<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.

Tavaly november 15-ével indult el az árstop rendszere, majd a februárban kitörő orosz-ukrán háború hozta magával a kiugró energiaárakat. Múlt pénteken pedig felröppent a hír, miszerint a Mol korlátozza a hatósági áron vásárolható benzin mennyiségét, méghozzá 50 literre. Nem sokkal ez után érkezett az OMV bejelentése is, hogy szintén bevezetik az intézkedést, a Lukoil pedig 20 literben határozta meg a napi limitet. A Népszava az „olajpiacon le nem kötelezett forrásaira” hivatkozta azt írta, hogy érthetetlen okokból, de 500-700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel. 

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV Start mai műsorában pedig azt mondta, meg tudja erősíteni a Népszava híreit, a Magyar Ásványolaj Szövetség valamennyi kiskereskedelemmel foglalkozó tagvállalata korlátozásokkal dolgozik, a technikában lehet különbség, forint- vagy literkorlát van a kutakon. Hangsúlyozta: sokszor ez még a szabadáras prémiumtermékekre is igaz.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Forrás: youtubeGrád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Forrás: youtube

A főtitkár szerint viszonylag „korlátosak vagyunk molekulában”, tehát nincs annyi üzemanyag, amennyi a korábbi évek szintjének megfelelő ellátást biztosítani tudna.

Normál piaci körülmények között, a hazai ellátásból körülbelül a 70 százalék a hazai fogyasztó által megtermelt benzin és üzemanyag, 30 százalékot import forrásból hoznak be a nagykereskedők, ez az import pedig lényegében teljesen eltűnt – magyarázta.

A Mol jelenleg Magyarországon az egyetlen olyan vállalat, amely üzemanyagot képes előállítani, a finomító maximális kapacitással működik. Hozzátette: szerencse, hogy a kőolaj még mindenféle korlát nélkül érkezik.

"Az utolsó aktív importőr, a második legnagyobb piaci szereplő az OMV volt, azonban a schwechati finomító üzemi balesete miatt ezt az utolsó forrást is elvesztettük, tehát a Mol maradt az egyetlen cég, amely ellátja a piacot. Egy biztos: „veszteséggel senki nem fog Magyarországra üzemanyagot importálni”.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója már júliustól kivezetné a 480 forintos benzinárstopot. Grád Ottó szerint nehéz kérdés, hogy meddig bírja a piac az ársapkákat, július-augusztus a turistaidőszak, ebben a két hónapban a legmagasabb a fogyasztás, köszönhetően a hazai és a tranzitturizmusnak. Látni kell a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint, hogy a gyenge forint miatt még a világpiaci áras termék is versenyképes, tehát ennek sem lesz korlátozó hatása.

„A Covid utáni nagy turistaáramlás tovább fogja emelni a belső fogyasztást” – emelte ki Grád, aki szeretne mindenkit arra kérni, hogy spóroljon.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG