<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Újabb, 40 milliárd dolláros mennyiségi enyhítést jelentett be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága kétnapos kamatdöntő ülését követően csütörtökön. A testület egyben jelezte, hogy 2015-ig a jelenlegi, rekordalacsony 0-0,25 százalékos szinten tartja irányadó kamatcélját.

Elindítja a kvantitatív lazítás harmadik körét az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a QE3 program keretében a Fed korlátlan kötvényvásárlási programot hirdetett, melynek havi limitje 40 milliárd dollár lesz. A programot egészen addig folytatják, míg a gazdaságban érzékelhető javulás nem lesz. A Fed közleménye elsősorban a munkaerőpiaci helyzettel indokolta a döntést.

A Reuters által megkérdezett elemzők 65%-a vélte úgy, hogy Ben Bernanke a Fed Nyíltpiaci Bizottságának kétnapos ülése után bejelenti a QE program folytatását. Újdonság viszont, hogy a testület jelezte: 2015-ig a jelenlegi, rekordalacsony 0-0,25 százalékos szinten tartja irányadó kamatcélját.

Egyre lassuló növekedés, 8%-os munkanélküliségi ráta

Korábban elemzők úgy vélték, a Fed csak az év végén jelenti be a program folytatását, a napvilágra került makroadatok azonban arra sarkalták a testületet, hogy már most beavatkozzon a piaci folyamatokba. A Fed most közzétett közleménye kiemeli, az amerikai gazdaság növekedése folyamatosan lassul, a második negyedévben éves szinten 1,7%-os volt "csak" a bővülés, míg a munkaerőpiaci helyzet nem javult, a munkanélküliségi ráta 8%.

A foglalkoztatottság csekély mértékben javult csak, az egyedüli pozitív adat, hogy nőtt a fogyasztás. A Nyíltpiaci Bizottság értékelés szerint a Fed beavatkozása nélkül a gazdaság nem tudna olyan ütemben növekedni, hogy érdemben javuljon a munkaerőpiaci helyzet. Márpedig a Fed célja kettős: az árstabilitás fenntartása mellett a foglalkoztatottság bővítése. Inflációs kockázatokkal a testület nem számol, annak ellenére, hogy néhány üzemanyag ára megugrott, a pénzromlása üteme stabilnak mondható. Ez azért is fontos, mert a QE3 valószínűleg hatni fog a fogyasztói árak emelkedésére.

A ma megjelenő, a vártnál gyengébb adatok is ebbe az irányba hatottak (két hónapja nem kértek annyian munkanélküli segélyt az Államokban, mint most).

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály ma Halásztelken járt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:46
A 881 milliós fejlesztésből 698 milliót állt a kormány. 
Makro / Külgazdaság Már megint gond lesz a benzinárakkal
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 11:07
Átmenetinek bizonyult ugyanis a 95-ös oktánszámú üzemanyag beszerzési árának csökkenése, péntektől ismét 5 forintos drágulás jön. A gázolaj viszont 15 forinttal kerül majd kevesebbe.
Makro / Külgazdaság Putyin nem fog örülni: Joe Biden komoly bejelentést tett a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:57
A NATO-csúcs megnyitóján Joe Biden újabb amerikai katonai bevetéseket jelent be Európában.
Makro / Külgazdaság A német kancellár addig adna fegyvereket Ukrajnának, amíg csak szükséges
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:33
Kezdődik a NATO-csúcs, a tagállami vezetők is megérkeztek Madridba, köztük Olaf Scholz is.
Makro / Külgazdaság Hoppá: Magyarországon is enyhén emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:48
Kijöttek a heti koronavírus-adatok, s némi növekedés tapasztalható az új fertőzöttek számában és a kórházban kezelteket illetően is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nem támogatunk egyetlen olyan javaslatot sem, amely belesodorhatja a NATO-t és Magyarországot ebbe a konfliktusba
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 09:33
Hivatalosan is indul a NATO-tagországok csúcstalálkozója.  
Makro / Külgazdaság Akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:51
A szakértő szerint igazak a hírek, miszerint akár 700 benzinkúton is üzemanyaghiány léphet fel, hiszen már csak a Mol az egyetlen mentsvára Magyarországnak.
Makro / Külgazdaság Fontos döntés született Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:04
Az Európai Unió tagországai elfogadták szerda hajnalban a beterjesztett klímavédelmi törvényeket: egyebek között 2035-re betiltják a fosszilis üzemanyaggal hajtott új gépjárművek forgalmazását és létrehoznak egy többmilliárd eurós alapot arra, hogy abból támogatni tudják a szegényebb állampolgárokat a károsanyag-kibocsátás miatt kivetendő adók megfizetésében.
Makro / Külgazdaság Nem tudtak igazán segíteni a forinton Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 07:48
Bár a tegnapi brutális, 185 bázispontos kamatemelés hatására a hazai fizetőeszköz árfolyama több egységgel erősödött, az euróval szemben például 396,7-ig, aztán ismét gyengült, s szerda reggel is még mindig 397,2 forinton cserélt gazdát az uniós pénz.
Makro / Külgazdaság Meg nem erősített jelentés szerint elrabolták Herszon polgármesterét - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 06:44
Zelenszkij szerint Oroszország terrorista állam,az ukrán elnök Kremencsukba invitálja az ENSZ-t, orosz vélemény szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén PR-kampányt adott elő Zelenszkij. Ezek is történtek az elmúlt órákban. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG