<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európai Parlament ma elfogadott állásfoglalásában arra kéri az Európai Bizottságot, hogy azonnal kezdje el alkalmazni az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kötő mechanizmust.

Az 529 szavazattal, 150 ellenszavazat és 14 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy a Bizottság engedett az Európai Tanács 2020 decemberi, nem kötelező érvényű következtetéseiben foglaltaknak, és a mechanizmus alkalmazásáról szóló útmutató megfogalmazásával késlelteti a költségvetési feltételrendszerről szóló rendelet végrehajtását, áll az EP közleményében.

A képviselők szerint

a bizottsági iránymutatások nem változtathatják meg, bővíthetik ki vagy korlátozhatják a feltételrendszerről szóló rendeletet.

Az útmutató értelme az lehet, hogy tisztázza, hogyan alkalmazzák majd a gyakorlatban a jogszabályt, hogyan és milyen módszertan alapján zajlik majd az eljárás.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke. EPA/JULIEN WARNAND / POOLDavid Sassoli, az Európai Parlament elnöke. EPA/JULIEN WARNAND / POOL

Az EP egyrészt arra szólítja fel a Bizottságot, hogy a rendelethez dolgozzon ki egy világos, pontos és felhasználóbarát panaszbenyújtási rendszert.

Másrészt azt kéri, hogy

késedelem nélkül vizsgálja ki a jogállamiság bármely olyan megsértését, amely „kellően közvetlenül érinti az Unió költségvetésével való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét”.

Mint fogalmaznak:

„egyes tagállamokban a helyzet már most azonnali [...] intézkedést tesz szükségessé".

A Bizottságnak mielőbb be kell számolnia a Parlamentnek a vizsgálat alá vont első ügyekről, teszik hozzá a képviselők.

Egyúttal bírálják a Bizottságot azért, mert az szerintük nem tartotta be a rendelet alkalmazásának kezdő időpontjaként és az iránymutatás elfogadásának határidejeként a Parlament által kitűzött június elsejei időpontot.

Üdvözlik David Sassoli EP-elnök június 23-i levelét, amelyben a Parlament elnöke felszólította a Bizottságot, hogy azonnal és teljes körűen alkalmazza a rendeletet.

Ha a Bizottság nem lép, akkor az EP az Európai Bíróság elé viszi az ügyet.

A jogállamisági mechanizmusról és a magyar kormányt érő kritikákról szóló legutóbbi háttéranyagunkat itt olvashatják: Utolsó figyelmeztetés Orbán Viktornak – tényleg elzárhatják az uniós pénzcsapokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló