<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A jegybanki monetáris enyhítő programok kifuttatásával nem lesz gazdasági összeomlás, nem lesz kötvényhozam-emelkedés, de még csak tőzsdei krach sem - írja a MarketWatch hírportál.

Matthew Lynn publicista szerint ennek ellenére az arany ára csak emelkedhet. Eddig az emelte az árat, hogy a mennyiségi monetáris enyhítést egy katasztrófába, hiperinflációba, gazdasági összeomlásba torkolló "esztelen kísérletnek" tartók számára az arany jelentette a befektetési menedéket. Most viszont azért lehet keresett, mert a jegybankok csak abban az esetben fognak visszalépni a monetáris enyhítésből, ha már meggyőződtek arról, hogy sikerült a gazdaságot egy mérsékelt inflációval együtt járó fenntartható növekedési pályára állítani. Az aranynak mint befektetési eszköznek pedig az infláció is kedvez, és a gazdasági növekedés is, mivel emeli a nyersanyagok árát.

Matthew Lynn nem osztja azokat az elemzői véleményeket sem, hogy a bankokat csak a jegybankok által a pénzügyi rendszerbe pumpált olcsó pénz tarja működésben. A helyzet szerinte az, hogy a QE végére a bankok már megerősítették mérlegeiket, és a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan a lakásépítési piaci is növekedésnek indult. Márpedig egy egészséges ingatlanpiac egyúttal egészséges bankrendszert is jelent. A banki részvények tehát jó befektetések lesznek.

Azt az általános vélekedést sem osztja a szakértő, hogy a pénzcsap elzárásával a kötvényhozamok megugranak. Szerinte a jegybankok pontosan tudják, hogy a gazdasági növekedést legbiztosabb módon a kötvényhozamok emelésével lehet megakasztani. A mennyiségi monetáris enyhítésnek tehát csak akkor vetnek véget, ha már ellenőrzés alá került az államadósság és a vállalkozások eladósodása. Így pedig teljességgel biztosra vehető, hogy a QE befejezésével egy időben a jegybankok nem kezdik el az alapkamatot emelni.

Szerinte a monetáris enyhítés vége a részvényárfolyamokban sem lesz negatív hatással. A QE befejezésére csak a foglalkoztatás és az ingatlanpiaci helyzet javulásával együtt járó gazdasági növekedés megindulása után kerülhet sor. Ez pedig értelemszerűen kedvez a vállalati eredményeknek és ezáltal a részvényárfolyamoknak. Ráadásul az alacsony kötvényhozamokra való tekintettel a pénzügyi befektetők is nagyobb érdeklődést mutatnak majd a részvények iránt.

A mennyiségi monetáris enyhítő programok kivezetésétől szerinte nem kell tartani, amíg a gazdasági helyzet nem viselné el azt. Erre csak a növekedési kilátások határozott javulása esetén kerülhet sor. Nyilván el kell majd viselni menet közben néhány sokkot is, de összességében a piacok többsége számára kedvező fejleményről lesz szó - írja Matthew Lynn a MarketWatch pénzügyi hírportál kommentár rovatában.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG