<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A jegybank mind az infláció, mind a GDP-növekedés tekintetében visszavett korábbi várakozásaiból. Az olajár nagy kalamajkát okozhat, hogy a gázár is leköveti-e majd az elmúlt hetek történéseit, nagy kérdés.

2015. márciusában lehet újra pozitív az árindex, az infláció az olajár csökkenése miatt lett alacsonyabb – hangzott el az MNB Inflációs jelentésének bemutatóján.

Az ipar- és építőipari konjuktúra gyengébb lett idén, mint amire a szeptemberi jelentésben számítottak. Az építőipar az uniós források időszakos kifutásával jövőre még jobban lassulhat. E két ágazat visszafogott teljesítményét a mezőgazdasági rekordtermés ellensúlyozta.

A kapacitáskihasználtság javul, de a reálgazdaság továbbra is dezinflációs hatású. A jegybank szerint a potenciális növekedés most jelentősebb lehet, ezt a kereslet élénkülése is támogathatja.

A nagy orosz kérdés

Fő felvevőpiacainkon, kiváltképp az eurózónában mérsékelt növekedés várható, ráadásul a feltörekvő piacok bővülése is lassult. Az elmúlt hét orosz történései még nem szerepelnek a jelentésben – erre egy stresszpályát kell majd készíteni – hangzott el.

A beruházásokat az EU-források determinálják, A korábbi (döntően állam) beruházások a korábbi ciklus pályázatainak kifutása miatt lecsökkennek, a vállalati szektorban a hatások stagnálást jeleznek előre. A lakossági beruházási ráta óvatosan fejlődik ugyan, de itt nem túl nagy baj, hogy lemaradásban vagyunk a válság időszakához képest.

Mi lesz a gázárral?

A munkaerőpiacon mind a közmunka, mind a piaci álláshelyek számának növekedése várható, a korábbi inaktívak mind nagyobb része tér majd vissza a várakozások szerint a munkaerőpiacra. 2015-ben az ideivel hasonló bérdinamikát vár az MNB, azaz a reálkeresetek jelentősen növekedhetnek, amelyet a negatív infláció és a kisebb olajár is támogat majd. Azzal kapcsolatban, hogy az olajár-csökkenését leköveti-e a gázár (korábban 9 hónapos késséssel követte a gázár), az MNB vezetői arról beszéltek, hogy a hazai árazási bázis fokozatosan átkerült a rotterdami gáztőzsdére, ahol ugyanakkor már nem igaz ez a 9 hónapos automatikus követés, azaz, ha lesz is csökkenés, az nem lesz az olajár visszaeséshez mérhető. A jegybank szerint az olajár ugyan a vártnál jobban csökkent, ám a jövőre nézve a bizonytalansági sáv rendkívüli mértékben kiszélesedett.

hirdetés

Fogyasztási oldalon az elszámolás és a forintosítás segíthet, ráadásul a háztartások a forintosítással ismét nettó devizabetétessé válnak majd. Ugyanakkor a hozamok a megtakarítási rátát visszaveti, de az még historikusan továbbra is magas marad.

Deflációban zárunk idén

Az infláció 2015-ben a jegybanki céltól elmaradó szinten marad a költségsokkoknak köszönhetően, s csak a jegybanki időhorizont végére, 2016. végére érheti el a 3 százalékos célt. A kormányzati adóintézkedések a jövő év második felétől emelhetik az inflációt, a jövedéki adó emelést a jegybank már korábban prognosztizálta, így az új szabályoknak érdemi hatása így nincs. A maginflációban jövőre megjelenhetnek a kereskedelmi szektort sújtó intézkedések hatásai.

Az inflációs előrejelzés csökkenése döntően az olajár-csökkenésnek köszönhető. A jegybank év végére a szeptemberi 0,1 százalékos várakozás helyett -0,2 százalékos inflációt és 2,4 százalék helyett év végére 2,2 százalékos maginflációt vár, jövő év végére a szeptember 2,9 százaélékról 2,4 százalékra ereszkedett a maginflációs várakozás, míg az inflációs a korábban várt 2,5 százalék helyett 0,9 százalék lehet. 2016-ra 3,3 százalékos mag- és 2,9 százalékos inflációval számol. A GDP-előrejelzés nem változott szeptemberhez képest, továbbra is 3,3 százalék a várakozás, míg a 2015-ös GDP a korábban várt 2,4 százaléknál 10 bázisponttal alacsonyabb mértékbe, 2,3 százalékkal nőhet. 2016-ra az MNB 2,1 százalékos GDP-bővülést prognosztizál.

Külső finanszírozási képességünk számottevő maradhat a jövőben, a kormányzati hiánycélok tarthatóak lesznek. Az MNB az idei 2,5 százalékos ESA-államháztartási hiánnyal számol, amely jövőre 2,4, 2016-ra 1,9 százalék lehet. A költségvetési politika a 2013-as és a 2014-es keresletnövekedés után a következő két évben fokozatos keresletszűkítésre rendezkedik be.

Bejöttek a stresszpályák

A Monetáris Tanács alternatív pályái közül a tartósan alacsony olajár lényegében már bekövetkezett, s hasonlóan érezzük már a geopolitikai helyzet problematikáját is.

Az olajár csökkenése és az orosz gazdaság problematikája ellentétes hatást gyakorol. Magyarország mind az olajár, mind az orosz export kapcsán komoly kitettséggel bír, ezen két hatás eredője ma még nehéz meghatározni. Az olajár és a tartósan alacsony felvevőpiaci teljesítmény az alacsonyabb infláció irányába hat, de amíg az olajár növeli, a kisebb exportelehetőség csökkenti a GDP növekedés lehetőségét. Az oroszországi és az ukrán helyzet további exkallálódása ugyanakkor a GDP-t visszavetheti, ugyanakkor emeli az inflációs várakozásokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Makro / Külgazdaság Újabb kamatemelés, immár 3 százalék felett az irányadó kamat
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:18
Az infláció elleni küzdelem jegyében ismét kamatot emelt a jegybank.
Makro / Külgazdaság Újabb fejezet az amerikai-orosz kémháborúban
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 06:33
Távozniuk kell január 31-ig Oroszországból a moszkvai amerikai nagykövetség azon diplomatáinak, akik több, mint három éve szolgálnak állomáshelyükön - közölte az orosz külügyminisztérium.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló