4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A privatizációs ügyletek, a részvénybevezetések és a vállalati kötvénykibocsátások is elmaradhatnak Oroszországban a krími események miatt. Az orosz pénzügyminiszter-helyettes állítja, még nem érzik a nyugati szankciókat.

Olga Gyergunova, az orosz állami vagyonügynökség vezetője elismerte, hogy a második félévre halaszthatják a privatizációs ügyletek megkezdését a második negyedévről, amit a piaci körülmények romlásával indokolt.

12 százalékkal gyengült a rubel

Moszkvában a rubelkereskedésű MICEX-tőzsdemutató 13 százalékkal, a rubel pedig csaknem 12 százalékkal gyengült a dollárhoz képest az év eleje óta azokra a félelmekre, hogy romlik Oroszország kapcsolata a Nyugattal.

Csak az elmúlt hónapokban 50 milliárd dollár illant el az orosz piacról, holott tavaly egész évben 63 milliárd. Az orosz jegybank és a költségvetés még állja a sarat, de szakértők szerint ha ez tovább folytatódik, vagy huzamosabb ideig eltart, akkor nagy bajba kerülhet Oroszország. Részletek >>>

A napokban nyilatkozó Olga Gyergunova az Aeroflot légiközlekedési céget, a Szovkomflot (Sovcomflot) kereskedelmi hajózási társaságot, és az olajipari Rosnyeftyet (Rosneft) említette azok közül, amelyek privatizációját idén tervezték.

A Rosztyelekom (Rostelecom) szintén a privatizációs listán szerepel, de moszkvai lapértesülések szerint a cég másodlagos részvénypiaci kibocsátására a tervekkel ellentétben már biztosan nem kerül sor az első félévben.

Ugyancsak halasztást szenvedhet Credit Bank of Moscow orosz pénzintézet és a Gyetszkij Mir játékkereskedelmi cég moszkvai tőzsdei bevezetése.

A Metro gondolkodik

A minap jelentette be a német Metro csoport, hogy nem tartja kizártnak a Metro Cash & Carry oroszországi leánycége részvénykibocsátásának elhalasztását. A legnagyobb német kiskereskedelmi cég korábban azt tervezte, hogy az idei első félévben bevezeti oroszországi leánycégének 25 százalékát a londoni értéktőzsdén.

A kötvénykibocsátások is veszélyben

Az orosz kormány tavaly április végén hagyta jóvá legújabb privatizációs tervét, amely a részvénycsomagok eladásából 2016-ig 1700 milliárd rubel (csaknem 11 ezer milliárd forint) bevételt irányzott elő.

Pénteken negatívra rontotta Oroszország hosszú távú devizakibocsátói (IDR) besorolását a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet, csütörtökön pedig a Standard & Poor's is rontott a besoroláson. Részletek >>>

Bizonytalanná vált az orosz cégek első félévre tervezett kötvénykibocsátásainak a kilátása is a krími események miatt. Így például a Promszvjazbank (Promsvyazbank) már be is jelentette, hogy elhalasztja a befektetőknek szánt roadshow-t.

Egy másik pénzintézet, a TCS pedig azt közölte, hogy csak azután foglalkozik ismét érdemben az eurókötvény kibocsátással, hogy javulnak az ehhez szükséges külső feltételek.

Még nem érzik a szankciókat

Alekszej Mojszejev orosz pénzügyminiszter-helyettes pénteken azt mondta, hogy a nyugati szankcióknak egyelőre nincs érezhető hatása az orosz pénzügyi szektorra.

Eközben a Fitch Ratings pénteken úgy vélte, hogy bár az eddig bejelentett szankciók közvetlen hatása csekély, de a Krím Oroszországhoz csatolása nyomán az EU és az Egyesült Államok valószínűleg kiszélesíti a szankciókat.

Emellett a külföldi befektetők is arra a következtetésre juthatnak a Fitch elemzői szerint, hogy további hivatalos fellépés várható Oroszország ellen, és ezért korlátozhatják az orosz vállalatok hozzáférését a külső finanszírozáshoz.

A külföldi piaci hozzáférés szünetelése kezelhető lenne, ha nem tart sokáig. Az orosz vállalati szektornak március és december között 67 milliárd dollárt, a bankszektornak 36 milliárd dollárt kell törlesztenie. Ha e finanszírozási igényeket nem lehet a piacról fedezni, az orosz hatóságok a bőséges devizatartalékokból nyújthatnak devizalikviditást.

Az orosz arany- és devizatartalék a múlt héten 493,2 milliárd dollár volt az orosz jegybank adatai szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG