<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Tartható a kormány által előirányzott, idei 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél az Erste és a Takarékbank elemzője szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közlése szerint az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének többlete júliusban 80,2 milliárd forint volt, vagyis az év hetedig hónapjára összejött az éves hiánycél majd' 76%-a.

Nyeste Orsolya, az Erste makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta: a júliusi jelentős többlet nem szokatlan, az év ezen hónapjában általában szufficittel zár az államháztartás, valószínűleg az adóbevételeknek köszönhetően.

Idén meglehet a hiánycél, de jövőre?

Hol a 300 milliárd?
A Nemzetgazdasági Minisztérium vállalta, hogy augusztus 20-ig eljuttatja a Költségvetési Tanácsnak (KT) a jövő évi büdzséhez benyújtott módosítások és az új adótörvények hatásait alátámasztó hatástanulmányokat. A KT többek között arra kíváncsi, hogy honnan lesz meg a munkavédelmi akciótervhez szükséges 300 milliárd forint. Részletek >>>

A szakértő hozzáfűzte: vélhetően az általános forgalmi adóból származó nagyobb bevételek segítették az államháztartást. Nyeste Orsolya jó hírnek nevezte, hogy a pénzügyi mérleg deficitje az éves előirányzat 76 százalékát tette ki júliusban a júniusi csaknem 90 százalékkal szemben.

Idén van esély a kormány által várt 2,5 százalékos deficitcél teljesülésére, a 2013-as költségvetés bevételi előirányzatait ugyanakkor már kockázatok övezik - vélekedett Nyeste Orsolya (A 2013-as költségvetésben 600 milliárdos lyukat találtak az OTP elemzői, részletek >>>)

Most nem voltak egyedi tételek

Oszlay András, a Takarékbank makroelemzője is azt mondta, várható volt a júliusi többlet, és bár a bevételek nem nőttek olyan dinamikusan, valószínűleg a megnövekedett áfa- és jövedékiadó-bevételek segítették az államháztartást. A Mol-pakett megvásárlására utalva elmondta: a júliusi szufficit annak is köszönhető, hogy ellentétben a tavaly júliusi adattal, idén nem voltak egyedi, júliusra könyvelt kiadások.
Nyeste Orsolyához hasonlóan hangsúlyozta: az idei 2,5 százalékos éves pénzforgalmi hiány "jelentősebb komplikáció nélkül" tartható lesz, a jövő évre vonatkozóan azonban vannak bizonytalanságok.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG