<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Hónapok óta tartó trend tört meg: a májusi közel 4 százalékos infláció után júniusban a vártnál nagyobbat fékezett az áremelkedés, 3,4 százalék lett a friss éves adat. Az üzemanyag és a dohány magyarázza a kisebb meglepetést, az élelmiszerek viszont továbbra is magasan az átlag fölött drágultak. Az MNB így továbbra is tétlen maradhat, a hírre gyengülni kezdett a forint.

A fogyasztói árak közel fél éven át tartó folyamatos emelkedése megtört júniusban, hiszen átlagosan 3,4 százalékos inflációt regisztrált a KSH (májusban még 3,9 százalék volt az éves áremelkedés). A piaci konszenzusnál is enyhén mérsékeltebb áremelkedési ütem mögött három fontos tényező húzódik meg az ING gyorselemzése szerint.

Elsősorban az üzemanyagárak változása mérsékelte az inflációt, méghozzá önmagában ez a tétel 0,5 százalékponttal fékezte a fő mutatót. Emellett még a dohányáruk drágulása lassult, valamint a tartós fogyasztási cikkek esetében júniusban jelentősebb árcsökkenést mért a KSH. Mindezeket enyhén ellentételezte ugyanakkor a továbbra is emelkedő árindex a szolgáltatások és az élelmiszerek esetében.

Elszállnak az élelmiszerárak

Az élelmiszerek ára magasan az átlag fölött, 5,8 százalékkal nőtt. Ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 17,7, a sertéshúsé 12,1, a liszté 11,4, a péksüteményeké 8,6, a kenyéré 8,0 százalékkal magasabb, a tejé 5,7, a kávéé 4,3, a tojásé 2,6 százalékkal alacsonyabb lett.

A KSH számai alátámasztják a Privátbankár.hu saját felmérését: júniusra 4,7, júliusra 5,9 százalékos élelmiszerár-emelkedést mértünk. Legutóbbi felmérésünk eredményeit tegnap publikáltuk, eszerint a legnagyobb mértékben júliusra az alapélelmiszerek drágultak - azok a termékek, amelyeket jövedelemtől függetlenül mindenki kénytelen megvásárolni.

Drágább a pia és a nyaralás, olcsóbb a tankolás

A KSH adatai szerint a szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,1, ezen belül a dohányáruké 9,5 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,1, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért 6,0 százalékkal kellett többet fizetni. A járműüzemanyagok ára 1,3 százalékkal mérséklődött.

Az egyes főcsoportok közül mindegyiknél áremelkedést mért a KSH, ennek mértéke jól nyomonkövetkető a pókháló-ábrán:

Fogyasztóiár-index főcsoportonként, 2019. június (az előző év azonos időszaka = 100,0%)

Az MNB továbbra is ülhet karba tett kézzel

A fő mutatónál is fontosabb talán – a monetáris politika szempontjából legalábbis –, hogy a maginflációs mutató ismét négy százalék alá, egészen pontosan 3,8 százalékra mérséklődött.

Megnevezés Előző hó = 100,0 Előző év azonos hó = 100,0
Fogyasztóiár-index 99,8 103,4
Harmonizált fogyasztóiár-index 99,8 103,4
Maginfláció (szezonálisan kiigazított) 100,2 103,8
Nyugdíjas fogyasztóiár-index 99,8 103,5

Az árnyomás tehát enyhült a magyar gazdaságban, de továbbra is magasnak tekinthető. Ugyanakkor pont a mérséklődés miatt az ING úgy véli, hogy az MNB továbbra is kivár, hiszen az adatok is azt a jegybanki várakozást támasztják alá, hogy az év második felében összességében mérséklődhet az árnövekedés tempója. Az ING előrejelzése szintén osztja ezt a véleményt, és 2019 egészére 3,3 százalékos inflációt várnak.

Mivel az MNB továbbra sincs lépéskényszerben, a hír gyengítette a forintot: az adatközlés után az euró árfolyama május óta nem látott szintre emelkedett:

Friss árfolyamok >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már hivatalos: fontos kelet-ukrajnai várost vettek be az oroszok – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.  
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Nagyon jó hírt kapott Putyin a keleti frontról
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 17:31
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a szakadár "Luhanszki Népköztársaság" területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt - adta hírül az orosz védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság "Visszalépünk hetven évet" – bírálta az újbóli fegyverkezést Ferenc pápa
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 14:59
Békére van szükség, de nem olyanra, amely a fegyverkezési egyensúlyon alapszik, mondta.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban, ársapkát követelnek az elszálló energiaárakra
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 13:29
A lakossági energia árának korlátozását sürgeti a legnagyobb német munkavállalói érdekképviselet, a szakszervezetek országos szövetsége (DGB).
Makro / Külgazdaság Leereszkedett a digitális vasfüggöny Oroszországra
Kormos Olga | 2022. július 3. 12:33
Február 24. óta minden orosz internetfelhasználó megtapasztalta, mi is az a „digitális vasfüggöny”. A Kreml célja, hogy irányítsa az emberek online életét, ami egyértelműen veszélyezteti a szabadságjogaikat.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: egy nagy tökkel viccelődik Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 11:16
A hőség a magyar miniszterelnököt is megihlette.
Makro / Külgazdaság Támadás érhetett egy orosz várost, halottak is vannak – háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 09:25
Ez történt az orosz-ukrán háborúban az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Fékevesztett infláció: fontos adat érkezik a héten
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 08:14
Érezni már érezzük, de a héten jön az újabb hivatalos adat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG