Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A nyugdíjak januártól a jövőre várt infláció mértékével összhangban 3 százalékkal emelkednek. Mit jelent ez azoknak az időseknek, akik hiteligénylést terveznek? Mekkora hitelösszeggel számolhatnak, illetve mennyit számít esetükben a 13. havi nyugdíj visszaépítése? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Bank360.hu elemzői.

A 2021. januártól esedékes nyugdíjemelés részét képezi egyrészt a 3 százalékos emelés, amely az infláció mértékét igyekszik ellensúlyozni, másrészt kezdetét veszi a tavasszal beharangozott 13. havi nyugdíj visszaépítése, ennek az első részletét 2021. februárban kapják meg a jogosultak. A 3 százalékos emelés után az átlagnyugdíj összege januártól 148 450 forintra nő - a vetítési alapban már benne van a novemberben kiküldött utólagos korrekció is.

Elegendő az átlagnyugdíj a hiteligényléshez? 

Felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj összege elegendő fedezetet nyújt-e személyi kölcsön igénylésnél.

“A válasznál több szempontot is figyelembe kell venni, hiszen az egyik oldalról van egy jövedelmi elvárás a bank részéről, amit teljesíteni kell, emellett pedig meg kell felelni a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó feltételnek is, melyet a Magyar Nemzeti Bank szab meg minden hiteligénylő számára” - mondta el Vrazsovits Rita, a Bank360.hu elemzője.

A 2021-es átlagnyugdíj összegét figyelembe véve több olyan hitelintézet is van, ahol nem elegendő ez az összeg, mivel az alsó határ az igénylésnél 150 ezer forint. Ezen a februárban érkező 13. havi nyugdíj első részlete sem segít, hiszen a jövedelmi vizsgálatnál nemcsak egy hónapot vesznek figyelembe a bankok, hanem az igénylés előtti három vagy hat hónap átlagát. Ha ezek között van egy-egy hónap, amikor több jövedelme érkezett az igénylőnek, az önmagában nem lesz elegendő az igényléshez, hiába volt olyan hónap, amikor a nyugdíj összege átlépte a 150 ezer forintot.

Illusztráció - forrás: DepositphotosIllusztráció - forrás: Depositphotos

Néhány bank személyi kölcsön ajánlatát a 150 ezer forintos határ miatt így nem veheti igénybe egy átlagnyugdíjból élő igénylő, ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy ne juthatnának szabad felhasználású személyi hitelhez. Több hitelintézetnél elegendő havi nettó 120 ezer forintot, vagy annál kevesebbet, például a nettó minimálbér összegét igazolni.

Mennyit kell törleszteni egy 1,5 millió forintos személyi kölcsön igénylése esetén?

Egy átlagnyugdíjból élő igénylő számára a Bank360.hu személyi kölcsön kalkulátora szerint 10 százalékos THM alatt nem érhető el ajánlat, de 11,51 százalékos THM-mel már lehet találni személyi kölcsönt. 1,5 millió forint igénylése esetén 60 hónapos futamidővel számolva a havi törlesztőrészlet januártól 32 655 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 955 350 forint.

Ez a törlesztőrészlet a jövedelemarányos törlesztési mutatóba (JTM) is belefér, feltéve, ha az igénylőnek nincs másik tartozása, amit törlesztenie kell - fix kamatozású személyi kölcsönök esetén ugyanis a havi nettó jövedelem legfeljebb 50 százalékát fordíthatja törlesztésre.

Egy nagyobb összegű lakáshitel már lehet, hogy gondot okoz

A Bank360.hu szakértői egy ötmillió forintos lakáshitel törlesztőrészletét is kiszámolták. 10 éves futamidővel számolva a nyugdíjátlagnak megfelelő jövedelemmel számolva a THM 3,48 százalék. A havi törlesztőrészlet 49 201 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 5 910 720 forint. A kamatperiódus ennél az ajánlatnál öt év, ennek megfelelően a havi nettó jövedelem 35 százalékát lehet törlesztésre fordítani - ebbe még éppen belefér a fenti lakáshitel törlesztőrészlete, egy drágább ajánlatnál azonban nem biztos, hogy az igénylő megfelel a feltételeknek.

A nyugdíjas igénylőknek az életkorra vonatkozó feltételekre is érdemes odafigyelni, több banknál ugyanis ezt is figyelembe veszik - ebben az esetben fontos, hogy nem az igénylés pillanatában betöltött életév számít, hanem az, hogy az igénylő hány éves lesz a futamidő végén, a hitel lejártakor. A hitelintézet a meghatározott életkor átlépése esetén társigénylő bevonását kérheti - ez akár előny is lehet, hiszen ebben az esetben mindkét igénylő jövedelmét figyelembe lehet venni, ami akár magasabb hitelösszeg igénylésére is lehetőséget adhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Nagy januári gyorskölcsön-körkép: megéri, ha hirtelen kell a pénz?
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 19:41
Az elmúlt három évre jellemző tendencia, hogy januárban több szabad felhasználású személyi kölcsön fogy, mint az azt megelőző év decemberében. Az idei adatokat még nem ismerjük, de a Bank360.hu pénzügyi szakportál saját statisztikái alapján január első felében is jelentősen többen érdeklődnek a személyi kölcsönök iránt, mint 2020. decemberben. A hitelportál elemzői azt vizsgálták meg, hogy megéri-e hiteligényléssel indítani az új évet, illetve hogy mennyibe kerül ez annak, aki végül így tesz.
Személyes pénzügyek 1,6 millió családnak jött jól eddig a hiteltörlesztési moratórium
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:31
A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a kormány jó döntést hozott, amikor kilenc hónapra és automatikusan minden hitelre meghirdette a hiteltörlesztési moratóriumot.
Személyes pénzügyek A 13. havi nyugdíj első részlete érkezik februárban
OS | 2021. január 20. 12:38
A 2021-ben egy átlagos összegű (150 600 forintos) nyugdíjban részesülő személy közel 37 650 forintot kap 13. havi nyugdíj címén 2021 februárjában a havi nyugdíján felül - olvasható Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.
Személyes pénzügyek Lakásbővítés és felújítás: összegyűjtöttük, mit érhetsz el csokkal és lakásfelújítási támogatással
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 19:19
2021 az otthonteremtés és a lakásfelújítás éve lehet az állami otthonteremtési programnak köszönhetően. Pénzügyi szakértővel vizsgáltuk meg, mennyi pénzt használhatnak fel a családosok, ha bővítésre és felújításra keresnek finanszírozási lehetőséget.
Személyes pénzügyek Óriási jövedelmi különbségeket mértek az országban
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 19. 07:04
Az adóhatóság adatai szerint 2019-ben a bruttó 295 ezer forintos átlagos havi munkaviszonyból származó jövedelem nettó havi 200 ezer forintot jelentett. Településtípusonként ettől jelentős eltérést mértek, Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a havi nettó kereset - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Személyes pénzügyek Itt van, hogy pontosan mikor utalják idén a nyugdíjakat
Baka F. Zoltán | 2021. január 15. 09:47
Három hónap lesz majd, amikor eltér a rendtől a kifizetések időzítése.
Személyes pénzügyek Szép számmal voltak magyarok, akik még a járvány alatt is gazdagodtak - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. január 13. 06:07
Nemcsak a hazai privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyonok gyarapodtak két számjeggyel 2020-ban, hanem az ügyfelek száma is megugrott. E válsághelyzetben szokatlan jelenség oka, hogy a Covid-19 miatt március közepén elrendelt globális veszélyhelyzet hatására annyira olcsóvá váltak a befektetések, hogy nem kevesen gondolták úgy, most időszerű beszállniuk, akár a kockázatosabb eszközökbe is, mint például a részvényekbe. Ám, hogy e pozitív tendencia az idén folytatódik-e, az elsősorban attól függ, sikerül-e a gazdaságnak visszatérnie a rendes kerékvágásba – derül ki legfrissebb, exluzív privátbanki felmérésünkből.
Személyes pénzügyek 5 milliárd marad a zsebekben, ingyenesen intézhetünk több ügyet is
MTI | 2021. január 10. 12:53
Január 1-től évi másfél millió államigazgatási ügy intézése vált ingyenessé, idéntől ugyanis illetékmentesek az elsőfokú közigazgatási eljárások - közölte Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.
Személyes pénzügyek 400 ezer forint közelébe ért a bruttó átlagfizetés tavaly októberben
MTI | 2021. január 6. 10:11
8,8 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.
Személyes pénzügyek Elektromos bringára ad pénzt az állam - indul az újabb pályázati kör
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 08:50
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírásának második körében 2021. január 4. és 8. között várják a pályázatokat. 
Friss
hírlevél