érték a szakemberek szerint ekkor már 10 alatti értéket mutatott. A Mosoni-Dunát csütörtök délelőtt, 9,3 pH-értékkel érte el a vörösiszap. A vörösiszap-szennyeződés tehát a Marcal, a Rába, majd a Mosoni-Dunán keresztül csütörtökön elérte a Duna főágát is 8-9 PH értékkel. A Dunához érve azonban a folyóvíz lúgos kémhatása folyamatosan és jelentősen csökken, a szakemberek továbbra is rendszeresen figyelemmel kísérik a víz szennyezettségét - hangsúlyozza a VM.



Több kép a lerombolt telepüésekről
(Forrás: időkép.hu)

A minisztérium leszögezi: a Magyarországon előállított élelmiszerek teljesen biztonságosak. Kizárólag a vörösiszap által elöntött térségben élők nem fogyaszthatják a kertjükben termelt élelmiszert. A kormány a katasztrófa elhárítása érdekében azonnal megalkotta a szükséges kormányrendeleteket és összhangban dolgozik a rendőrség, a honvédség, a katasztrófavédelem és az egészségügy az érintett területen. A szakemberek jelenleg a legfontosabb munkálatokat végzik: a töltésszakadás lokalizálását, a tározók megerősítését, a lakosság ellátását, a szennyezett felületek semlegesítését és az élővíz szennyezéseinek csökkentését végzik. A tározó gátjait megerősítették és egy 24 órás őrséget működtetnek annak érdekében, hogy még egyszer ne szakadhasson át a gát és ne ömöljön ki több vörösiszap a tározóból.

Radioaktív sugárzásveszély sehol nincsen, mert a vörösiszap sugárzása messze a megengedett egészségügyi határérték alatt van. A Magyar Tudományos Akadémia szakértői csoportja megállapította, hogy a vörösiszap nehézfém-tartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké.

Somlóvásárhely - a "magára hagyott" falu
Marton László, a vörösiszap sújtotta Somlóvásárhely független polgármestere szerint "magukra maradtak", s hiába igényeltek többször is védőruhát, saválló kesztyűt és gumicsizmát; nem kaptak vagy csak keveset és használhatatlant. Harmadszorra rendelték már meg a védőmaszkokat is, ám még mindig nem kaptak - mondta csütörtökön az MTI-nek, megjegyezve: a baj az, hogy venni sem tudtak, mert a környéken már sehol sem kapható. Így jártak a kesztyűkkel is: hiába szerettek volna venni, sehol sem tudtak - jegyezte meg.  

Marton László mintegy 25-30 emberrel - zöld csizmában, sárga védőruhában, maszkosan - Somlóvásárhely főutcájának Devecser felé vezető végén dolgozik; locsolják az utat, hogy ne keletkezzen por a vörösiszapból, illetve markolóval rakják a vörös sárt teherkocsira.
Nálunk nem járt senki, még a katasztrófavédelem sem, csak egy-egy rendőrautó megy el néha a faluban - mondta a polgármester. Minket eddig még az újságírók sem kerestek - tette hozzá. Marton László szerint nemhogy vezető embert, de még egy tűzoltót sem láttak hétfő óta. Hozzátette: a gátszakadás napján még jártak itt is tűzoltók, de azóta senki sem. 
Tönkre mentek a kukoricaföldek, eltűntek a növények, nem látni zöldet, vörös itt minden - mondta a polgármester, megjegyezve: sok helyütt már vetettek is, ott jövőre termés nem lesz.

Magukra vannak ugyan hagyatva, de még ez sem lenne baj, ha kapnának megfelelő mennyiségű és mérető védőfelszerelést - hangsúlyozta. Mint mondta: a legfontosabb lenne a lúg- és saválló kesztyű, a védőruha és a csizma.
Egy-két dolgot kaptak, például néhány esőköpenyt és munkaruhát, meg saválló kesztyűket, de az utóbbiak még egy nő kezére is nehezen húzhatók fel, olyan kicsik - mondta Marton László. Segítette őket a Máltai Szeretetszolgálat munkaruhával és 100 pár csizmával is, ám azok közül 10 pár használható, a többi "férfiember lábára nem húzható fel" - mondta a polgármester.  Ismertetése szerint a helyi vállalkozók dolgoznak a kármentesítésen munkagépekkel és teherautókkal, szállítják vissza Ajkára a VI-os kazettába az iszapot, a vörös sarat.  


Az első vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az elöntött falvakban az ivóvizet nem érte el a szennyeződés, de a szakemberek folyamatosan ellenőrzik az ivóvíz állapotát is.

Orbán: "Nem leheti itt élni"
Orbán Viktor miniszterelnök úgy látja, hogy a katasztrófa sújtotta terület egy részén nincs értelme a helyreállításnak. Biztosította az embereket arról, eldönthetik, hogy a kármentesítés után vissza költöznek-e eddigi lakóhelyükre, és ha nem, akkor meg kell találni számukra a megfelelő megoldást. Ez azt jelenti, hogy nyitni kell nekik egy új területet a faluban, hogy ott építsenek házakat és ott folytassák az életüket.


A kormány álláspontja szerint a tragédiát nem katasztrófa, hanem vélhetően emberi mulasztás okozta, ezért a felelősöket meg kell keresni. A Belügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított speciális nyomozócsoporttal az ügy kiemelt súlyára és összetettségére tekintettel. Halált okozó, foglalkozás

körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult nyomozás. Vizsgálják azt is, hogy a veszélyes anyagot tartalmazó tározót működtető cég mindenben szabályosan járt-e el, megtörténtek-e például a megfelelő ellenőrzések. A vörösiszap tározó egy magáncég, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL) tulajdonában, üzemeltetésben áll.

Magyarország köszönetét fejezi ki a nemzetközi szervezeteknek, államoknak, amelyek segítségüket ajánlották fel. Többek között Ausztriából, Indiából, Japánból, Franciaországból, Csehországból, Szlovákiából, Szerbiából, Németországból, Kanadából, Svájcból, Romániából, Lengyelországból, Luxembourgból,  Belgiumból, Spanyolországból, az USA-ból és az Egyesült Királyságból érkezett hazánknak a vörösiszap-katasztrófa elhárítási munkálataihoz. A megkeresésekben ásványvizet, jódtablettát, kármentesítési eljárásokat, és eszközöket ajánlottak föl, valamint katonák, kutatócsapat illetve toxikológiai szakértők segítségét.

Az iszaptározó, ahonnan a vörösiszap kiömlött, Budapesttől 160 kilométerre található Ajka település közelében. A katasztrófa tehát lokális és nincs káros hatása a távolabb fekvő területekre nézve. Így a legkedveltebb magyar turistacélpontok - mint például Budapest illetve Pécs, Európa Kulturális Fővárosa - a katasztrófában semmilyen módon nem érintett. A külföldről érkező vendégek fogadására változatlanul rendelkezésre áll a teljes turisztikai infrastruktúra.

***

A Privátbankár támogatja a társadalmi gyűjtést, amely a Nemzeti Segélyvonalon keresztül folyik a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és az áldozatok családja számára. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar karitatív szervezeten keresztül. Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat!

MTI, Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG