Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Vatikán globális vitát kezdeményez az ökológiai válságról, miután több különböző világnézetű tudóssal is konzultált. A második legnagyobb üvegházhatású gázok kibocsátójaként az USA elnöke elkötelezett a kérdésben, a republikánus többségű törvényhozás viszont ellenzi a klíma-megállapodást.
Ferenc pápa megérinti a torinói leplet a torinói Keresztelő Szent János-dómban 2015. június 21-én. A 4,26 cm hosszú lenvászon kendő a katolikus egyház egyik legnagyobb legbecsesebb ereklyéje, amelybe a hagyomány szerint Jézus Krisztus keresztfáról levett testét tekerték, és amelyen kirajzolódnak a vonásai. (MTI/EPA/Alessandro Di Marco)

Ferenc pápa a múlt héten „Áldott légy!” címen megjelent enciklikájában sürgős felhívással fordult a világ politikai és szellemei vezetőihez. Ebben a politika, a gazdaság és az egyéni életvitel radikális átalakítására szólít fel, így próbálva szembeszállni az ökológiai leromlás és az éghajlatváltozás fenyegetéseivel. „A politika alávetettsége a technológiával és a pénzügyekkel szemben a környezetvédelmi kérdésekről szóló csúcstalálkozók sikertelenségében mutatkozik meg” – hangsúlyozza.

Az enciklika kitér a pénzügyi válságra is, amelyről Ferenc pápa úgy vélte, hogy a világ semmit nem tanult, a lakosság pedig nagy árat fizetett azért, hogy a bankokat bármi áron meg kellett menteni. Kiemelte, hogy a politikának nem szabad alávetnie magát a gazdasági érdekeknek.

A Föld, mint egy gigantikus szeméttelep

A hat fejezetből álló enciklika ötödik fejezete foglalkozik azzal, hogy mit lehet és mit kell tenni a teremtett világ védelmében. A katolikus egyházfő – aki szeretné, ha körlevele részévé válna a decemberi párizsi ENSZ-klímakonferenciának – úgy fogalmazott: még sohasem bántunk olyan rosszul közös otthonunkkal, a Földünkkel, mint az elmúlt két évszázadban. Úgy vélte, hogy a Föld „mérhetetlen szemétteleppé” változik.

Az enciklika többször visszatérő eleme, hogy minden személy, élőlény és tárgy össze van kötve egy láthatatlan kötelékkel. Ostorozza a mértéktelen fogyasztást és a ferences egyszerűség szellemiséget dicséri. Ez nem véletlen, hiszen Ferenc pápa a XIII. századi aszketikus életmódú szerzetes, Assisi Szent Ferenc tiszteletére vette fel a nevét.

Konzultálva különböző világnézetű tudósokkal

A Vatikán az enciklika kibocsátása előtt hónapokon keresztül konzultált vezető szakértőkkel, így Merkel kancellár egyik környezetvédelmi tanácsadójával, a református Hans Joachim Schnellnhuberrel, a Potsdam Institute for Climate Impact Research alapító vezetőjével.

Schnellnhuber szerint egyfajta becsületkódexnek számít a tudósok között, hogy az elemzés és az erkölcs közötti vörös vonalat soha nem szabad átlépni. De mára elértünk egy olyan helyzethez, ahol el kell gondolkodni a kutatás eredményeinek társadalmi következményeiről.

Kritika kívülről és belülről

Ferenc pápát támadások is érték az enciklika miatt egyrészt azok részéről, akik megkérdőjelezik, vagy egyenesen tagadják az ember által okozott klímaváltozásra vonatkozó kutatatási eredményeket. A két héttel ezelőtti G7-csoport tagországai elkötelezték magukat, hogy 2050-ig 40-70 százalékkal csökkentik az általuk kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét. S noha a második legnagyobb kibocsátó USA elnöke elkötelezett a kérdésben, a republikánus többségű törvényhozás ellenzi a klíma-megállapodást.

Másrészt több olyan konzervatív katolikus is kritizálta, akik szerint ez egy támadás a kapitalizmus ellen és politikai beavatkozásnak tekinthető. De a PR és a tömegmédia eszközeit sem megvető Ferenc pápa csupán azon egyházi vezetők nyomában halad, akik generációk óta felemelik a szavukat és alkalmazzák az egyházi tanítást a jelenkor kihívásaira. A Föld ökológiai válsága pedig kétségtelenül egyike a legnagyobbaknak.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A minimálbér elértéktelendik, a vakcinaútlevél kötelező lesz?
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 18:42
Nem elégedettek a szakszervezetek a minimálbér emelésével, szerintük az alacsony jövedelműek számára a tervezett 4 százalék nem elegendő. Többek között erről beszélt kollégánk a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Közeleg március 1.: a MOK megfogalmazta aggályait
Kormos Olga | 2021. január 25. 18:31
Alig egy hónap van hátra március 1-ig, e napon az eddig érvényben lévő egészségügyi közalkalmazotti szerződések és munkaviszonyok megszűnnek, helyettük – amennyiben a munkavállalók az új szerződéseket aláírják – az új, egészségügyi szolgálati munkaviszony lép életbe. A Magyar Orvosi Kamara megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait.
Makro / Külgazdaság Növekedett a szakadék a szegények és gazdagok között a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 18:21
Az egyenlőtlenség vírusa nevet viselő dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a járvány csaknem az összes országban növelheti az egyenlőtlenséget, aminek következtében a szegénységben élőknek legalább 14-szer annyi időbe fog kerülni, hogy visszajussanak a járvány előtti szintre, mint az ezer leggazdagabb ember.
Makro / Külgazdaság Mely légitársaságok lehetnek a járvány győztesei?
F. Szabó Emese | 2021. január 25. 16:49
A légi közlekedésre hosszú hónapok óta enervált haldoklás jellemző. Alig van járat, senki sem tud semmit, senki sem repül sehova. Ehhez képest a Wizz Air és a Ryanair árfolyama az egekben van, mintha nem is lenne világjárvány. Az emberek megőrültek? Vagy ezek a cégek tudnak valamit, amit a versenytársak nem?
Makro / Külgazdaság A Covid-tartalékos katonák közel fele nem tért vissza a munkaerőpiacra
Tiszai Balázs | 2021. január 25. 16:31
December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.
Makro / Külgazdaság Megvan a megállapodás: ennyi lesz a minimálbér
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 15:43
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami 4 százalékos béremelést jelent. 
Makro / Külgazdaság Erdogan új kettős játszmája – mosoly a Nyugat felé, fokozódó elnyomás befelé
Káncz Csaba | 2021. január 25. 14:18
Trump távozása és a török gazdaság mélyrepülése kényszerítette Erdogan elnököt arra, hogy mosolyoffenzívát indítson a Nyugat felé. Ezen díszletek mögött viszont érezhetően nő az erőszak és az elnyomás az országban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orvostechnikai szektor: pozitívum a kórházak adósságrendezése
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 13:46
A magyarországi orvostechnikai szektor üdvözli, hogy a kormány 2020 decemberében biztosította a lejárt kórházi tartozásállomány rendezéséhez szükséges pénzügyi forrásokat.
Makro / Külgazdaság Üzent az operatív törzs a vendéglátósoknak - a kínai vakcináról is beszélt Müller Cecília
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 12:25
Az operatív törzs türelmet kér a vendéglátóhelyektől: ha lesz elég vakcina, rögtön szólnak a kormánynak, hogy lazítsanak. A második körös oltás hevesebb reakciókat válthat ki, folyik a tárgyalás a kínai vakcina beszerzéséről is - a hétfői tájékoztató legfontosabb információit szedjük csokorba.
Makro / Külgazdaság Itt egy lehetséges magyar oltási ütemterv
Kormos Olga | 2021. január 25. 12:03
A Takarékbank vezető elemzője hiánytpótló táblázatot tett fel Facebook-oldalára. Suppan Gergely a jelenlegi információk birtokában úgy saccol, hogy június végére akár teljesülhetne is a 70 százalékos átoltottság Magyarországon.
Friss
hírlevél