<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai és az amerikai gazdaság helyzetének felmérésére lehetőséget adó foglalkoztatási adatok, valamint feldolgozóipari és szolgáltatóipari BMI-mutatók özöne mellett az EKB kamatdöntő ülése befolyásolhatja a jövő héten a befektetői döntéseket az értékpapír piacokon.

A foglalkoztatás alakulásáról, ami az egyik legfontosabb döntési szempont a jegybankok gazdaságösztönző célú monetáris politikájában, hétfőn és pénteken ismerhetünk meg új adatokat. Hétfőn az EU és az euróövezet januári munkanélküliségi rátáját és foglalkoztatási adatait teszi közzé az Eurostat. Pénteken az Egyesült Államok februári munkanélküliségi rátája jelenik meg.

A foglalkoztatási adatok az euróövezet hétfőn megjelenő februári fogyasztói árindexével és a kedden megjelenő januári termelői árindexével együtt vezetik fel az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülését, amely egyúttal gazdaságpolitikai helyzetértékeléssel és a jövőben követni kívánt monetáris politikáról tett szándéknyilatkozattal is szolgált majd a piacok számára.

Az európai gazdasági adatok jövő heti sorozatának a végére az Eurostat tesz pontot pénteken az euróövezet 2014 negyedik negyedévi GDP-növekedési adatának közzétételével.

A londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet hétfőn teszi közzé a főbb európai országok, valamint az EU februári feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeit (BMI). Az Egyesült Államokra vonatkozóan a Markit mellett az ISM (Institute of Supply Management) is közzéteszi februári feldolgozóipari BMI-t. A feldolgozóipari teljesítménymutatókat szerdán a Markit szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexei követik, a két mutatóból képzett összetett BMI-vel kiegészítve, mind az európai országokra, mind az EU-ra, mind az Egyesült Államokra vonatkozóan. Az amerikai ISM pedig a feldolgozóiparon kívül eső gazdasági szektorok összesített BMI mutatóját teszi közzé szerdán.

A Markit beszerzésimenedzser-indexeinek februári előzetes értéke az euróövezetre vonatkozóan a gazdasági aktivitás hét hónapja legnagyobb mértékű növekedését jelezte, ezen belül pedig a részindexek alapján a foglalkoztatás 2011 óta legnagyobb mértékű növekedésére utalt. A javulás azonban túlnyomórészt a szolgáltatóipari szektor teljesítményének növekedésére támaszkodott, miközben a feldolgozóipari aktivitás alig változott.

Az amerikai gazdasági makroadatok jövő heti sorát pedig a Fed szerdán megjelenő szubjektív gazdasági helyzetjelentése, a "Bézs Könyv" teszi színesebbé. A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló