5p
Kihallgatásra vitték és őrizetbe is vették a Buda-Cash vezetőit, miközben folyik a politikai egymásramutogatás az ügyben. Szépen megszórtak minket adatokkal – ezekről is beszélünk, mint ahogy arról is, hogy a kedvező helyzet ellenére pesszimisták a cégvezetők, a fiatalok viszont örülhetnek, hiszen összehangolt program indult pénzügyi ismereteik bővítésére.

A rendőrség ma reggel kilenc Buda-Cash alkalmazottat vitt be kihallgatásra, gyanúsítottként hallgatják meg őket, a vádpontok különböznek. A magyarnarancs.hu úgy tudja, hogy közülük hárman a brókerház backoffice részlegén dolgoztak, azaz főleg adminisztratív ügyekkel foglalkoztak. A rendőrség megerősítette az értesülést, és tájékoztatása szerint a gyanúsítások minősítése személyenként eltér. Ahogy írják „csalás bűntett, illetve számvitel rendjének megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik a büntetőeljárás”. Délutáni hír, hogy az őrizetbe vettek között van Tölgyesi Péter, a társaság vezérigazgatója is. Reggeli cikkünk azt elemzi, hogy miért volt fontos a Buda-Cash vezetők esetében az „önfeljelentés”: így a bíróság korlátlanul mérsékelheti büntetésüket, igaz, mások szerint ők lehetnek az elsők, ahol magánvagyonok is kockára kerülnek azon jogszabály miatt, amely a vezetők korlátlan felelősségét mondja ki polgári peres ügyekben. Eközben a Parlament bizottságaiban és a napirend előtti felszólásokon a kormánypártok és az ellenzék egyaránt a másikra akarja kenni a Buda-Cash ügy felelősségét.

De vissza a tények világába – már, ha a várakozásokat annak lehet tekinteni. Londoni elemzők szerint februárban is negatív volt a magyarországi infláció, a defláció valószínűleg stabilizálódott, vagy valamelyest enyhülhetett. A JP Morgan a januárban mért mínusz 1,4 százalék után a múlt hónapra a fogyasztói árindex 1,2 százalékos tizenkét havi összevetésű csökkenését várja. Szerintük a defláció januárban érte el mélypontját, de a teljes kosárra számolt defláció októberig kitart. A cég által az előző havi inflációs adatsor után kialakított előrejelzés szerint a tizenkét havi magyar infláció 2015 végén 1,1 százalék lesz, és 2016-ban is csak 2 százalékig emelkedik. A Barclays és a Golman Sachs februárra is a januárihoz hasonló, mínusz 1,4 százalékos magyarországi inflációval számol.

De egyéb adatok is vannak. Februárban 588 milliárd forinttal csökkent az államadósság - az Államadósság Kezelő Központ friss adatai szerint 24 148 milliárd forint az adósságunk. Az adósságkezelő honlapján olvasható előzetes adatok szerint a januári 854 milliárdos emelkedés miatt az adósság 266 milliárd forinttal nőtt az év első két hónapjában. Februárban 1,8 milliárd euróval csökkentek a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékai – ezt már az MNB tette közzé. Januárban még komolyabb, több mint 3,5 milliárd eurós növekedés volt az egyenlegben, így a devizatartalékok összege 36,427 milliárd euró volt február végén, 1,849 milliárddal több a tavaly év végi záróállománynál. A csökkenés ugyanakkor összefügghet a forintosítással: a jegybank akkor arra szerződött, hogy a szükséges devizát 3 év alatt fokozatosan bocsátja a bankok rendelkezésére.

Az adatok alapján azt hihetnénk, minden szép és jó. A legtöbb magyar pénzügyi vezető már egyértelműen a gazdasági kilátások javulását várja, a rengeteg bizonytalanság miatt azonban nem mernek több kockázatot vállalni – ez a Deloitte 14 közép-kelet-európai országban készített felméréséből derült ki. Eszerint a magyar pénzügyi vezetők körében tovább nőtt a gazdasági növekedéssel kapcsolatos optimizmus, saját cégük kilátásait viszont pesszimistábban látják, mint a régió más országaiban működő cégek pénzügyi igazgatói. De nem csak a pénzügyesek szkeptikusak. Újból visszaesett a kkv-k beruházási hajlandósága, év végén a cégvezetőknek csak 56 százaléka tervezett valamilyen fejlesztést  derül ki a K&H kkv bizalmi index felméréséből. Amennyiben a cégeket méretük szerint külön vizsgáljuk, akkor az tapasztalható, hogy a kisebb méretű vállalkozások egyértelműen szolidabban terveznek.

Bátrabban tervezhetnek viszont a fiatalok – hiszen elindult a Pénz7 programsorozat, amelynek célja a pénzügyi ismeretek minél szélesebb körben történő meghonosítása, az ismeretanyag bővítése. A pénzügyekkel a lehető leghamarabb meg kell barátkozniuk a gyerekeknek, ehhez a szokásostól eltérő módszerek szükségesek. Ennek jegyében kerül sor a páneurópai programra, amely a héten 23 európai országban párhuzamosan fut. A magyar program európai szinten is sikeres, hiszen 660 iskola 90 ezer diákja 1000 tanártól és 200 önkéntes pénzügyi szakembertől kap majd kézzelfogható információkat a rendezvény hetében – derült ki a Pénz7 nyitóeseményén.

Persze a családi költségvetés összeállításától messze még a tőzsde, de itt is olyan egyszerű dolgokra kell figyelni, amit egy kisiskolás is megért: Amerikában meglépték azt, amit mi csak 3 hét múlva fogunk: átállították az órát. Aki nem figyel, ma egy órás késéssel kapcsolódik be a tőzsdei kereskedésbe – március 29-ig Amerikában magyar idő szerint 21:00 óráig lehet kereskedni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez lenne Kína bosszúja az EU elektromos autók büntetővámjára?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 13:34
Az Európai Bizottság konzultációs kérelmet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amelyben kifogásolja, hogy Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az EU-ból származó egyes tejtermékek behozatala ellen - jelentette be a brüsszeli testület hétfőn.
Makro / Külgazdaság Kamala Harris egyet előre-, Donald Trump egyet hátralépett
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 10:36
Míg a demokraták elnökjelöltje új gazdasági javaslatokkal állt elő, republikánus ellenfele kénytelen volt végignézni részvényei leértékelődését.
Makro / Külgazdaság Készíttetheti a plakátokat Rogán Antal
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 08:30
A júliusi reálkereset-adat ha hajszállal is, de jobb lett az egy hónappal korábbinál.
Makro / Külgazdaság Ezzel a kis trükkel mérsékelhető a kocsmákban a sörfogyasztás
Kormos Olga | 2024. szeptember 21. 16:54
Egy angol vizsgálat szerint mindössze a söröskorsó méretét kell csökkenteni, és visszafogható az alkoholfogyasztás, aminek hosszútávon rák- és más betegségmegelőző hatása van.
Makro / Külgazdaság Gyorsan hajtson be egy benzinkútra, ha nem akar rosszat magának!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 21. 10:32
A szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk Mfor Üzemanyagár-figyelője nem sok jót jelez előre a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Rékassy Balázs: Már csak a szentlélek tartja össze az egészségügyet - videó
Csabai Károly | 2024. szeptember 21. 09:59
Ezt is kijelentette az orvos, egészségügyi menedzser a Klasszis Klubban. A beszélgetés során kitértünk arra, mi a legnagyobb baj az egészségügyben, mennyi pénz hiányzik az ágazatból, miért nem tesz meg mindent a kormány már csak a saját választói jobb ellátása érdekében is, miért nem szabályozzák nálunk megfelelően a magánegészségügyi szektort, mi várható az ügyeleti rendszer októberi budapesti bevezetésétől, hogyan értékelhető Magyar Péter programja? S Rékassy Balázs arra a kérdésünkre is válaszolt, ha kapna felkérést, vállalna-e tanácsadó szerepet a Tisza Párt elnöke mellett.
Makro / Külgazdaság A kínaiak ismét meglepték a világot
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 11:54
Váratlant húzott a távol-keleti nagyhatalom jegybankja: nem változtattak a kamatokon.
Makro / Külgazdaság Ismét változik az üzemanyagár, ez sokakat kellemetlenül érint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 20. 10:23
Nagy fordulat várható a hétvégén: olcsóbb lesz a dízel, mint a benzin!
Makro / Külgazdaság Fityiszt mutat az Orbán-kormány Brüsszelnek
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 13:12
Közölte a miniszter, nem fizetik be a migrációs bírságot, de dolgoznak azon, hogy a napi egymillió euró ne halmozódjon tovább.
Makro / Külgazdaság Még soha nem volt ennyi svájci - ott már lassítanák a népesség növekedését
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 19. 12:19
Nem akarnak tízmilliós országot, népszavazást is tartanának erről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG