1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A június elején sorra kerülő európai parlamenti választások kapcsán esélylatolgatásra kértük olvasóinkat: vajon mely pártok veszik sikerrel az akadályt?
A június elején sorra kerülő európai parlamenti választások kapcsán esélylatolgatásra kértük olvasóinkat: vajon mely pártok veszik sikerrel az akadályt? A jelen állás szerint a két biztos befutó mellett a Jobbiknak adnak a legnagyobb esélyt az olvasók

2009. júniusában arról szavazhatunk, hogy kit szeretnénk delegálni magyar részről az Európai Parlament képviselői közé. Az eddigi 24 képviselő helyett ekkortól csak 22 főt delegálhat Magyarország.

Magyarországon az EP-képviselőket az Európai Parlament tagjainak választásáról szóló 2003. évi CXIII. törvény alapján választják, amely több pontban különbözik az országgyűlés tagjainak megválasztásától. A törvény szerint a Magyar Köztársaság területe egy választókerületet alkot; a választók arányos választási rendszerben, listás szavazáson adhatják le voksaikat. A listás szavazás azt jelenti, hogy a pártok nem egy-egy jelöltet, hanem a jelöltek egy listáját bocsátják szavazásra: a választók nem egyenként a képviselőkre, hanem a lista egészére szavaznak. A pártlistákra leadott szavazatok alapján állapítják meg, hogy egy-egy listáról hány képviselő jut tovább. A listán a pártoknak előre meg kell határozniuk a jelöltek sorrendjét, a jelöltek ez alapján jutnak mandátumhoz.

Olvasóinktól azt kérdeztük, milyen befutóra számítanak a júniusi választáson; vajon hány magyar párt tud képviselőt delegálni az Európai Parlamentbe? Azt, hogy a Fidesz és az MSZP képviselői is eljutnak Brüsszelbe, a jelenlegi politikai felállás mellett nem tartjuk kétségesnek, így a kérdés elsősorban arra vonatkozott, vajon érhet-e el sikert egy harmadik (negyedik? ötödik?) párt is a választáson.

A több mint 15 ezer szavazat alapján olvasóink többsége úgy véli, legalább három magyar politikai erő képviseltetheti magát az EP-ben. Bár az opciókat külön nézve a "Csak a Fidesz és az MSZP" lehetőség kapta a legtöbb voksot (közel 5800 szavazat, 38 százalék), 62 százaléknyian egyetértenek abban, hogy másnak is terem babér, csak a megoszlásban térnek el a vélemények.


Közülük a négyes vagy ötös befutónak adnak a legnagyobb esélyt: 4700-nál többen, 31 százaléknyian vélik úgy, hogy az MDF, az SZDSZ és a Jobbik közül több pártnak is van esélye a sikeres júniusi megmérettetésre. Az olvasók várakozása szerint ha csak három párt juttat képviselőt ez EP-be, akkor nagy valószínűséggel a nevető harmadik a Jobbik lesz; erre a szavazók negyede számít. Ezt majd´ négyszer annyian valószínűsítik, mint hogy harmadikként az MDF vagy az SZDSZ delegálna képviselőt.

Bár kérdésünk nem arra vonatkozott, hogy hányan szavaznának az egyes pártokra, hanem arra, hogy az olvasók milyen valószínűséggel számítanak az EP-be jutásukra, kijelenthető: a Jobbik határozott térnyerése jól megfigyelhető. Ezt a legutóbbi IX. kerületi időközi országgyűlési választás eredményei is alátámasztják: bár a részvétel harmatgyenge volt, a botrányos előéletű eseményen pedig az MDF választási csalás miatt részt sem vehetett, az első (eredménytelen) fordulóban a nemzeti radikális párt különösebb megerőltetés nélkül kenterbe verte a fővárost az utolsó bástyájuknak tekintő liberálisokat.

Magyarországon majdhogynem mindegy, hogy konkrétan kit juttathatunk be a választásunkkal az EP-be, az emberek nem nevekre/személyekre, hanem pártokra és pártállásokra szeretnek szavazni (a listás rendszer pedig ezt alaposan alá is támasztja). A listákról egyelőre csak találgatások láttak napvilágot, egyedül a Jobbik jelentette be hivatalosan, hogy listáját Morvai Krisztina vezeti majd. A Fidesz elnöksége is jóváhagyta saját listáját, ám az még egyelőre nem nyilvános; valószínűsíthető, hogy az élen idén is Schmitt Pál áll majd.

Az MSZP-listáról kevesebb információ áll rendelkezésre, pedig a szocialistáknál még nagyobb fontossággal bír, ki kerülhet a lista első szekciójába: az eddigi 9 fős delegáció a (párt szempontjából) pesszimista előrejelzések szerint akár 3-5 fősre is zsugorodhat. A lista élére Kovács Lászlót, Szili Katalint vagy Tabajdi Csabát várják leginkább esélyesként. Az SZDSZ listájáról sem tudni semmit, a találgatások szerint Kóka János frakcióvezetői posztját elcserélné egy brüsszeli pozícióért. Az MDF-nél újra Olajos Pétert emlegetik lehetséges befutóként a lista élére.

Ami viszont biztos, hogy akiből európai parlamenti képviselő lesz, anyagilag nem jár majd rosszul. Ősztől jelentősen megnőnek az illetmények: a mostani 4200 helyett 7500 eurót (több mint kétmillió forintot) keresnek havonta az európai honatyák alaphangon, pótlékok és költségtérítés nélkül. Jó hír az adófizetőknek, hogy a jövőben ezt már nem a küldő ország, hanem Brüsszel állja majd, ezzel mintegy 500 millió forintot könnyítve a magyar költségvetésen.

Az MSZP keresi a Fideszhez vezető utat
Boríthatja a hazai politikát az EP-választás
Egy igazi jobboldali az MSZP-re szavaz?
A republikánusoktól tanul a Fidesz
EU: az asszisztenseknek is jut a keretből 
Gyurcsány nem menekül Európába
EP-választások: tisztes eredményt vár az MSZP 

Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG