4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elemzők szerint továbbra is kedvezőek az ipari termelés kilátásai, annak ellenére, hogy az autógyárak decemberi leállása miatt számítani lehetett a havi csökkenésre.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken első becslés alapján közölte, hogy az ipari termelés 7,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest 2014-ben, tavaly decemberben pedig 7,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Tavaly decemberben a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 4,6 százalékkal nőtt a termelés 2013 azonos hónapjához mérve, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelés 1,7 százalékkal csökkent. Részletek >>

Minden azon múlik, mi van az autóiparban

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője kiemelte, arra lehetett számítani, hogy havi összevetésben csökken az ipari termelés decemberben, amely az év végi autógyártás leállásának tudható be, az ágazat továbbra is jó szinten teljesít, a kilátások továbbra is kedvezőek.

Rámutatott, hogy az ipari struktúra átalakult, az autógyártás egyre nagyobb súlyt képvisel, szezonalitása eltér az ipar többi ágtól, bizonytalan, hogy melyik évben mekkora a decemberi autógyári leállás, példaként említette, 2013-ban év végén hosszabb ideig nem termeltek, mint 2014-ben.

Az ING Bank vezető elmezője elmondta, hogy az ipari konjunktúra ugyan lanyhult, de továbbra is jó szinten teljesít az ágazat, a különböző bizalmi indexek bár némileg csökkentek, de még mindig közel vannak a történelmi csúcsokhoz, ami azt jelzi, optimisták a vállalati vezetők, a rendelésállomány is szépen bővül.

Az idén várhatóan a hazai és a német ipar közötti szinkron ismét helyreáll. Az elmúlt időszakban a német ipari kilátások folyamatosan romlottak, miközben a hazaiak jók maradtak, a magyar vállalatvezetők optimisták voltak, a bizalom magas szinten stabilizálódott, a megrendelési állományok kedvezően alakultak, többnyire azért, mert az új autógyárak termeltek, így kevésbé lett a magyar ipar érzékeny a külpiaci konjunktúra mozgására - tette hozzá Balatoni András.

Csoda nem történt, de jók a kilátások

Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint decemberben nem tudott igazán lendületet venni a hazai ipari termelés, ugyanakkor kedvezőek a jövőbeli kilátások.

Hozzátette: az elmúlt mintegy fél évben a munkanaphatással kiigazított adatok szerint nem tudott igazán kimozdulni az ipar dinamikája a 3-5 százalékos tartományból, igaz, a december általában a nagyobb leállások hónapja, ami torzíthatta az adatot, így a február 12-én esedékes részletes adatok akár jelentősebben is árnyalhatják majd az összképet.

A tavalyihoz hasonló 10 százalék feletti ipari termelési növekedési ütem ugyan nem várható, de a rendelési állományok kedvezőek voltak, így idén 5-6 százalékos bővülésre számít az elemző.

Fazakas Péter emlékeztetett továbbá, hogy a harmadik negyedéves 3,2 százalékos GDP növekedésen belül az ipar hozzájárulása meglehetősen jelentős, 1,1 százalék volt. A negyedik negyedévben az átlagos ipari növekedés mintegy felére mérséklődött az előző negyedévhez képest, részben ennek is tulajdonítható hogy a piac 2,7 százalékra csökkentette várakozásait a negyedik negyedéves GDP növekedési ütemre.

Várjunk meg a következő adatokat!

Barczel Vivien, az Erste elemzője szintén kiemelte: az elmúlt hónapokban az autóipari termelés ingadozása nagy hatást gyakorolt az ipari termelés egészére, a decemberi kedvező adat mögött elsősorban továbbra is az autóipar állhat. Ugyanakkor az élelmiszeriparban látott ingadozások is valamelyest befolyásolták az ipar teljesítményét, az Oroszországba irányuló mezőgazdasági termékekre vonatkozó exporttilalom bevezetése óta az élelmiszeripar veszített a lendületéből.

Hozzátette: miközben az év elejére nagyobb mértékű, jó néhány hónapban kétszámjegyű bővülés volt jellemző, addig év vége felé már lassulást mértek.

Úgy vélte, érdemes a januári és februári adatokat is megvárni, s azokkal összhangban vizsgálni a lassulást, ugyanis ezekkel már teljesebb képet kaphatunk arról, hogy ténylegesen mennyire lett visszafogottabb az ipari termelés. A jövő heti részletes adatok is pontosabb képet adnak a bővülésről - tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG