<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Többségük európai, de Közép-Amerikából és az Egyesült Államokból is jött pénz - leginkább a járműgyártásba.

Folyamatos volt a nettó közvetlentőke-beáramlás Magyarországra az utóbbi években az egyedi tételektől megtisztított adatok szerint is - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb, Fizetési mérleg jelentés című kiadványában.

Az MNB szakértői szerint a régiós összevetésben nagy külső finanszírozási képesség melletti tőkebeáramlás teszi lehetővé azt, hogy Magyarország külső eladósodottsága folyamatosan csökkenjen. A jelentés a közvetlentőke-beáramlás tényezőit vizsgálva rámutat arra, hogy 2006 óta a beáramlás – a tőkevonzó képesség szempontjából lényeges friss, működőtőkével szemben – inkább a Magyarországon már jelenlévő cégek itt termelt profitjának visszaforgatásából származott, és egyre nagyobb szerepet kapnak a tulajdonosi hitelek is.

A nettó tőkebeáramlás (FDI) emelkedése döntő részben a bankrendszerbe érkező működőtőkéhez köthető, miközben a vállalati szektorhoz a válság kitörése óta nettó értelemben nem áramlott közvetlen tőke. Az adatok szerint a válság kitöréséig inkább a vállalati szektorba, ezt követően pedig inkább a bankrendszerbe érkezett nettó működőtőke, és a külföld csak jóval kisebb arányban finanszírozta a vállalatokat a működőtőkén keresztül.

A partnerországok szerinti bontást nézve a Magyarországon 2012-ben befektetett nettó működőtőke-források több mint 90 százaléka európai forrásokból – csaknem 40 százaléka Németországból – származik. A külföldiek nettó közvetlen tőkebefektetései 2008 és 2012 között csak kismértékben, 2 milliárd euróval nőttek, miközben a bruttó elszámolások szerint több mint 15 milliárd euróval bővültek.

Németország mellett olyan európai országok fektettek be nagyobb összegeket Magyarországon, mint Ausztria, Hollandia, Luxemburg és Franciaország. Érdemes megemlíteni Szlovákiát is, ahol a magyarországi székhelyű cégek stabil tőkebefektetők voltak az elmúlt években -  közölte az MNB. Európán kívül az amerikai kontinens, azon belül is a közép-amerikai régió és az Egyesült Államok rendelkeztek nagyobb mértékű magyarországi tőkebefektetéssel, de ezek nettó mértéke 2012-re jelentősen mérséklődött.

A jelentés szerint míg néhány ágazatban csökkent a külföldiek közvetlentőke-befektetése az elmúlt években, addig a járműgyártás és az egyéb monetáris közvetítés ágazatban kiugróan növekedett az FDI.

Az egyéb monetáris közvetítést végző ágazat esetében a jelentős bővülés - 2008 óta több mint 3,5 milliárd euró értékben - részben a bankok veszteségei miatt szükségessé vált tőkeemelésekhez kötődött. A járműipari befektetés pedig annak ellenére nőtt számottevő mértékben, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb beruházása nem csupán friss működőtőkéből, hanem külföldi hitelből valósult meg. A tőkebefektetés a kereskedelmi vállalatok és az energiaszektor esetében is közel 2 milliárd euróval bővült - olvasható az MNB jelentésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG