Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Reális jövő évi költségvetés, a szektorális különadók kivezetésére vonatkozó pontos ütemterv és a végtörlesztés felfüggesztése nélkül nincs esély a Valutaalappal való megállapodásra - mondta Békesi László a Republikon Intézet konferenciáján. A volt pénzügyminiszter szerint ha a kormány végig akarja hajszolni a végtörlesztést, akkor a megállapodásnak sincs esélye.

Békesi László a költségvetésről azt mondta: nem helytálló az az érvelés, amely szerint az IMF-fel történő megállapodás idejére már elfogadják a jövő évi büdzsét, így senkit nem fognak érdekelni az abban szereplő számok. Szerinte a költségvetés jelenlegi tervezete nem reális, olyan büdzsére van szükség, amelyben nemcsak a növekedést, hanem az államadósság, az infláció, a foglalkoztatás, a belső piac alakulását, valamint a beruházások, a fogyasztás várható mértékét is a realitásokhoz igazítják.

A volt pénzügyminiszter szerint a szektorális különadók kivezetésének megtervezésével párhuzamosan felül kell vizsgálni a személyi jövedelemadót, a társasági adót és a vagyonadót, ezeket korrigálni kell. Békesi László szerint a végtörlesztés "olyan mértékben rombolja a működő pénzügyi rendszer intézményeit, pozícióját (...), hogy épeszű ember ezek után nem fogja a hitelszerződéseit betartani" abban a reményben, hogy valahogy majd úgyis kimentik. Azt mondta, hogy a végtörlesztés rontja a bankrendszer tőkepozícióit, csökkenti a hitelezési forrásokat, és a bizalmatlanság terjedése révén akadályozza a piacbővülést, így rövid távon akár a magyar gazdaság finanszírozását is lehetetlenné teheti.

Úgy vélekedett, hogy a kormány eddigi intézkedései kivétel nélkül gátolják a növekedést, és olyan adókat léptettek életbe "a fenntartott rossz adóstruktúra" bevételkiesésének pótlására, amelyek fogyasztást csökkentenek, és inflációt növelnek. A volt pénzügyminiszter szerint a növekedési kockázat lefelé mutat, és ha csak egy százalékkal lenne alacsonyabb a gazdasági növekedés a jövőre a vártnál, akkor azt jól szervezett költségvetési tartalékokkal meg lehetne oldani, a visszaeső növekedés kockázatát ugyanakkor nemcsak az államháztartásnak, hanem az egész gazdaságnak viselnie kell. Ez pedig tömeges vállalati csődöt, a munkanélküliség növekedését hozhatja magával Békesi László szerint.

A növekedési kockázat eredményeképpen veszélybe kerül a deficitcél, az adósságcsökkentés, emellett megjelenik egy erőteljes inflációs kockázat is. Egy lassan recesszióba forduló gazdaságban veszélyes dolog olyan inflációra "játszani", amely magasabb hiány-, magasabb infláció-, magasabb adósság-, és kamatszinttel fokozatosan erodálja az adósságállományt, a vagyont és inflációs adó-többletbevételhez juttatja a költségvetést. Ez a folyamat nem tartható kézben, ez a "görög út" - fogalmazott Békesi László, aki szerinte egy "értelmes gazdaságpolitikai mixre" van szükség, amely egy megfelelő fiskális politikából, egy ahhoz igazodó monetáris politikából, és jövedelempolitikából áll össze; ez szükséges a Magyarország iránti bizalom helyreállításához.

Ugyanitt Csillag István volt gazdasági miniszter arról beszélt, hogy a gazdaságpolitikának akkor van nagyobb kísérletezési tere, amíg a belföldi megtakarítások lehetővé tesznek egy, a korábban megszokott keretekből kilépő gazdaságpolitikát. Magyarországon a belső megtakarítások mindig is alacsonyak voltak, és már 2000-től elfogytak, így a gazdaságpolitikához meg kell nyerni a megtakarítók rokonszenvét. Ebben a szorításban "terv nélkül, folyamatos lépésváltásnak vagyunk a szemtanúi"- mondta Csillag István.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Makro / Külgazdaság Mekkora ütést kaptak a magyar szállodák a kijárási tilalom miatt?
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:44
A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent
Friss
hírlevél