1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ha mást nem is, az egységes fellépést sikerült elérni a rendkívüli csúcson: a felek jegelik egyelőre a hidegháborút idéző helyzetet. Moszkva partner vagy veszélyforrás? - ez itt a kérdés
Az Európai Unió állam- és kormányfőinek sikerült egységet és határozottságot mutatniuk a rendkívüli csúcsértekezleten, jóllehet nézeteik eltérőek voltak arról, hogyan viszonyuljanak Moszkvához a grúziai bevonulás után.

A széthúzásból azonban Brüsszelben nem sokat lehetett érzékelni. A vártnál visszafogottabb hangú - és szankciókról szót sem ejtő - zárónyilatkozatot még a korábban kardcsörtető cseh és lengyel diplomácia is elégedetten fogadta. Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter szerint hiba lett volna még tovább fokozni a nyomást Moszkvára, amelynek így is rá kell jönnie, hogy grúziai beavatkozásával magának okozott kárt. Lech Kaczynski lengyel államfő azt domborította ki a német ZDF televízióban, hogy hazája távolról sem volt egyedül radikális követeléseivel, ezért a brüsszeli csúcs "jó" osztályzatot érdemel.

Két részre szakadt Európa az egységben


AZ EU szinte könyörög Moszkvának
Szinte könyörgés csendül ki abból a brüsszeli megfogalmazásból, amelyben a 27-ek állam- és kormányfői felhívják Moszkvát: "velünk együtt hozza meg az elvi döntést közös érdekeink, a kölcsönös megértés és az együttműködés érdekében". Ha az oroszok ezt nem veszik komolyan, úgy az EU fontolóra vehet esetleges "büntetéseket" - például a vízumkiadás könnyítését célzó tárgyalások befagyasztását vagy abház és déloszét szeparatista vezetők uniós beutazásának a megtiltását.
Nem lehetett persze nem észrevenni azt a határvonalat, amely a rendkívüli csúcs előtt és alatt mutatkozott meg az EU keleti és nyugati tagállamai között, s amely történelmi gyökerekre vezethető vissza. Az előbbiek alig két évtizede szabadultak meg Moszkva uralmától, a rájuk kényszerített kommunista politikai és gazdasági rendtől, többen közülük (magyarok, csehek, szlovákok) saját bőrükön tapasztalták meg a szovjet harckocsik túlerejét, amikor forradalmukat vagy önálló szocialista útjukat próbálták megvédelmezni.

Ezért a grúziai villámakcióra adott aránytalan válasz az oroszok megfékezését sürgető hangokat váltott ki a kelet-közép-európai régióban. Csatlakozott hozzájuk Nagy-Britannia és Svédország is. Az előbbi hagyományosan az USA legszorosabb európai szövetségese és egyben Moszkva legkeményebb bírálója az EU-ban (ráadásul a Litvinyenko-gyilkosság óta külön meccset vív az oroszokkal, amelyről diplomaták kölcsönös kiutasítása tanúskodik). A svédek pedig még jól emlékeznek a hidegháború idején a Balti-tengeren felbukkanó orosz tengeralattjárók keltette pánikra.

E tömbbel szemben állt Brüsszelben azon államok csoportja, amelyek inkább partnert, semmint veszélyforrást látnak Moszkvában: Német-, Francia- és Olaszország a tárgyalásokon arra helyezte a hangsúlyt, hogy az oroszokat inkább bevonni, semmint elidegeníteni kell az európai együttműködéstől. Végül az ő álláspontjuk kerekedett felül, amit a soros EU-elnök Franciaország államfője, Nicolas Sarkozy így fogalmazott meg: "A jelenlegi helyzetben azt kell tenni, ami szükséges - anélkül, hogy bármit is elhamarkodnánk. Elég konfliktus van a világon, ezért nem szabad újabbal növelni a számukat anélkül, hogy ne próbálnánk meg mindent az elsimítása érdekében."

Az EU részéről alighanem csak novemberben következnek a nehezebb és várhatóan vitát kavaró döntések. Akkor ugyanis már az unió és Oroszország közötti viszony elvi kérdése kerül előtérbe.

Az EU fél az orosz medvétől?  
Moszkva az egész világra készül csapást mérni
Oroszország új birodalmat épít?
Elveszett a bizalom, ez már nem 56 
Lelőttek egy grúz kémrepülőt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Továbbra sem kíméli az autósok pénztárcáját a benzin
Király Béla | 2021. június 20. 11:40
Érdekes kép rajzolódik ki az üzemanyag-fogyasztási adatokból. Úgy tűnik, a dráguló benzinár megtette hatását. Így hiába tűnik úgy esetleg a budapesti közlekedési dugókból, hogy többet autózunk, valójában kevesebb benzint használtak a magyar autósok.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály megint nagyon megvédte a 2022-es költségvetést
MTI | 2021. június 20. 08:54
A jövő évi költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely lehetővé teszi, hogy mindenki talpra tudjon állni, akit a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozott - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
Makro / Külgazdaság Szegénység ellen nincsen oltás – pedig ez a betegség gyakran halálos
Privátbankár.hu | 2021. június 20. 05:25
A koronavírus sok országban növelte a társadalmi egyenlőtlenségeket és az embereknek az államokkal, intézményekkel szembeni bizalmatlanságát. Miért annyira veszélyes az egyenlőtlenség? Szegénynek lenni sok esetben halálos ítéletet jelent, sokkal alacsonyabb a szegények várható életkora, mint a gazdagoké.
Makro / Külgazdaság Megszorongatják a Magyarországhoz hasonló adóparadicsomokat - veszélyben a versenyképességünk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 18:11
A technológiai óriáscégek megadóztatása volt az alapgondolat, a folyamat végén viszont a rendkívül alacsony társasági adót alkalmazó országok megregulázása jöhet, ráadásul váratlanul gyors tempóban: akár már júliusban valóban globálissá tehetik a minimumadó ötletét, amiről a G7-ek körében már megegyezés született. Válságtanácskozást tartott a hazai adószakma, a Pénzügyminisztérium szerint az intézkedés veszélyezteti a versenyképességünket.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor előállt az Európai Unió jövőjéről szóló javaslataival
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 14:02
Megkezdődött a vita az Európai Unió jövőjéről, végre nyíltan beszélhetnek a bajokról, mindenről, ami sérelmes és bántja a tagállamok polgárait - mondta Orbán Viktor A magyar függetlenség napja című konferencián, majd ismertette a kormány 7 tézisét arról, kik és hogyan irányítják ma Európát, és kiknek és hogyan kellene a jövőben. Sorosozás és brüsszelezés akadt bőven a beszédben, de ezúttal konkrét, új javaslatok is elhangzottak.
Makro / Külgazdaság Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási program
MTI | 2021. június 19. 13:10
Szombattól már az itt élő, taj-számmal nem rendelkező regisztrált külföldieknek és a taj-számmal nem rendelkező külhoni magyar állampolgároknak is megnyílik az EESZT időpontfoglaló rendszere
Makro / Külgazdaság Simán átjut a határon, aki Horvátországba megy nyaralni - de hogy lehet visszajönni?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 10:17
Az ECDC zöld besorolását kapta meg Magyarország, így Horvátországba védettségi igazolás nélkül is beutazhatunk - védettségi igazolvány nélkül már csak a hazajutáshoz kellhet némi plusz dokumentum vagy tesztelés, ha nem akarunk 10 napot karanténban tölteni.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat pakolt át a költségvetésben a kormány
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 09:43
Három lépcsőben 26 milliárd forintot rendeztek át egy határozattal. A Magyar Falu Program kapta a legtöbbet. összesen 16,3 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mit csinálnak nyáron az iskolaőrök - és milyen pólót kapnak
Privátbankár.hu | 2021. június 19. 08:45
"Bűnmegelőzés" feliratú pólóban dolgozhatnak majd a nyári szünetben az iskolaőrök egy friss módosítás után. Augusztus 20-án pedig jutalmazák Az év iskolaőrét.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra – A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. június 18. 19:01
Hamarosan megkezdi működését a gigantikus Helyreállítási Alap, a NextGenerationEU, amelyből Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az elkövetkező években. De mire fog elmenni ez a hatalmas összeg, és meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól? Annyi biztos: ha tagjai vagyunk egy klubnak, akkor az a minimum, hogy betartjuk a játékszabályait. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Friss
hírlevél
depositphotos