<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A márciusi népszavazás idején mérttel egy szinten mozog a két nagy párt támogatottsága: a Fideszé 49, az MSZP-é 21 százalékon áll - tudható meg a Nézőpont Intézet a Heti Válasz számára készített felméréséből.
A márciusi népszavazás idején mérttel egy szinten mozog a két nagy párt támogatottsága: a Fideszé 49, az MSZP-é 21 százalékon áll a biztos szavazók körében - tudható meg a Nézőpont Intézet a Heti Válasz megrendelésére készült felméréséből.

A hetilap csütörtökön megjelenő számában olvasható, az MTI-hez már szerdán eljuttatott kutatás szerint egy hónappal korábban a Fidesz tábora még 52, míg a szocialistáké csupán 19 százalékos volt. Az MDF-re száz biztos szavazó közül változatlanul három voksolna, míg az SZDSZ 3-ról 4 százalékra javította eredményét az augusztus 1-je és 12-e között, ezer fős, a felnőtt lakosságot reprezentáló mintán végzett felmérés eredményei szerint.

Egy "most vasárnapi" választáson a válaszadók 57 százaléka venne részt biztosan, míg 18 százalékuk valószínűnek mondja részvételét; százból kilencen valószínűsítik, 11-en pedig biztosra mondják, hogy távol maradnának.

"A közbiztonság kérdése a 2010-es választások idejére hangsúlyosabb szerepet kaphat, mint a korábbi szavazásokon" - áll a Nézőpont Intézet adataira alapozó írásban, amely elgondolkodtatónak nevezi, hogy az úgynevezett "cigánybűnözést" a megkérdezettek 91 százaléka tartja létező jelenségnek, míg az ellentábor alig ötszázalékos.

"Érdekes tény, hogy a felmérésben az MSZP és a Fidesz szavazói politikai szimpátiától függetlenül ugyanolyan arányban gondolják azt, hogy a fogalom egy valós problémára utal" - jegyzi meg a lap.

Azzal, hogy a munkaképeseknek a segélyért kötelezővé kellene tenni a közmunkát, százból 86-an értenek egyet, ennél kilenc százalékkal kisebb azok aránya, akik szerint a romák hajlamosabbak a bűnözésre, mint a nem romák. Az emberek egyharmada osztja azt a nézetet, hogy a rendőrség alkalmatlan feladata ellátására, míg 31 százalék vélekedik úgy: munkájukhoz képest jól megfizetik a rend őreit.

A politikusok népszerűségi listájának első harmadába a kormánypártiak közül csak Szili Katalin házelnök jutott be, aki Kósa Lajos fideszes debreceni polgármester (65 pont) és Sólyom László államfő (59 pont) mögött - 56 ponttal, Dávid Ibolya MDF-elnökkel holtversenyben - a harmadik.

Ugyanitt - arra kérdésre, hogy a jövőben szívesen látná-e fontos poszton az adott politikust - a pártelnökök versenyében Fodor Gábor (SZDSZ) a második, aki 52 százalékos eredményével megelőzte az 50 százalékot elérő Orbán Viktort (Fidesz); Semjén Zsolt (KDNP) 41, Gyurcsány Ferenc 24 százalékos eredményt ért el.

Az augusztusi felmérés legnagyobb vesztese Demszky Gábor és Veres János: Budapest főpolgármesterének 26 százalékos szimpátiamutatója kilenc, a pénzügyminiszter 23 százalékos eredménye pedig 12 százalékos csökkenést mutat.

A Medián augusztus 1-je és 5-e között, 1200 felnőtt személyes megkérdezésével készített felmérésében az volt olvasható, hogy a teljes népesség csaknem fele, a választásra jogosult "biztos" szavazók mintegy háromnegyede továbbra is a Fideszre szavazna. Mint írták, a szocialista párt nyár eleji erősödése csak átmeneti volt, az utóbbi két hónapban nem tudtak javítani pozíciójukon.

A Marketing Centrum januári és augusztusi felmérései alapján készült közvélemény-kutatása szerint az őszi politikai szezonnyitány kezdetén gyakorlatilag ugyanúgy állnak a pártok, mint ahogy az év elején is álltak, bár az SZDSZ kiválása a kormánykoalícióból kissé megbolygatta a pártok támogatottságát. A pártválasztók körében 55 százalék a Fidesz támogatottsága, "és ez akár kétharmadnál nagyobb mandátumtöbbséghez is elég lehetne, ha az MSZP jelenleg 29 százalékra becsülhető támogatottsága a valódi választáson is jóval 33 százalék alatt marad" - írta a kutatás eredményéről a cég.

MC: most kétharmaddal nyerne a Fidesz 
Gyurcsány izgalomban tartja az országot
Kóka: ezermilliárd a minimum
Adócsökkentés: hat nap múlva fellebben a fátyol 
Illetéktörvényen kívüli a külföldre utalás

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG