1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni elemzők szerint a következő hónapokban várhatóan még tovább gyorsul Magyarországon az infláció üteme, elsősorban az adóváltozások hatására. Véleményük szerint az MNB elsősorban a forintárfolyamra és a finanszírozási kockázatokra figyel, így kamatcsökkentése csak az IMF-megállapodás után kerülhet sor.

A KSH adatai szerint a fogyasztói árak júniusban 5,6 százalékkal haladták meg az egy évvel ezelőtti szintet a májusban mért 5,3 százalékos éves ütem után. A nagy londoni elemző és befektetési cégek 5,3-5,5 százalék közötti prognózisokat adtak a teljes kosárra számolt tizenkét havi júniusi inflációra.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport nem von le "messzemenő következtetéseket" a vártnál magasabb júniusi inflációs számokból, mivel a gyorsulást nem keresleti tényezők, hanem részben kínálati oldali ársokkok okozták. A ház londoni elemzői szerint mindazonáltal a júniusi inflációs adatok "valószínűleg meglepték" az MNB-t is.

Az MNB-t is meglephették az adatok

A JP Morgan szakértői kimutatták, hogy a második negyedévi átlagos magyarországi infláció egytized százalékponttal meghaladta a jegybank legfrissebb inflációs előrejelzését, az adóhatásoktól megszűrve számolt inflációs ütem pedig kéttizeddel jár az MNB által valószínűsített pálya felett. A következő hónapokban 5,8-6,0 százalékig gyorsuló éves inflációs adatokra számítanak a távközlési adó, valamint a további jövedékiadó-emelések belépő hatásai miatt. A ház előrejelzése szerint ugyanakkor az infláció az idei év vége felé valószínűleg 5,3 százalék körüli tizenkét havi ütemre lassul, a jövő évi egész éves átlag pedig várhatóan 3,5 százalék környékén lesz.

Mindezek mellett a JP Morgan elemzői fenntartják azt a véleményüket, hogy az MNB monetáris tanácsa a kamatcsökkentésekkel megvárja a forinteszközöket terhelő kockázati felárak tartós mérséklődését. A ház szerint azonban ennek bekövetkezte valószínűtlen az IMF/EU-megállapodás megkötése előtt.

A cég alapeseti előrejelzése jelenleg az, hogy az első MNB-kamatcsökkentés októberben lesz, és a magyar jegybank összesen 1,00 százalékponttal csökkenti jelenleg 7,00 százalékos alapkamatát. Várakozásaik szerint az MNB-alapkamat 2012 végéig 6,50 százalékra, 2013 végéig 6,00 százalékra csökken.

Tovább tarthatnak az IMF-tárgyalások

Az elemzők véleménye szerint a legutóbbi kormányzati döntések növelték a monetáris enyhítés későbbi kezdetének kockázatát, mivel a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése a jegybanki és kincstári műveletekre "erősen vitatott", és az IMF várhatóan azt szeretné, ha a magyar hatóságok más bevételi forrást keresnének. A JP Morgan elemzői szerint az IMF/EU-tárgyalások ezért hosszabb ideig is eltarthatnak, mint ahogy azt a piac jelenleg feltételezi.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzőrészlegének véleménye szerint az inflációs adatok rövid távon "másodlagos fontosságúak" maradnak a monetáris politika szempontjából, a magyar jegybank ugyanis változatlanul elsősorban a forintárfolyam, valamint a külső finanszírozás kockázati környezetére összpontosítja figyelmét.

A GS várakozása szerint ezért az MNB a gyenge növekedési kilátások és a nyomott hazai kereslet ellenére igyekszik feszesen tartani a monetáris kondíciókat mindaddig, amíg a magyar gazdasággal kapcsolatos kockázatokat a piac magasnak ítéli.

Újabb jegybanki kamatemelés nem várható

A Goldman Sachs elemzői is azt várják, hogy az MNB-kamatcsökkentések az IMF/EU-megállapodás elérése után kezdődhetnek. A ház szerint a monetáris enyhítés esélyei nőttek annak nyomán, hogy a jegybanktörvény módosítása megnyitotta az utat a hivatalos IMF/EU-tárgyalások megkezdése előtt, és a cég által korábban még valószínűsített kamatemelések esélyét a GS londoni szakérői most már "minimálisnak" tartják.

Szerdai értékelésükben a ház elemzői azonban közölték azt is, hogy alapeseti előrejelzésük szerint az IMF/EU-tárgyalások "nem lesznek könnyűek", és az egyezményt csak a negyedik negyedév közepén vagy végén sikerül megkötni. Ez az MNB számára az idén már csak egy vagy két kamatcsökkentési lehetőséget hagy, és a csökkentések nagyobb része jövőre marad.

A Goldman Sachs elemzői mindezt egybevetve azt jósolták, hogy a magyar jegybanki alapkamat az idén 6,5 százalékra, 2013-ban 5,5 százalékra csökken.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG