BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 2. 14:36

Ha mást nem is, az egységes fellépést sikerült elérni a rendkívüli csúcson: a felek jegelik egyelőre a hidegháborút idéző helyzetet. Moszkva partner vagy veszélyforrás? - ez itt a kérdés

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek sikerült egységet és határozottságot mutatniuk a rendkívüli csúcsértekezleten, jóllehet nézeteik eltérőek voltak arról, hogyan viszonyuljanak Moszkvához a grúziai bevonulás után.

A széthúzásból azonban Brüsszelben nem sokat lehetett érzékelni. A vártnál visszafogottabb hangú - és szankciókról szót sem ejtő - zárónyilatkozatot még a korábban kardcsörtető cseh és lengyel diplomácia is elégedetten fogadta. Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter szerint hiba lett volna még tovább fokozni a nyomást Moszkvára, amelynek így is rá kell jönnie, hogy grúziai beavatkozásával magának okozott kárt. Lech Kaczynski lengyel államfő azt domborította ki a német ZDF televízióban, hogy hazája távolról sem volt egyedül radikális követeléseivel, ezért a brüsszeli csúcs "jó" osztályzatot érdemel.

Két részre szakadt Európa az egységben


AZ EU szinte könyörög Moszkvának
Szinte könyörgés csendül ki abból a brüsszeli megfogalmazásból, amelyben a 27-ek állam- és kormányfői felhívják Moszkvát: "velünk együtt hozza meg az elvi döntést közös érdekeink, a kölcsönös megértés és az együttműködés érdekében". Ha az oroszok ezt nem veszik komolyan, úgy az EU fontolóra vehet esetleges "büntetéseket" - például a vízumkiadás könnyítését célzó tárgyalások befagyasztását vagy abház és déloszét szeparatista vezetők uniós beutazásának a megtiltását.
Nem lehetett persze nem észrevenni azt a határvonalat, amely a rendkívüli csúcs előtt és alatt mutatkozott meg az EU keleti és nyugati tagállamai között, s amely történelmi gyökerekre vezethető vissza. Az előbbiek alig két évtizede szabadultak meg Moszkva uralmától, a rájuk kényszerített kommunista politikai és gazdasági rendtől, többen közülük (magyarok, csehek, szlovákok) saját bőrükön tapasztalták meg a szovjet harckocsik túlerejét, amikor forradalmukat vagy önálló szocialista útjukat próbálták megvédelmezni.

Ezért a grúziai villámakcióra adott aránytalan válasz az oroszok megfékezését sürgető hangokat váltott ki a kelet-közép-európai régióban. Csatlakozott hozzájuk Nagy-Britannia és Svédország is. Az előbbi hagyományosan az USA legszorosabb európai szövetségese és egyben Moszkva legkeményebb bírálója az EU-ban (ráadásul a Litvinyenko-gyilkosság óta külön meccset vív az oroszokkal, amelyről diplomaták kölcsönös kiutasítása tanúskodik). A svédek pedig még jól emlékeznek a hidegháború idején a Balti-tengeren felbukkanó orosz tengeralattjárók keltette pánikra.

E tömbbel szemben állt Brüsszelben azon államok csoportja, amelyek inkább partnert, semmint veszélyforrást látnak Moszkvában: Német-, Francia- és Olaszország a tárgyalásokon arra helyezte a hangsúlyt, hogy az oroszokat inkább bevonni, semmint elidegeníteni kell az európai együttműködéstől. Végül az ő álláspontjuk kerekedett felül, amit a soros EU-elnök Franciaország államfője, Nicolas Sarkozy így fogalmazott meg: "A jelenlegi helyzetben azt kell tenni, ami szükséges - anélkül, hogy bármit is elhamarkodnánk. Elég konfliktus van a világon, ezért nem szabad újabbal növelni a számukat anélkül, hogy ne próbálnánk meg mindent az elsimítása érdekében."

Az EU részéről alighanem csak novemberben következnek a nehezebb és várhatóan vitát kavaró döntések. Akkor ugyanis már az unió és Oroszország közötti viszony elvi kérdése kerül előtérbe.

Az EU fél az orosz medvétől?  
Moszkva az egész világra készül csapást mérni
Oroszország új birodalmat épít?
Elveszett a bizalom, ez már nem 56 
Lelőttek egy grúz kémrepülőt

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél