4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az új mexikói elnök egy olyan időszakban veszi át Közép-Amerika kulcsországának irányítását, amikor a törvényesség és a jogállamiság a szétesés szélére került, és ezzel párhuzamosan a rendőri erőket a korrupció és az inkompetencia zilálja szét. Az elkövetkező időszak lehetséges ütközőpontjait jelenthetik Mexikó és az USA között az új elnök új energia-politikája, Washington bevándorlási politikája és Trump tervezett falépítése a határon.
Obrador beiktatási ceremóniáján Mexikóvárosban december elsején. EPA/MARIO GUZMAN

Mexikóban december 1-én lerakta az elnöki esküt a baloldali populistának és nagytőke-ellenesnek tekintett, a jelenlegi politikai struktúrát radikálisan átalakítani akaró, 64 éves Andrés Manuel Lopez Obrador (AMLO).  Az új elnök földcsuszamlás-szerű győzelmet aratott azon ígéreteivel, hogy kirántja országát a bűnözés, a korrupció és az egyenlőtlenségek egyre fojtogatóbb örvényéből.

AMLO egy olyan időszakban veszi át Közép-Amerika kulcsországának irányítását, amikor a törvényesség és jogállamiság a szétesés szélére került és ezzel párhuzamosan a rendőri erőket a korrupció és inkompetencia zilálja szét.

Kikászálódni az örvényből

AMLO keményen akar támaszkodni a hadseregre a rendfenntartásban, így – akárcsak az új brazil elnök – védelmi miniszternek egy tábornokot szán, Luis Crescencio Sandovalt.  A tábornok nem kezdő a drogmaffiák elleni harcban, az elmúlt két évben az észak-mexikói Reynoso városában folytatott utcai harcokat a bűnözőkkel. A drogkereskedők elleni keményebb mexikói küzdelem 2006 óta 200 000 halottal és 35 000 eltűnt személlyel járt.

Sajnos a bűnözés cunamija egyelőre megállíthatatlannak tűnik:  tavaly 31 000 gyilkosságot követtek el az országban, kétszer annyit, mint 2010-ben. Ez 2017-ben 100 000 lakosra nézve 25 emberölést jelent, amellyel már megelőzi Kolumbiát és szorgalmasan zárkózik fel Brazíliához (29/100 000).  Latin-Amerikát ezzel a kiemelkedő dinamikával még nem hozza zavarba, hiszen míg a térségben a Föld lakosságának csupán nyolc százaléka él, addig a világ összes gyilkosságának egyharmadát követik el itt.  Brutális statisztikai adat, hogy Brazília, Mexikó, Venezuela és Kolumbia négyese önmagában felelős a világ összes elkövetett gyilkosságainak egynegyedéért. 

Trump nem feszítheti túl a húrt, hiszen egyes szereplők biztonságpolitikai oldalról nézve is aggasztó módon használják ki azt, hogy Washington az utóbbi években elhanyagolta saját hátsó udvarát.  A libanoni Hezbollah ugyanis egyre szorosabban együttműködik a régió drogkartelljeivel.  Irán pedig eközben szorosan együttműködik a térség Washington-ellenes kormányzataival Bolíviában, Nicaraguában, Ecuadorban és Venezuelában.

A migránsakna hatástalanítása

Káncz Csaba

AMLO múlt szombaton kétórás beszédet tartott a törvényhozásban.  Ebben katasztrófának nevezte az országot évtizedek óta uraló neoliberális gazdasági modellt, amely pár kézbe koncentrálta a nemzeti vagyonokat, míg a lakosság nagy része elszegényedett és a drogbűnözés felé fordult.  Valóban, Közép- és Dél-Amerika országai most feszült figyelemmel fogják követni a mexikói reformok kifutását, ahogyan a Fehér Ház és az amerikai üzleti körök is.

A tét nem csekély, hiszen Mexikó stabilan egyike az Egyesült Államok első három kereskedelmi partnereinek. Az elkövetkező időszak lehetséges ütközőpontjait jelenthetik a két ország között AMLO új energia-politikája, Washington bevándorlási politikája és Trump tervezett falépítése a határon.

AMLO első lépéseként ki akarja fogni a szelet Trump vitorlájából és azonnal megegyezett három kis közép-amerikai országgal (Honduras, Guetemala és El Salvador) a migráció radikális lecsökkentéséről.  Trump-nak az utóbbi hetekben komoly politikai felhajtóerőt hozott a migránskaraván vonulása az USA határa felé. Még az is elképzelhető, hogy a Demokrata Párt vezetése könyörgött titokban AMLO-nak, hiszen az európai baloldal megrendülése komoly figyelmeztetés a demokratáknak is.  Bizony ezzel lehet összefüggésben Hillary Clinton nagy figyelmet keltő minapi interjúja is, amelyben hibának nevezte a nyitott határok politikáját.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG