1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tartható a kormány által előirányzott, idei 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél az Erste és a Takarékbank elemzője szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közlése szerint az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének többlete júliusban 80,2 milliárd forint volt, vagyis az év hetedig hónapjára összejött az éves hiánycél majd' 76%-a.

Nyeste Orsolya, az Erste makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta: a júliusi jelentős többlet nem szokatlan, az év ezen hónapjában általában szufficittel zár az államháztartás, valószínűleg az adóbevételeknek köszönhetően.

Idén meglehet a hiánycél, de jövőre?

Hol a 300 milliárd?
A Nemzetgazdasági Minisztérium vállalta, hogy augusztus 20-ig eljuttatja a Költségvetési Tanácsnak (KT) a jövő évi büdzséhez benyújtott módosítások és az új adótörvények hatásait alátámasztó hatástanulmányokat. A KT többek között arra kíváncsi, hogy honnan lesz meg a munkavédelmi akciótervhez szükséges 300 milliárd forint. Részletek >>>

A szakértő hozzáfűzte: vélhetően az általános forgalmi adóból származó nagyobb bevételek segítették az államháztartást. Nyeste Orsolya jó hírnek nevezte, hogy a pénzügyi mérleg deficitje az éves előirányzat 76 százalékát tette ki júliusban a júniusi csaknem 90 százalékkal szemben.

Idén van esély a kormány által várt 2,5 százalékos deficitcél teljesülésére, a 2013-as költségvetés bevételi előirányzatait ugyanakkor már kockázatok övezik - vélekedett Nyeste Orsolya (A 2013-as költségvetésben 600 milliárdos lyukat találtak az OTP elemzői, részletek >>>)

Most nem voltak egyedi tételek

Oszlay András, a Takarékbank makroelemzője is azt mondta, várható volt a júliusi többlet, és bár a bevételek nem nőttek olyan dinamikusan, valószínűleg a megnövekedett áfa- és jövedékiadó-bevételek segítették az államháztartást. A Mol-pakett megvásárlására utalva elmondta: a júliusi szufficit annak is köszönhető, hogy ellentétben a tavaly júliusi adattal, idén nem voltak egyedi, júliusra könyvelt kiadások.
Nyeste Orsolyához hasonlóan hangsúlyozta: az idei 2,5 százalékos éves pénzforgalmi hiány "jelentősebb komplikáció nélkül" tartható lesz, a jövő évre vonatkozóan azonban vannak bizonytalanságok.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG