1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A januári, 107 milliárdos többlet után februárban jelentős deficittel zárt az államháztartás. A februári hiány 393,9 milliárd forint volt, így az első két hónapban a deficit a 2012. évre kitűzött hiánycél korrekciók nélkül 49,7 százalékánál jár. A február havi bevételek 7 milliárd forinttal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Februárban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 393,9 milliárd forintban alakult. Ezen belül a központi költségvetés 404,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 3,7 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 14,3 milliárd forintos szufficittel zártak. Az államháztartás központi alrendszerének deficitje 436,9 milliárd forint volt.

Az NGM hangsúlyozta, hogy az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszer időarányos hiányainak esetében az idei évi 32,1 százalékos mérték kedvezőbb lett a tavalyi 39,4 százaléknál. Korrekciók nélkül azonban az idei évre tervezett 576 milliárdos hiánynak már csaknem felénél jár a deficit. A kormány idén 2,5 százalékos GDP arányos hiánycélt tűzött ki. A cél tartása érdekében máris kiigazító intézkedéseket kellett eszközölni. Mindezeken felül az Európai Bizottság további intézkedéseket kért Magyarországtól a cél tartása érdekében.

Hét milliárddal kevesebb bevétel

A központi költségvetés február havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 7 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak. A bevételek közül a főbb adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, személyi jövedelemadó) magasabb összegben alakultak az elmúlt év azonos hónapjánál, viszont egyes bevételek, így a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei és az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek elmaradtak a tavalyi összegtől.

Az egyszerűsített vállalkozói adóból a tárgyhónapban 3,1 milliárd forint bevétel keletkezett, amely közel megegyezik az előző év azonos időszaki adóbevétel összegével. Az adóemelés hatására a játékadóból az év második hónapjában 6,4 milliárd forint bevétel keletkezett a központi költségvetésben, amely 2,2 milliárd forinttal magasabb mint egy évvel korábban. Februárban általános forgalmi adóból 173,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbinál 15,2 milliárd forinttal, 9,6 százalékkal magasabb összeg.

Államháztartás központi alrendszerének főbb pénzforgalmi februári adatai
2012. évi törvényi előirányzat 2012. I-II. hó tény előirányzat=100
Központi költségvetés egyenlege -593,8 -319,3 53,8
Elkülönített állami pénzalapok egyenlege 52,9 39,4 66
Társadalombiztosítási alapok egyenlege -35,3 -2,2 6,2
Egyenleg -576,2 -286,6 49,7
Korrigált egyenleg* -918,2 -293,3 32,1
* a korrekciót a szaktárca a 2011. évi tényszámok és a 2012. évi előirányzatok összehasonlíthatóságára alkalmazza

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év második hónapjában 126,9 milliárd forint volt, amely a 129,2 milliárd forintos bruttó befizetés és a 2,3 milliárd forintnyi kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 3,6 milliárd forinttal, 3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. Az egyéb uniós bevételeken belül a vámbevételek Magyarországot illető 25 százalékaként 853,2 millió forint folyt be a központi költségvetésbe. Az uniós támogatások utólagos megtérítése előirányzaton ebben a hónapban 699,8 millió forint bevétel keletkezett, mely a Kohéziós Alapból megvalósuló környezetvédelmi (Miskolci hulladék) projekt utolsó 20 százalékának Európai Bizottság által átutalt összege.

286 milliárdra rúgtak a februári kamatkiadások

A központi költségvetés február havi kiadásai közel 22 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap, amely a családi támogatások, a jövedelempótló és jövedelemkiegészítő szociális támogatások, valamint a különféle jogcímen adott térítések mellett tartalmazza a korhatár alatti ellátásokat is. Ezen ellátások 2012. január elseje előtt a Nyugdíjbiztosítási Alapból kerültek finanszírozásra. A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alapból februárban összesen 69,2 milliárd forintot fizettek ki.

A költségvetési szervek kiadásai februárban 212,3 milliárd forintot tettek ki, amely 19,6 százalékkal, 34,8 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi kiadásokat. A kamatkiadások februárban 286,8 milliárd forintot tettek ki, 18,0 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 8,0 milliárd forintos szintet értek el, 0,1 milliárddal kevesebbet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (278,7 milliárd forint) összességében 17,9 milliárd forinttal lettek kisebbek, mint az előző évben.

A központi költéségvetés devizaadóssága csökkent

Február hónapot a társadalombiztosítás két pénzügyi alapja együttesen minimális nagyságú, 3,7 milliárd forintot kitevő hiánnyal zárta, ami a Nyugdíjbiztosítási Alap 10,0 milliárd forint nagyságú deficitjének és az Egészségbiztosítási Alap mintegy 6,3 milliárd forint összegű többletének  az összege. Egy esztendővel korábban a hiány 37,4 milliárd forint volt, ami a Nyugdíjbiztosítási Alap 34,1 milliárd forint, és az Egészségbiztosítási Alap 3,3 milliárd forint hiányainak az összege.

A központi költségvetés devizaadóssága február végéig 883,5 milliárd forinttal 9286,9 milliárd forintra csökkent. A devizaadósság törlesztése 180,3 milliárd forintot tett ki az első két hónapban. A devizaadósság az árfolyamváltozás következtében 703,2 milliárd forinttal csökkent, és bruttó módon számítva a teljes adósság 45,1 százalékát tette ki február végén. A költségvetés forintadóssága február végéig 541,6 milliárd forinttal nőtt és 10903,8 milliárd forintot ért el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG