<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nemcsak a képviselők és állami tisztségviselők 2020-as vagyonnyilatkozatai váltak ma nyilvánossá, hanem hatályba lépett a 2021-es megemelt minimálbér, valamint a lakásfelújításokat támogató állami program. Ezek várható hatásait járta körül kollégánk ma reggel.

Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu felelős szerkesztője a Trend FM Reggeli Monitor című műsorának vendége volt.

Mennyit visz el az infláció a megemelt minimálbérből? Fotó: Pexels.comMennyit visz el az infláció a megemelt minimálbérből? Fotó: Pexels.com

Korábbi cikkeinkben már részletesen beszámoltunk a Novák Katalin által még államtitkárként tavaly októberben belengetett programról, amely a lakásfelújításokat hivatott ösztönözni azáltal, hogy a 6 millió forintos, kedvezményes, maximum 3 százalékos éves kamattal, 10 éves lejáratra felvehető banki hitelnek akár a felét, azaz 3 milliót az állam jóváírja, amely következtében a havi törlesztőrészlet is megfeleződhet. A bejelentéskor még 2021. január 1-jére kilátásba helyezett indulás egy hónapot csúszott, így február 1-jétől igényelhető a hitel. E támogatási lehetőség megteremtésekor a kormány azt a GKI és a Masterplast által tavaly augusztusban készült tanulmányt vehette figyelembe, miszerint a hazai lakástulajdonosok 13 százaléka kívája 2021 végéig korszerűsíteni az otthonát - ez mintegy 500 ezer potenciális felújítást jelent., elsősorban családi házaknál, kisebb mértékben panellakásokban. Kérdés, a támogatás által kiváltott keresletnövekedés mennyivel hajtja majd fel az építőanyagok és építőipari szolgáltatások árát, valamint, hogy lesz-e elegendő szakember a kivitelezésre.

Egy hónapot csúszott a 2021-es minimálbér hatályba lépése is, az február 1-jétől havi bruttó 167 400, míg a garantált bérminimum 219 ezer lett - ez 4 százalékos emelést jelent. E kérdéskört is lapunk alaposan körbejárta. Így arra is rámutattunk, hogy ez a 4 százalék nemcsak az Európai Unió tagországaival összehasonlítva, hanem regionális összevetésben sem számít magasnak, a lengyelek és a szlovákok például több mint 7 százalékkal emeltek. Ráadásul pont az alacsonyabb jövedelmi kategóriákba tartozóknál a minimálbér emelése reálértéken nem hogy szinten tartást nem hoz, hanem még csökkenést is, hiszen ők nagyobb arányban fogyasztják az olyan árucikkeket, amelyek ára várhatóan emelkedni fog, mint például élelmiszereket, dohányárukat és szeszes italokat.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csökkenhet-e az államadósság, miközben óriási hitelt vett fel az állam
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 17:23
Az államadósság és a múlt héten végrehajtott devizakötvény kibocsátások álltak a Trend FM Reggeli monitor című adásában elhangzó beszélgetés fókuszában. A dollárban és euróban kibocsátott értékpapírokból közel 4,5 milliárd euró értében vont be forrásokat a magyar állam, ami a heves közéleti vitát is kiváltott.
Makro / Külgazdaság Tárgyalás nélkül emeli a kormány 200 ezerre a minimálbért?
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:47
Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem fizetik meg teljesen a gazdag országok a klímasegélyt, amit a szegényeknek ígértek
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 16:28
A legerősebb gazdaságok évi 100 milliárd dollárra vállaltak kötelezettséget. Ezt eddig egyszer sem sikerült elérni, és egy friss számítás szerint a következő öt évben sem lesz meg.
Makro / Külgazdaság Putyin pártja továbbra is nyeregben – de miért tiltakozik a moldovai külügyminiszter?
Káncz Csaba | 2021. szeptember 20. 15:07
Kifejezetten alacsony, 45 százalékos részvétel mellett az „Egyesült Oroszország” nevű állampárt ismét abszolút parlamenti többséget szerzett. Az EBESZ 1993 óta első alkalommal nem delegált megfigyelőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az ÁKK-vezér elejtett félmondata felerősíthet egy pletykát
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 14:47
Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy miért bocsátottak ki dollárkötvényeket, és a tranzakció motivációi kapcsán is árnyalta a képet.
Makro / Külgazdaság Új hidegháborútól tart az ENSZ-főtitkár
MTI | 2021. szeptember 20. 14:28
António Guterres az egyre feszültebbé váló USA-Kína kapcsolatok veszélyeire figyelmeztetett az AP-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 1,9 millió szülő 600 milliárd forintot kap 2022 elején
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:55
Orbán Viktor napirend előtti felszólalása nyitotta meg a parlamenti őszi félévet. Ebben több friss döntésről is beszámolt.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György a csehekkel példálózik
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 13:36
Miért van jobb helyzetben Csehország Magyarországnál? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke erre kereste a válaszokat legújabb írásában.
Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos