BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 4. 09:05

A Duna legújabb közúti hídját szeptember végén vagy október első napjaiban avatják fel hivatalosan és a forgalom is ekkor indulhat meg rajta

A Duna legújabb közúti hídját, a Megyeri hidat szeptember végén vagy október első napjaiban avatják fel hivatalosan. Ekkor indulhat meg a forgalom a folyamot Budakalász és Káposztásmegyer között, a Szentendrei-sziget felett is átívelő, az M0-ás körgyűrű fontos részét alkotó új hídon.

Mint Rapkay Kálmán, a kivitelező Hídépítő Zrt. Dunahidak Igazgatóságának igazgatója elmondta, a híd - amelynek műszaki átvétele a tervek szerint szeptember 17-éig lezajlik - teljes hossza 1862 méter. Így ez a leghosszabb magyarországi Duna-híd. Összesen 12 ezer tonna acélanyagot és több mint 120 ezer köbméter betont használtak fel az építéséhez. Az úttest 2X3 forgalmi sáv átvezetésére alkalmas, 36,8 méter széles - tette hozzá.

Az igazgató kiemelte, hogy Magyarországon - ilyen szerkezettel - ez az első folyami híd. Korábban csak egy, a ferdekábeleshez hasonló, ám jóval kisebb autópálya hidat építettek: ez a Korongi híd, az M7-es autópálya letenyei szakaszán. Természetesen szerte a világban épültek és épülnek ilyen típusú kábelhidak, Rapkay Kálmán tudomása szerint a Japánban lévő Tatara híd a legnagyobb támaszközű (890 méteres) ferdekábeles híd.

Gyalogosan és kerékpárral is át lehet kelni majd az új hídon, biciklijárdája a pesti és a budakalászi oldalon is rámpákkal csatlakozik a meglévő kerékpárút hálózathoz.
A megyeri, sorrendben 19. dunai hidunkat is beszámítva immár 16 ezer 175 folyóméternyi híd vezet át a Duna magyarországi szakaszán. Ebből 3544 folyóméternyit az utóbbi négy évben építettek - emelte ki.

A Megyeri híd tervezése és építése bővelkedik technikai, technológiai újításokban. Rapkay Kálmán szerint mind a tervezés, mind a kivitelezés során alkalmazott megoldásokról, technológiákról elmondható, hogy ezek világszínvonalú, 21. század eleji tervezési és hídépítési megoldások.

Szeptember 13-án nyílt napot tartanak, amikor egész nap látványos programmal várják mindazokat, akik a hidat közelebbről is szeretnék megismerni.

A tervezés még a 90-es években kezdődött, az engedélyezéshez szükséges részletes környezeti hatástanulmány elkészítését a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi Felügyelőség 1994-ben írta elő. Eljárások, fellebbezések, határozat-megsemmisítések és eljárás-felfüggesztések sorozata után 1999. szeptember 29-én született meg a  környezetvédelmi engedély, a jogerős építési engedélyt pedig 2004. szeptemberében adták ki.

Természetesen ezzel még nem hárult el minden akadály az építés elől, de 2006 tavaszán megkezdődhetett az érdemi munka, amely a nagy dunai árvíz hónapjait követően a tervezettnek megfelelően haladt. A híd az MO autóút északi szektorának része. A 2/a és a 11-es főutak közötti csatlakozó útszakaszokkal együtt az építés költsége 62 milliárd forint - tudatta az igazgató.

Szeptember végétől birtokba veheti a Megyeri-hidat
Heteken belül bővül az M0-ás
A Megyeri híd felvirágoztatja a környéket
Meddig nem hajtunk fel a Megyeri hídra?

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél