TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha mást nem is, az egységes fellépést sikerült elérni a rendkívüli csúcson: a felek jegelik egyelőre a hidegháborút idéző helyzetet. Moszkva partner vagy veszélyforrás? - ez itt a kérdés
Az Európai Unió állam- és kormányfőinek sikerült egységet és határozottságot mutatniuk a rendkívüli csúcsértekezleten, jóllehet nézeteik eltérőek voltak arról, hogyan viszonyuljanak Moszkvához a grúziai bevonulás után.

A széthúzásból azonban Brüsszelben nem sokat lehetett érzékelni. A vártnál visszafogottabb hangú - és szankciókról szót sem ejtő - zárónyilatkozatot még a korábban kardcsörtető cseh és lengyel diplomácia is elégedetten fogadta. Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter szerint hiba lett volna még tovább fokozni a nyomást Moszkvára, amelynek így is rá kell jönnie, hogy grúziai beavatkozásával magának okozott kárt. Lech Kaczynski lengyel államfő azt domborította ki a német ZDF televízióban, hogy hazája távolról sem volt egyedül radikális követeléseivel, ezért a brüsszeli csúcs "jó" osztályzatot érdemel.

Két részre szakadt Európa az egységben


AZ EU szinte könyörög Moszkvának
Szinte könyörgés csendül ki abból a brüsszeli megfogalmazásból, amelyben a 27-ek állam- és kormányfői felhívják Moszkvát: "velünk együtt hozza meg az elvi döntést közös érdekeink, a kölcsönös megértés és az együttműködés érdekében". Ha az oroszok ezt nem veszik komolyan, úgy az EU fontolóra vehet esetleges "büntetéseket" - például a vízumkiadás könnyítését célzó tárgyalások befagyasztását vagy abház és déloszét szeparatista vezetők uniós beutazásának a megtiltását.
Nem lehetett persze nem észrevenni azt a határvonalat, amely a rendkívüli csúcs előtt és alatt mutatkozott meg az EU keleti és nyugati tagállamai között, s amely történelmi gyökerekre vezethető vissza. Az előbbiek alig két évtizede szabadultak meg Moszkva uralmától, a rájuk kényszerített kommunista politikai és gazdasági rendtől, többen közülük (magyarok, csehek, szlovákok) saját bőrükön tapasztalták meg a szovjet harckocsik túlerejét, amikor forradalmukat vagy önálló szocialista útjukat próbálták megvédelmezni.

Ezért a grúziai villámakcióra adott aránytalan válasz az oroszok megfékezését sürgető hangokat váltott ki a kelet-közép-európai régióban. Csatlakozott hozzájuk Nagy-Britannia és Svédország is. Az előbbi hagyományosan az USA legszorosabb európai szövetségese és egyben Moszkva legkeményebb bírálója az EU-ban (ráadásul a Litvinyenko-gyilkosság óta külön meccset vív az oroszokkal, amelyről diplomaták kölcsönös kiutasítása tanúskodik). A svédek pedig még jól emlékeznek a hidegháború idején a Balti-tengeren felbukkanó orosz tengeralattjárók keltette pánikra.

E tömbbel szemben állt Brüsszelben azon államok csoportja, amelyek inkább partnert, semmint veszélyforrást látnak Moszkvában: Német-, Francia- és Olaszország a tárgyalásokon arra helyezte a hangsúlyt, hogy az oroszokat inkább bevonni, semmint elidegeníteni kell az európai együttműködéstől. Végül az ő álláspontjuk kerekedett felül, amit a soros EU-elnök Franciaország államfője, Nicolas Sarkozy így fogalmazott meg: "A jelenlegi helyzetben azt kell tenni, ami szükséges - anélkül, hogy bármit is elhamarkodnánk. Elég konfliktus van a világon, ezért nem szabad újabbal növelni a számukat anélkül, hogy ne próbálnánk meg mindent az elsimítása érdekében."

Az EU részéről alighanem csak novemberben következnek a nehezebb és várhatóan vitát kavaró döntések. Akkor ugyanis már az unió és Oroszország közötti viszony elvi kérdése kerül előtérbe.

Az EU fél az orosz medvétől?  
Moszkva az egész világra készül csapást mérni
Oroszország új birodalmat épít?
Elveszett a bizalom, ez már nem 56 
Lelőttek egy grúz kémrepülőt

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél