BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 20. 11:30

A Manchester City felvásárlásával új szakasz kezdődött az angol labdarúgásban: a pénzben eddig sem szűkölködő Premier League egyik patinás klubja első ízben került egy arab sejk tulajdonába, aki a játékospiacon még Roman Abramovics orosz milliárdosnál is többet kínál a sztárfutballistákért.

A Cityt - a Manchester United helyi riválisát - alig egy éve vette meg Thakszin Sinavatra egykori thaiföldi kormányfő. Ő elsősorban befektetésnek, amolyan aranytojást tojó tyúknak szánta a klubot, ám idén nyáron heveny pénzszűkébe került. Az őt megbuktató politikai ellenfelei ugyanis korrupciós pert akasztottak a nyakába, és zároltatták thaiföldi és svájci bankokban lévő vagyonát. Emiatt kénytelen volt pénzzé tenni az angol futballklubot.

Nem sokáig kellett vevőt keresnie: hamarosan jelentkezett az Abu Dhabi United Group (ADUG), és pillanatok alatt leperkált 250 millió eurót (60 milliárd forint) az egyesületért. Az arab befektetői csoport élén Manszúr Bin Szadzsid al-Nahadzsan sejk áll, Abu Dzabi uralkodócsaládjának futballbolond hercege. A család vagyonkezelő alapja 900 milliárd dollár felett diszponál.

A herceg magabiztosan nyilatkozott becsvágyó terveiről, amelyekkel az európai élvonalba akarja emelni az eddig Angliában is jobbára csak harmadhegedűs csapatot (a City utoljára 1976-ban nyert bajnokságot, s azóta több éven át hervadozott a másodosztályban). Manszúr nem kevesebb, mint 18 új játékos vásárlását helyezte kilátásba, leszögezve: a pénz nem számít…

Szemet vetett - többek között - Rooneyra, Berbatovra, Cristiano Ronaldóra, ám ők (illetve klubjaik) egyelőre nem álltak kötélnek. Belecsapott viszont a herceg markába a brazil Robinho, aki 40 millió euró lelépési díj fejében hagyta ott a Real Madridot a Premier League kedvéért, ahol közismerten bővebben csordogál a pénz, mint az Ibériai-félszigeten. A brazil csatárért vívott "árháborúban" Manszúr sikerrel licitálta felül a Robinhót szintén megkaparintani akaró Abramovicsot, a londoni Chelsea orosz tulajdonosát.

Az angol első osztályú bajnokságban egyre több klub van külföldi befektetők kezében - mutatott rá a Der Spiegel című német hetilap. Egyetlen más labdarúgóligában sem ilyen magasak a klubok bevételei, sehol másutt nem adnak ki ennyi pénzt játékosokért. Az idei évad kezdete előtt az angol klubok 617 millió eurót (151 milliárd forint) fordítottak játékosvásárlásra, háromszor annyit, mint a német Bundesliga 18 klubja. A tavalyi évadban a Premier League üzleti forgalma 2,3 milliárd euró volt; egyedül a tv-közvetítésekért 1,3 milliárd euró bevételhez jut a 20 élvonalbeli angol egyesület évente.

A tulajdonosokat pontosan ez vonzza: a bajnokság reklámértéke. A meccseket hétről-hétre a világ több mint 200 országában közvetítik. A liga minden egyes csapata maga is márka: aki a cégét vagy annak termékét ismertté akarja tenni, az keresve sem találhat jobb reklámhordozót egy első osztályú angol klubnál. Várható tehát, hogy Manszúr példáját további (tőkeerős) arab befektetők fogják követni.

Soha nem látott pénzek a futball piacon 
Hogy lehet sporttal összehozni 1 milliárdot? Így

MTI

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél