4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Afrika második legnépesebb országa óriási változásokon megy keresztül. Ha korábban meghallottuk, hogy etióp, azonnal az éhezők jutottak eszünkbe. Ma Etiópia a világ egyik leggyorsabban növekvő országa, ahol gyorsan csökken a túlzott népességnövekedés és virágzik a mezőgazdaság.

Nehéz évtizedek

Etiópia nagy múltú ország, a nép az ókor óta lakja az Afrika szarva mögött  található fennsíkos területet, és korábban Abesszínia néven volt ismert. A 20. század jó részében nagynevű császáruk, Hailé Szelasszié uralta az országot, de regnálása nem volt sikeres, az éhínség időnként már ekkor is felütötte fejét. Így aztán a Ras Tafari néven született uralkodó nem népe, hanem a jamaicaiak istene lett.

Őt 1974-től szovjet támogatással Hailé Mariam Mengisztu kommunizmus-szerű rendszere követte, ami hatalmas éhínséget hozott magával. A rendszer 17 éven át üzemelt, ami elég hosszú idő ahhoz, hogy a világ szemében Etiópia és az éhezés fogalma összefonódjon. Az országban ráadásul ekkor még növekvő ütemű volt a népességrobbanás: a 90-es években egy nőre 7 gyermek jutott.

Demokrácia, növekedés, családtervezés

A Szovjetunió összeomlása után aztán Etiópia demokráciává vált, az éhínség megszűnt, az ország fejlődésnek indult. Ma az egyik leggyorsabban növekvő gazdaság, igaz, a népesség is gyorsan nő, most éri el nagyjából a 100 milliót. A 90-es évek óta viszont meredeken visszaesett a népszaporulat: egy anyára ma már csak 4 gyermek jut a 20-25 évvel ezelőtti 7-tel szemben, a viszonylag jól élő fővárosban, Addisz Abebában pedig már 2 alatti a szám, Afrikában egyedülálló módon.

Etiópia. Forrás: Water.org

Az elsődleges tényező az életkörülmények javulása, a növekvő iskolázottság, és a családtervezés széleskörűvé válása. A fogamzásgátlók használata a korábbiakban ismeretlen volt, az utolsó 5 évben viszont a legfontosabb tényező lett a népességnövekedés ütemének megfékezésében.

Elmaradott vidékek

Vannak azonban még elmaradott vidéki területek, ahol óriási a gyerekszám: az etióp-kenyai-szomáli határháromszögben, a Mandera nevű területen egy nőre 8 gyerek jut, meghaladva az országok közül Nigerben legmagasabb, 7,6-os átlagot. Ez a terület az egészségügyi ellátás hiányossága miatt a legveszélyesebb is a szülő nőknek: 100 élveszületésre 4 nő jut, aki belehal a szülésbe. Etiópia átlagában ez a szám csak tized ekkora, ami persze még mindig magas.

Mindazonáltal vidéken is egyre inkább eljut a fejlődés, és a megkérdezettek ott is azt mondják, hogy kevesebb gyereket, de azoknak jobb életfeltételeket terveznek. Etiópia azon 9 afrikai ország egyike, melyekben csökken a népességnövekedési ütem. A többiek: Ghána, Kenya, Madagaszkár, Ruanda, Szenegál, Tanzánia, Togo és Uganda.

Szárnyaló gazdaság

Etiópiában a gazdaság növekedése 2004 és 2009 között 10 százalék fölötti volt, azóta 7 százalék körüli. Ez az olajjal nem rendelkező afrikai országok között egyedülálló. Igaz, hogy az ország még így is igen szegény világviszonylatban, de az előrelépés óriási volt, és ha ez az ütem fennmarad, akkor egy fejlettebb kategória is megcélozható.

Az ország természetföldrajzi helyzete kedvezőbb, mint a környező sivatagi országoké, ugyanis magas tengerszint feletti magassága okán sokkal több csapadék éri. Afrika víztornyának is nevezik: a Nílust éltető legtöbb folyó itt ered. A mezőgazdaság a GDP 41 százalékát adja, a lakosság 80 százalékát foglalkoztatja. Az egykori éhező országnak bőséges a termése: az exporton belül is 60 százalék a mezőgazdasági termények súlya. A legfőbb exportcikkek a kávé, olajos magvak, gabonák, burgonya és a cukornád.

Kávé, Etiópia legfőbb terméke

Kávéból az ország a legnagyobb termesztő Afrikában, egyúttal ez a legfontosabb exportcikk. Olyannyira, hogy az ország lakosságának negyede a kávétermesztésből, és az ehhez közvetlenül kapcsolódó gazdasági ágakból (szállítás stb). él. Az ipar jórészt a mezőgazdasági termények feldolgozásából és a könnyűiparból áll. Gyorsan épülnek a vízierőművek, így az ország rövidesen teljesen megújuló energiából fogja fedezni áramellátását, sőt exportra is juthat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Komoly mellékhatása van az eltévedt orosz rakétáknak
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 16:42
Kerülik a turisták, különösen a külföldi látogatók a Duna deltájában lévő településeket, amelyek környékén korábban eltévedt orosz rakéták csapódtak be.
Makro / Külgazdaság Világmárkákra tenyereltek rá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 12:12
Az Ariston, valamint Bosch márkájú gépeket forgalmazó cégek oroszországi leányvállalatai kerülnek a Gazprom fennhatósága alá. 
Makro / Külgazdaság Mindenki villanyautózni fog?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 11:26
Az elektromos autók a vártnál lassabban, de egyre nagyobb szerelet kérnek maguknak. Persze van egy csomó kihívás, elég csak a magas árra és a finanszírozásra, az áramkutak hiányára, a hatótáv-félelmekre gondolni. Egyebek mellett ezek a kérdések lesznek terítéken a Privátbankár, az Mfor és a piac és Profit kiadója, a Klasszis Lapcsoport által szervezett hiánypótló,  "E" mint energia című május 16-án sorra kerülő konferencia villanyautó-szekciójában. 
Makro / Külgazdaság Széteshet Oroszország, ha elveszti a háborút? Kína visszavenné Mandzsúria egy részét?
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 06:58
Az amerikai szakértők azt találgatják, hogy az Ukrajna elleni háborúban lerongyolódó Oroszországot, amely 11 időzónán nyúlik keresztül, egyben lehet-e tartani.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG