3p
Barack Obama amerikai elnök veszélyes precedensnek nevezte szerdán azt, hogy a kongresszus mindkét háza leszavazta elnöki vétóját, amellyel megpróbálta megakadályozni, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói perelhessék a támadásokért szerintük felelős Szaúd-Arábiát. Szaúd-Arábia korábban 750 milliárd dollárnyi amerikai államkötvény eladásával fenyegetőzött erre az esetre.

A döntéssel, amely az első alkalom, hogy a törvényhozás leszavazza Obama elnök vétóját, életbe lép a korábban már elfogadott törvény. A hozzátartozók arra hivatkozva akarnak kártérítési pert indítani a szaúdi királyság ellen, hogy a másfél évtizeddel ezelőtti terrortámadások 19 elkövetője közül 15 szaúdi állampolgár volt.

Szerdán először a szenátus voksolt csaknem egyhangúlag (97:1 arányban) Obama vétójának elutasítására, majd késő délután a képviselőház is, 348:77 arányban.

Az amerikai katonák is készülhetnek a perekre?

Elnöksége nyolc éve alatt Barack Obama tizenegyszer élt vétóval, s a törvényhozók ezeket mind tiszteletben tartották. A mostani szavazáson Hillary Clinton alelnökjelöltje, Tim Kaine virginiai szenátor és a korábbi demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, Bernie Sanders vermonti szenátor nem vett részt.

Az elnök szerint hiba volt ezt megszavazni, de elismerte, hogy a választások előtt egy ilyen törvény elutasítását a törvényhozók nem merték felvállalni. Obama szerint is megérdemlik az együttérzést és a támogatást az áldozatok és hozzátartozóik, de a kormányzat ezért hozott létre támogatási alapot. Azt azonban nem hiszi - tette hozzá -, hogy a szaúdi kormány ellen indítandó perek hosszú távon használnak majd az amerikai érdekeknek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ha az államok joghatóság alóli mentességét feladják, akkor például a külföldön szolgáló amerikai katonák is hasonló, magánszemélyek által indított pereknek nézhetnek majd elébe. Obamával egyetértve bírálta a kongresszusi döntést Ashton Carter védelmi miniszter és Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője is.

Nem a pénzre utaznak

A 2001. szeptember 11-i áldozatok családtagjai eddig hétmilliárd dollár kárpótlást kaptak, de - mint azt az ABC televíziónak néhányan közülük elmondták - nem a pénz érdekli őket, hanem az, hogy egyetlen, a terrorizmust támogató ország se úszhassa meg a felelősségre vonást. Szaúd-Arábia nyilvánosan egyelőre nem reagált a washingtoni kongresszus döntésére.

Mi lesz ebből?

Korábban 750 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjegy és egyéb értékpapír eladásával fenyegette meg Szaúd-Arábia az Egyesült Államokat arra az esetre, ha a kongresszus elfogadja azt a törvényt, amelynek alapján amerikai bíróságokon felelősségre vonhatják az olajmonarchiát a 2001. szeptember 11-ei terrorakcióban játszott szerepéért. Szaúd-Arábia akkor természetesen cáfolta, hogy bármi köze lenne a 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrorakcióhoz.

A demokraták és a szaúdiak

Hillary Clinton szerint minden rendben van a szaúdi nők helyzetével - az, hogy például nem vezethetnek autót, nem baj - gondolhatja. Clinton komoly esélyekkel indul az elnökválasztáson, de egyre csak gyűlnek a felhők a kampánya fölött: százmillió dolláros sikkasztásokról, eltussolt levelekről szólnak a tudósítások és az egészségi állapotával kapcsolatban is felmerültek kétségek. Vagy ő, vagy egy kiszámíthatatlan és sokak által őrültnek tartott milliárdos - köztük dől el Amerika és a világ sorsa? Káncz Csaba külpolitikai szakértőnk korábbi elemzése >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG