1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A szabad akarat elismerése nem terjed el odáig Magyarországon, hogy életünk végén szabadon dönthessünk halálunkról
A szabad akarat elismerése nem terjed el odáig Magyarországon, hogy életünk végén szabadon dönthessünk halálunkról

Tabutémákat feszeget Bitó László orvos-író a Boldogabb élet - jó halál című könyvében, amelyben a jó vég, a jó halál, azaz az eutália és az eutanázia kérdéskörét járja körül.

A legtöbb országban ez törvényileg tiltott tevékenység. Az egyik amerikai szövetségi államban, Oregonban, valamint Hollandiában és Belgiumban léteznek az eutanáziának bizonyos esetekben és körülmények között megengedett formái.

"Bárki oda juthat, hogy már nem viseli el vegetatív funkcióinak, értelmét vesztett létének megalázó hanyatlását. De jelenlegi törvényeink éppen akkor gátolják meg istenadta szabad akaratunk és önrendelkezésünk alkotmányos jogának gyakorlását, amikor arra a legnagyobb szükségünk lenne. Amikor legfontosabb döntésünket hozzuk meg: azt, hogy mikor és hogyan lépünk ki az életből" - írja könyvében Bitó László.

A szabad akarat elismerése nem terjed el odáig Magyarországon, hogy életünk végén szabadon dönthessünk halálunkról, azaz a gyógyíthatatlan betegséget kínok közt elviselve sem kérhetünk meg senkit, hogy adjon be egy méreginjekciót, vagy kapcsolja ki az életfeltételeket megteremtő gépeket - hangoztatta a szerző a témáról csütörtökön tartott sajtóbeszélgetésen, amelynek aktualitását a Duna Televízió Az élet méltó befejezése című filmsorozata adta.

Bitó szerint "az eutanázia ma is létező gyakorlat." Van passzív és aktív formája, jóllehet, az is aktív eutanázia, amikor kikapcsolják a lélegeztetőgépet, hiszen a gombot meg kell nyomni, a konnektort ki kell húzni a  falból. "A kórházak intenzív osztályain napi gyakorlatról van szó, "fekete angyalok" pedig ma is működnek" - tette hozzá.

A magyar egészségügy törvényeinek hipokrita sarokpontja, hogy az embernek addig van joga a jó halálhoz, ameddig az nem jár cselekvő beavatkozással. Tehát végső soron azt vallják - állítja a szerző -, hogy a hosszú kínhalál, testi funkciónk uralásának megalázó elvesztése, szeretteink gyötrelme - s tán anyagi romlásba döntése - morálisan elfogadhatóbb a szabad akarattal választott, jó halálnál.

Bitó László bevezetné az átsegítő nevű foglalkozást. Meglátása szerint, míg a szülésnél egész csapat munkálkodik azon, hogy az újszülöttet világra segítse, addig a halálba nem segít át bennünket senki.

Mint magyarázta, az átsegítés kérése önkéntes lenne, szabad akarattal, tiszta fejjel, szellemi képességeink teljes birtokában hozott szándékkal történne. Ha valaki úgy érezné, közeledik a vég, felkérné az egyik hivatásos segítőt, támogassa őt még elintézetlen ügyeiben, és ha gyógyíthatatlan beteg, hozza meg majd idejében a végső döntést.

Ez ma még megdöbbentően hangzik, ám tűrhetetlen, hogy iszonyú fájdalmak között haldokoljanak a betegek a kórházakban - sokszor éppen az orvostudomány fejlettsége miatt. Amíg fél évszázaddal ezelőtt sokkal hamarabb meghaltak bizonyos betegségekben az emberek, ma életben tudják őket tartani az orvosok (drágán), miközben szenvednek, méltatlan körülmények között vegetálnak - fejtegette.

A sajtóbeszélgetésen szó esett a téma jogi, vallási és pszichológiai vetületéről is.

Öngyilkosság-teszt: a vérükben van a halál?
Törvényes az eutanázia Luxemburgban

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG