1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Leminősítette a Moody's Szlovénia szuverén adósságkockázati osztályzatait, és további negatív kilátást hagyott érvényben. A hitelminősítő döntését a növekedési kilátásokat övező növekvő kockázatokkal és az euróövezeti adósságválság miatt fellépő romló finanszírozási kondíciókkal indokolta. Míg Szlovéniát leminősítette, addig Ausztria és Szlovákia osztályzatait megerősítette a Moody's.

Leminősítette az elsőrendű befektetői kategórián belül Szlovénia szuverén adóskockázati osztályzatait a Moody's, egyebek mellett a bankszektor potenciális állami támogatási igényeinek költségvetési kihatásaival indokolva a döntést.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Aa3"-ról egy fokozattal "A1"-re rontotta Szlovénia hazai valutában és devizában fennálló kormányadósságának besorolását, és az új osztályzatra is további leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Növekvő kockázatok a szlovén bankrendszerben

A Moody's szerint a szlovén leminősítés indokai között szerepelnek azok a kockázatok és bizonytalanságok, amelyek a szlovén kormány pénzügyi mérleghelyzetére hárulnak a bankrendszer potenciális további támogatási igényéből, tekintettel a legnagyobb bankok eszközminőségére, tőkeellátottságára és finanszírozására nehezedő egyre nagyobb nyomásra.

A cég különböző forgatókönyvei alapján a szlovén bankrendszer legnagyobb pénzintézeteinek potenciális állami támogatási igénye a hazai össztermék (GDP) 2 és 8 százaléka között lehet a következő években.

A hitelminősítő szerint emellett növekszenek a "kicsi és nagyon nyitott" szlovén gazdaság növekedési kilátásait terhelő középtávú kockázatok is az euróövezeti megszorítások miatt, és ez tovább nehezíti a közadósság-ráta lefelé irányuló pályára állítását. A Moody's a leminősítés okai között említette azt is, hogy az euróövezeti adósságválság miatt tartósan romlanak a kormány finanszírozási kondíciói, és ez szintén megnövekedett kockázatokat jelent.

Szlovákia és Ausztria minősítését megerősítette

A hitelminősítő Szlovénia leminősítése mellett azonban megerősítette Ausztria és Szlovákia osztályzatait. Ausztria elsőrendű, "Aaa" és Szlovákia befektetésre ajánlott "A1" adóskockázati besorolását erősítette meg péntek reggel a Moody's. Mindkét ország esetében az osztályzat kilátása stabil.

Ausztria esetében a Moody's kiemelte, hogy a besorolás változására a jövőben szoros hatással lehetnek az euróövezeti fejlemények. Mindazonáltal az osztrák gazdaság rendkívül erős lábakon áll a képzett munkaerőnek és a versenyképes kiviteli szektornak köszönhetően. Szlovákiában a gazdaság erejét a gyors konvergencia, az alacsony bérszínvonal és a jól képzett munkaerő biztosítja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG