<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mert nem ugyanaz az alapjuk.

Sokaknak feltűnt múlt év végén, hogy miközben a nyugdíjakat 3 százalékkal tervezte emelni a kormány (és végül ennyivel is nőttek idén januárban, a tervezett inflációnak megfelelően), aközben az autópálya-díjaknál 3,9 százalékos emelést állítottak be. Mindkét esetben az inflációra hivatkozva.

Csakhogy kétféle infláció ugyanarra az időszakra vonatkoztatva nem létezik. Ennek kiderítésére küldött írásbeli kérdéseket a Pénzügyminisztériumnak és a Magyar Nemzeti Banknak Tóth Bertalan szocialista parlamenti képviselő, a szervezetek segítségét kérve a tisztánlátás végett.

A jegybank válaszából aztán kiderült, hogy míg a nyugdíjak esetében a 2021. évi várt infláció volt az irányadó, addig az autópálya-díjak esetében a tárgyévet megelőző év augusztusának inflációs adatát kell figyelembe venni, a vonatkozó ITM-rendeletnek megfelelően. Az pedig 3,9 százalék volt a nyolcadik hónapban, a Központi Statisztikai Hivatal akkori jelentése szerint.

A Pénzügyminisztérium (PM) ehhez képest információszegényebb válasszal lepte meg a képviselőt, de az a lényegét tekintve fedésben van a jegybank közlésével. A PM államtitkára, Tállai András úgy érvelt, hogy az autópálya-díjak jövőbeni alakulását szabályozó rendelkezéseket 2020-ban vezették be. Az új rendszer előnye többek között, hogy az úthasználók számára - beleértve a háztartások mellett a fuvarozókat - kiszámíthatóvá válik a díjtételek változása, tervezhetővé annak tétele. Tállai hozzáfűzte még, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ennek megfelelően a tárgyévi árváltozást alkalmazza a következő év vonatkozásában, azaz az árváltozások egy évvel elcsúszva érvényesülnek.

Arra mindkét intézmény emlékeztetett, hogy amennyiben az árak nagyobb mértékben emelkednének 2021-ben, mint a kormány tervezte, akkor a nyugdíjasok novemberben kompenzációra számíthatnak. A PM ehhez még hozzátette, hogy idéntől fokozatosan visszavezetik a 13. havi nyugdíjat, első körben egyheti nyugdíjjal megtoldva a rendes járandóságok februári kifizetését.

Amint arra lapunk egy tavaly év végi cikkében felhívta a figyelmet, a jegybank magasabb inflációval számol erre az évre, mint a kormány. A Matolcsy György vezette intézmény 3,5 százalék körüli átlagos áremelkedést vár 2021-re, ezen belül pedig a nyugdíjasok kosarában jelentősebb tételnek számító élemiszereknél 4,6-4,8 százalékos inflációval kalkulálnak. Tavaly igaza lett a jegybanknak, amikor a PM-nél magasabb inflációt várt, meglátjuk, hogy idén is az MNB becslése igazolódik-e.

Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
Makro / Külgazdaság Mekkorát kaszáltak az oroszok eddig idén az olajból és a gázból?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:41
Kevesebbet, mint tavaly ilyenkor.
Makro / Külgazdaság Durván odacsapnának Oroszországnak – itt az újabb eszköz
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 17:17
Újabb kemény vámot terveznek.
Makro / Külgazdaság Mi a baj a debreceni akkumulátorgyárral?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:47
Az elmúlt napokban szakmai és politikai viták kereszttüzébe került a kínai CATL által építeni tervezett debreceni akkumulátorgyár. Kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli monitor című adásának volt a vendége, ahol többek között a beruházás előnyeiről és hátrányairól is szó volt.
Makro / Külgazdaság Újabb iráni drónok szállhatnak be az orosz-ukrán háborúba
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 16:21
Az ukrán értesülések legalábbis erről szólnak.
Makro / Külgazdaság Radikális változások a migrációs politikában – sorsdöntő EU-csúcs
Káncz Csaba | 2023. február 6. 15:21
A Néppárt 2024-ben az EU legnagyobb politikai erejeként igyekszik megszilárdítani pozícióját a „Katargate” botrány nyomán és a migránskérdés napirendre tűzésével. A holland menekültügyi hatóságok már megkongatták a vészharangot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megint mozgott a föld Törökországban, tovább emelkedett a halottak száma
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 14:54
A reggeli rengés után magyar idő szerint dél körül ismét megmozdult a föld.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG