<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Nem változtatott nulla közeli alapkamatán az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a FOMC szerdán zárult ülésén.

Az alapkamatot a 0,00-0,25 százalékos sávban tartja a Fed. A döntés indoklásában kiadott közleményében a FOMC rámutat, hogy az év első felében a gazdasági teljesítmény mérsékelt ütemű növekedését lehetett tapasztalni. A foglalkozatási helyzet javult az elmúlt hónapokban, de a munkanélküliségi ráta még mindig túl magasnak tekinthető. A háztartások kiadásai és a vállalkozások beruházásai emelkedtek, a lakáspiacon némi élénkülés volt tapasztalható.

A testület mandátumával összhangban az árstabilitás biztosítása mellett a lehető legmagasabb foglalkoztatási szint elérésére törekszik. A Fed az év folyamán a gazdasági helyzet további javulására számít a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenésével párhuzamosan. A növekedési kockázatok a testület megítélése szerint az első félévben enyhültek. A kétszázalékos cél alatti inflációs ráta jelent ugyan némi növekedési kockázatot, az áremelkedés mértéke azonban a Fed megítélése szerint középtávon visszatér a cél közelébe.

Folytatódik a program

A testület a gazdasági növekedés ösztönzése és az inflációs cél tartása érdekében kettős mandátumával összhangban a havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának folytatása mellett döntött.

A testület közleményében hangsúlyozza, hogy a következő hónapokban is szoros figyelemmel követi a gazdasági és pénzügyi helyzet alakulását, és mindaddig folytatja a mandátumával összhangban rendelkezésére álló ösztönző eszközök alkalmazását, amíg az árstabilitás biztosítása mellett jelentős javulás nem következik be a foglalkoztatási helyzetben.

A cél érdekében a testület a foglalkoztatási helyzet és az infláció alakulásától függően egyaránt kész növelni és csökkenteni is likviditásnövelő kötvényvásárlásainak keretösszegét.

A testület úgy látja, hogy a laza monetáris politika folytatása szolgálja majd legjobban céljai elérését még a likviditásnövelő kötvényvásárlási program befejezése után is, ezért szándékában áll az alapkamatot a 0,00-0,25 százalékos sávon belül tartani mindaddig, amíg a munkanélküliségi ráta meghaladja a 6,5 százalékot, és az inflációs előrejelzések egy-két éves távlatban legfeljebb fél százalékponttal haladják meg a 2 százalékos célt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG