<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elemzők szerint továbbra is kedvezőek az ipari termelés kilátásai, annak ellenére, hogy az autógyárak decemberi leállása miatt számítani lehetett a havi csökkenésre.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken első becslés alapján közölte, hogy az ipari termelés 7,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest 2014-ben, tavaly decemberben pedig 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Tavaly decemberben a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,6 százalékkal nőtt a termelés 2013 azonos hónapjához mérve, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés 1,7 százalékkal csökkent. Részletek >>

Minden azon múlik, mi van az autóiparban

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, arra lehetett számítani, hogy havi összevetésben csökken az ipari termelés decemberben, amely az év végi autógyártás leállásának tudható be, az ágazat továbbra is jó szinten teljesít, a kilátások továbbra is kedvezőek.

Rámutatott, hogy az ipari struktúra átalakult, az autógyártás egyre nagyobb súlyt képvisel, szezonalitása eltér az ipar többi ágtól, bizonytalan, hogy melyik évben mekkora a decemberi autógyári leállás, példaként említette, 2013-ban év végén hosszabb ideig nem termeltek, mint 2014-ben.

Az ING Bank vezető elmezője elmondta, hogy az ipari konjunktúra ugyan lanyhult, de továbbra is jó szinten teljesít az ágazat, a különböző bizalmi indexek bár némileg csökkentek, de még mindig közel vannak a történelmi csúcsokhoz, ami azt jelzi, optimisták a vállalati vezetők, a rendelésállomány is szépen bővül.

Az idén várhatóan a hazai és a német ipar közötti szinkron ismét helyreáll. Az elmúlt időszakban a német ipari kilátások folyamatosan romlottak, miközben a hazaiak jók maradtak, a magyar vállalatvezetők optimisták voltak, a bizalom magas szinten stabilizálódott, a megrendelési állományok kedvezően alakultak, többnyire azért, mert az új autógyárak termeltek, így kevésbé lett a magyar ipar érzékeny a külpiaci konjunktúra mozgására - tette hozzá Balatoni András.

Csoda nem történt, de jók a kilátások

Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint decemberben nem tudott igazán lendületet venni a hazai ipari termelés, ugyanakkor kedvezőek a jövőbeli kilátások.

Hozzátette: az elmúlt mintegy fél évben a munkanaphatással kiigazított adatok szerint nem tudott igazán kimozdulni az ipar dinamikája a 3-5 százalékos tartományból, igaz, a december általában a nagyobb leállások hónapja, ami torzíthatta az adatot, így a február 12-én esedékes részletes adatok akár jelentősebben is árnyalhatják majd az összképet.

A tavalyihoz hasonló 10 százalék feletti ipari termelési növekedési ütem ugyan nem várható, de a rendelési állományok kedvezőek voltak, így idén 5-6 százalékos bővülésre számít az elemző.

Fazakas Péter emlékeztetett továbbá, hogy a harmadik negyedéves 3,2 százalékos GDP növekedésen belül az ipar hozzájárulása meglehetősen jelentős, 1,1 százalék volt. A negyedik negyedévben az átlagos ipari növekedés mintegy felére mérséklődött az előző negyedévhez képest, részben ennek is tulajdonítható hogy a piac 2,7 százalékra csökkentette várakozásait a negyedik negyedéves GDP növekedési ütemre.

Várjunk meg a következő adatokat!

Barczel Vivien, az Erste elemzője szintén kiemelte: az elmúlt hónapokban az autóipari termelés ingadozása nagy hatást gyakorolt az ipari termelés egészére, a decemberi kedvező adat mögött elsősorban továbbra is az autóipar állhat. Ugyanakkor az élelmiszeriparban látott ingadozások is valamelyest befolyásolták az ipar teljesítményét, az Oroszországba irányuló mezőgazdasági termékekre vonatkozó exporttilalom bevezetése óta az élelmiszeripar veszített a lendületéből.

Hozzátette: miközben az év elejére nagyobb mértékű, jó néhány hónapban kétszámjegyű bővülés volt jellemző, addig év vége felé már lassulást mértek.

Úgy vélte, érdemes a januári és februári adatokat is megvárni, s azokkal összhangban vizsgálni a lassulást, ugyanis ezekkel már teljesebb képet kaphatunk arról, hogy ténylegesen mennyire lett visszafogottabb az ipari termelés. A jövő heti részletes adatok is pontosabb képet adnak a bővülésről - tette hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szputnyikkal ne menjen Amerikába!
Szakonyi Péter | 2021. október 23. 19:41
Alig több mint két héttel az amerikai határnyitás előtt csak egy biztos: Szputnyik-védőoltással nem lehet majd beutazni az USA-ba. A WHO által elismert oltásokkal - köztük a két kínaival - viszont igen. Az érdeklődés máris nagy és a légitársaságok árat is emeltek.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter: ugyanabból lett elegünk, mint az '56-os magyaroknak
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 18:46
Az ellenzék közös megemlékezésén mindenki színpadra lépett, aki elindult az előválasztáson, és mindenki az összefogás mellett tette le a voksát - Márki-Zay Péter pedig elmondta, mire készül, ha sikerül leváltania Orbán Viktort.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagy kegyelem, hogy a nemzeti egység végig fennmaradt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 17:29
A Békemenet közönsége előtt tartotta meg október 23-i ünnepi beszédét Orbán Viktor - a témák között a baloldal, Gyurcsány Ferenc, Soros György, Brüsszel és 1956 is ott volt.
Makro / Külgazdaság Már a világ legnagyobb kőolajexportőre is klímasemlegessé akar válni
MTI | 2021. október 23. 13:19
Negyven éven belül klímasemlegessé akar válni Szaúd-Arábia - persze csak a saját gazdaságára vonatkozóan, az olajexport hatásairól szó sincs.
Makro / Külgazdaság Alkotmányellenes volt a kijárási tilalom, visszafizetik az emiatt kiszabott bírságokat a spanyolok
MTI | 2021. október 23. 10:50
Spanyolországban visszautalják az embereknek az első járványhullám idején, a korlátozások megszegéséért kiszabott bírságokat.
Makro / Külgazdaság Békemenet, összellenzéki megemlékezés - ma robban be igazán a negyedik hullám?
Privátbankár.hu | 2021. október 23. 10:12
Több tömegrendezvényt is tartanak ma a fővárosban az október 23-i ünnepen: lesz két Békemenet és egy összellenzéki tüntetés, Orbán Viktor is új helyszínen várja az ünneplő tömegeket. Egy rendelettel mára minden korlátozást feloldottak, így a védettséggel nem rendelkezők is szabadon vehetnek részt a rendezvényeken - miközben közel fél éve nem látott csúcson jár az új fertőzöttek csúcsa. Minden szervező arra kéri a résztvevőket: húzzanak maszkot.
Makro / Külgazdaság Lecsapott a Kaszás az al-Kaida egyik vezetőjére
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 23. 08:40
Amerikai dróncsapás végzett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezető tagjával Szíria északnyugati részében - közölte pénteken az Egyesült Államok hadseregének közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság A pénzükön ülnek a magyar gazdagok, a szegények inkább kifizették tartozásaikat
Mester Nándor | 2021. október 23. 05:48
Eltérő megközelítéssel állnak hozzá a többletjövedelmükhöz az egyes társadalmi rétegek Magyarországon. A biztonság és a megtakarítás a két mozgatórugó, utóbbi még a közép rétegeknél is növekedett. Közben sokan költenek többet az egészségükre és a lakásfenntartásra és viharos tempóban növekszik az online költések aránya is.
Makro / Külgazdaság A magyarokat is megérinti az európai gáz-para - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. október 22. 19:45
A gáz ára idén óriási mértékben nőtt, igaz az utóbbi napokban visszaesést láthattunk. Európában továbbra is kiemelt téma a helyzet kezelése, annak ellenére, hogy összeomlásra aligha kell számítani.
Makro / Külgazdaság India új külpolitikai kurzusa – Franciaország és Izrael kiemelt szerepet kap
Káncz Csaba | 2021. október 22. 18:06
Új-Delhi több ok miatt is kinyújtja kezét a Kelet-Mediterráneum és Európa felé. Az AUKUS szerződés okozta sokkot követően Macron francia elnök azonnal hívta Modi indiai miniszterelnököt, megvitatva „India és Franciaország szorosabb együttműködését az Indo-csendes-óceáni térségben”. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos