1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Meglepetés lenne, ha kedden kamatot vágna a Monetáris Tanács, viszont nem okozna döbbenetet. Londoni elemzők szerint mind a két lépés mellett ki tudna állni a jegybank.

Meglepetést, de nem megdöbbenést okozna a kamatcsökkentés

Egyes citybeli vélemények szerint nem zárható ki teljes mértében az sem, hogy ezúttal többségbe kerülnek a kamatcsökkentést pártoló testületi tagok. Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemzőházak közül az egyik legnagyobb befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó térségi főközgazdásza, Daniel Hewitt azt jósolta, hogy az MNB "ellenáll a nyomásnak", és kedden még nem változtat alapkamatán. Hewitt szerint ugyanakkor ez "szoros esélyű előrejelzés". A szakértő közölte: a Barclays a monetáris tanács külsős tagjainak legutóbbi kommentárjai alapján azt várja, hogy a kamattartásról 5-2-es arányban hozott múlt havi döntés után kedden szűkebb többségű, 4-3-as döntés valószínű.

A Barclays térségi közgazdásza szerint azonban megvan annak a lehetősége is, hogy 3-4 arányú kamatcsökkentési döntéssel ezúttal a külsős tagok felülkerekednek a MNB vezetésén, ugyanúgy, ahogy januárban megakadályozták az alapkamat 7,5 százalékra emelését. Hewitt szerint mindazonáltal van két "kötelező erejű" ok az alapkamat változatlanul tartására. Az egyik az, hogy az éves infláció jóval a 3 százalékos célszint felett jár, és júliusban még gyorsult is, a másik pedig az IMF/EU-megállapodással kapcsolatos, egyelőre "rendezetlen helyzet". A Barclays londoni vezető elemzője megerősítette a cég azon várakozását, hogy az IMF/EU-tárgyalások csak 2013 első negyedévében zárulnak le. Hewitt szerint emiatt egyelőre "idő előttinek tűnne" a kamatcsökkentés.

Lenne ok a kamatcsökkentésre is

A szakértő ugyanakkor lát két olyan tényezőt is, amely szerinte a kamatcsökkentés esélyeinek kedvez. Az egyik a magyar gazdaság recessziója, bár ezzel kapcsolatban a Barclays elemzője kiemelte, hogy negyedéves összevetésben lassult a visszaesés üteme az idei második negyedévben az első három hónaphoz képest. Hewitt szerint a kamatcsökkentés mellett szóló másik tényező a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak csökkenése, ami valószínűleg az IMF/EU-tárgyalások lassú haladásának is az egyik oka. A forint az elmúlt egy hónapban erősödött, és ezt a magyar szuverén adósságtörlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árázásának, valamint az állampapírok hozamainak csökkenése kísérte.

A Barclays londoni felzárkózó piaci elemzője szerint "nagyon bizonytalan", hogy e piaci környezetben a monetáris tanács megvárja-e az IMF/EU-tárgyalások befejeződését. Hewitt szerint ennek lehetséges alternatívájaként "egy bizonyos ponton" a piac "annyira derűlátóvá válhat", ami meggyőzheti a monetáris tanácsi tagok többségét arról, hogy a forintárfolyam kockáztatása nélkül csökkenthető az alapkamat. Az elemző közölte, hogy a piaci fejlemények és a monetáris tanácsi tagok nyilatkozatai alapján a Barclays előre hozta az első MNB-kamatcsökkentés időpontjára adott prognózisát, és most már az idei negyedik negyedévre várja a monetáris enyhítés kezdetét, jóllehet fenntartja azt az előrejelzését, hogy az IMF/EU-tárgyalások nem fejeződnek be 2013 elő negyede előtt.

Goldman Sachs

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői a keddi MNB-ülés előtt összeállított prognózisukban azt jósolták, hogy a monetáris tanács akkor kezd kamatcsökkentésbe, amikor már "elégséges előrelépés" történt az IMF/EU-tárgyalásokon egy új finanszírozási megállapodás megkötése irányában. A ház ennek alapján jelenleg fél százalékpontos kamatcsökkentést és így 6,5 százalékos idei év végi MNB-alapkamatot vár, azzal a megjegyzéssel, hogy az enyhítés a legnagyobb valószínűséggel 2012 "legvégén" kezdődik.

A Goldman Sachs londoni elemzői is közölték ugyanakkor: látják annak rizikóját, hogy Magyarország javuló kockázati megítélése és a gyenge gazdasági teljesítmény ennél korábbi kamatcsökkentésekre ösztönözheti az MNB-t. A monetáris tanács egyes derűlátóbb külsős tagjai valószínűleg már most megfelelőnek érzik az időt a forintgyengülés és a tőkekivonás kockázata nélküli kamatcsökkentésre, miután a forint valóban hosszabb ideje erősödik, az állampapírhozamok egyes lejáratokra a 7 százalékos MNB-alapkamat alatt is jártak, és csökken a szuverén magyar adósság CDS-árazása is.

A Goldman Sachs elemzőinek megítélése szerint azonban mindezzel együtt is "idő előtti" lenne egyelőre a kamatcsökkentés, és erősítené bármilyen esetleges negatív sokk hatásait. Éppen ezért a ház azt valószínűsíti, hogy a kamatcsökkentési javaslatnak a keddi monetáris tanácsi ülésen még nem lesz elégséges támogatottsága. A cég közgazdászai hangsúlyozták azt a véleményüket, hogy a magyar kockázati mérőszámok javulása "nem Magyarország-specifikus" okok, hanem jelentős részben külső tényezők eredménye. E külső tényezők között szerepelnek a vezető ipari gazdaságokban honos, mélységi rekordokon járó kötvényhozamok, amelyek ösztönzik a magasabb hozamú eszközök iránti tartós befektetői keresletet.

A GS szakértőinek megítélése szerint a magyar jegybank jövő évi kamatpályáját még nehezebb megjósolni, tekintettel a monetáris tanács összetételében esedékes változásra. A Goldman Sachs londoni elemzői mindazonáltal jelenleg azt várják, hogy az MNB 2013-ban 1 százalékponttal 5,5 százalékra csökkenti tovább alapkamatát, de ez az enyhítési ciklus a jövő év későbbi szakaszaira koncentrálódik majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG