<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Lázár János felvázolta az év végi programot, illetve értékelte az elmúlt hetet: átalakulnak a polgármesteri fizetések - új háború jöhet az unióval és a rezsidémonnal - Gyárfás ügyét le kell zárni, a vizes vb-t kell tető alá hozni - a magyar hadsereg fejlesztése elengedhetetlen. Kormányinfó.

72-jére is nagy tisztelettel köszöntötte Lázár János a Kormányinfó résztvevőit: december 12-ig dolgozik az Országgyűlés, a kormány a helyén marad az év hátralévő részében. Kihelyezett kormányülés is lesz, mérlegelik a teendőket és megvizsgálják a Nemzeti Közszolgálati Egyetem legfrissebb jelentését két napon át. Ülésezik a két kabinet is és még egy egész napos kormányülést is beszúrnak az év vége felé.

Lezárják az új büntetőeljárási törvény tárgyalását, amit várhatóan széles konszenzusban fogadnak el. Lázár János reméli, hogy hatékony lesz az új törvény. Ugyanígy elfogadják majd a polgári perrendtartás új szabályozását is. A miniszter szerint jó munkát végzett az Igazságügyi Minisztérium.

A menekültválsággal kapcsolatban elmondta, hogy az ország ragaszkodik az önállóságához, ennek a fenntartásához pedig az Alkotmánybíróság tegnapi döntése ad támpontot. Az viszont nem lenne jó a miniszter szerint, ha a schengeni övezeten belül emelkednének határok

Béremelés: a kormány úgy emel bért, hogy mellette a járulékokat csökkenti, ezzel könnyebbé téve a cégek számára a magasabb bérek kifizetését. Ez nem jelenti azt, hogy elolvadnak a cafeteria-juttatások. Az adócsökkentés hat évre terjed ki, de két év múlva felülvizsgálják a gazdasági teljesítmény fényében. a minimálbéremelés két évre vonatkozik, aztán látják, hogy alakulnak a dolgok.

Nyugdíj: azért emelik többel (1,6%) a nyugdíjat, mert arra számítanak, hogy ettől beindul az infláció. A kormány arra vállalkozik, hogy minimum az infláció mértékével emelje a nyugdíjakat évente. Persze időről időre megvizsgálja a kormány a lehetőségeit, ennek és az Idősek Tanácsának köszönhető a 10 ezer forintos Erzsébet-utalvány is. Ezeket a járási hivatalok munkatársai, nagyjából 30 ezren fogják átadni személyes felkereséssel még karácsony előtt.

Foglalkoztatás: folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, 4,4 százalékos munkanélküliség van, 2010-ben 12 százalék felett volt. 700 000-rel dolgoznak többen, mint 2010-ben.

Ötpárti egyeztetés zajlik a polgármesteri fizetésekről. A kormány megnézte a polgármesteri fizetéseket, javaslatot tesznek a változtatásra. A Belügyminisztérium új fizetési bértáblát dolgoz ki. "Tarlós István fizetése csökkenni fog?" - hangzik az Origo kérdése később, "Neeeeeeeeeeem, hát karácsony lesz" - válaszolt viccesen Lázár.

Új törvény a KSH-ról: az Eurostat függetlenséget akar, ezért a törvénymódosítás ezt tűzte ki célul. A kormány döntéshozatali centrumától távol kell esnie a hivatalnak.

Saláta: állami támogatásokkal kapcsolatos rendelet, modern városok programról vonatkozó törvény változik, lesz száz új lőtér, mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos törvény is módosul az aszályra reflektálva. Jégkár-elhárítási rendszert építenek ki. 8,8 milliárd megy Makovecz Imre emlékére - jönnek felújítási munkák, templom- iskolaépítés 2018-ig. Mezőhegyesi Ménesbirtoknál 11 milliárd mehet az újraszervezésre. Településkép védelme miatt új szabályozást találtak ki a reklámfelületek használatára, amire három éven belül kell teljesen átállni.

Kabinetek jelentése: jóváhagyta a kormány 5 PPP-program támogatását, egyetemi és főiskolai épületekkel kapcsolatos projekteket, 10 milliárd megy erre.

Romák helyzete: van eredménye az integrációs törekvéseknek, de itt nem lehet megállni - mondta el a miniszter az unió alapjogi ügynökségének jelentése alapján. Foglalkoztatást illetően a második legjobb helyet érte el az ország. A szörnyű adatokról itt írtunk bővebben.

Visszatér a rezsidémon: az EU tegnap arról hozott döntést, hogy nem lehet államilag meghatározni a villamosenergia árát. Ezzel valószínűleg új front nyílik a rezsiháborúban az EU és a kormány között. Van a magyar állam tulajdonában előállító és tároló is, tehát az árat tudják védeni egy darabig.

Kérdések

Jó magyar, jó keresztény legyen a diák: stabil és biztos alap kell a gyerekeknek ezekben a kiszámíthatatlan időkben Lázár szerint. Egy európai országban nem lehet más az oktatás, mint keresztény, nemzeti alapú. Az értékeinek következetes megjelenítése megkérdőjelezhetetlen egyetemes érték, amivel jó, ha egy gyerek rendelkezik.

Megváltozott a világ: a magyar hadsereg fejlesztése elengedhetetlen, a helkopter képesség fejlesztése is tervben van, erősítik a tartalékos rendszert. Orbán Viktor már korábban elejtette néhány mondatában, hogy fel kell készülni egy változó világra. Van döntés arra, hogy a mostani 1 százalékos katonai kiadásokat növelik. Ehhez kell egy biztonsági stratégia. Valós hadseregfejlesztésre kerül sor.

Gyárfás-ügy: Lázár János múlt héten arra gondolt, hogy végül az úszók úsznak, nem a szövetség. Nem személyi okai vannak a kormány álláspontjának. A kormány szempontjából a legfontosabb dolog a vízes vb sikere. Legyen adott minden ahhoz, hogy ezt a feladatot jól tudják elvégezni.

Soros-szervezetek átvilágítása: meg van a lehetőség az ellenőrzésre. A magyar kormány helyesen cselekszik, ha felméri, hogy Soros György hogyan akarja kívülről befolyásolni az országot (reméljük átvilágítják az orosz szervezeteket is). “Soros úr több milliárd dollárt tesz a nyílt társadalmat építő szevezetekbe, meg kell vizsgálni, hogy ez az ország érdekeit szolgálja-e.”

Simicska mozgolódik: “én nem tudom, hogy mozog-e” - mondta Lázár egy Simicskáról megjelent új könyv kapcsán, amelyet Debreczeni József DK-s képviselő írt. Kár volt erre a reklám - zárja gyorsan a miniszter a kérdést.

Pharaon-ügy: két alkalommal kért vízumot Ghaith Pharaon. Pharaon magyarországi érdekeltségeinél egy magyar szerv sem folytat vizsgálatot vagy ellenőrzést. A magyar hivatalok mindent rendben végeztek, a kérdés az, hogy az USA miért nem kapta el akkor, amikor Magyarországon volt.

Olimpiai díjak: mindenki egymásra mutogat a késés miatt, de szerdán aláírtak mindent a folyósításhoz. Volt olyan szövetség, amelyik nem küldte be határidőben az értékelését és volt, amelyik “hülyeségeket írt”.

Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG