3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Többségük európai, de Közép-Amerikából és az Egyesült Államokból is jött pénz - leginkább a járműgyártásba.

Folyamatos volt a nettó közvetlentőke-beáramlás Magyarországra az utóbbi években az egyedi tételektől megtisztított adatok szerint is - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb, Fizetési mérleg jelentés című kiadványában.

Az MNB szakértői szerint a régiós összevetésben nagy külső finanszírozási képesség melletti tőkebeáramlás teszi lehetővé azt, hogy Magyarország külső eladósodottsága folyamatosan csökkenjen. A jelentés a közvetlentőke-beáramlás tényezőit vizsgálva rámutat arra, hogy 2006 óta a beáramlás – a tőkevonzó képesség szempontjából lényeges friss, működőtőkével szemben – inkább a Magyarországon már jelenlévő cégek itt termelt profitjának visszaforgatásából származott, és egyre nagyobb szerepet kapnak a tulajdonosi hitelek is.

A nettó tőkebeáramlás (FDI) emelkedése döntő részben a bankrendszerbe érkező működőtőkéhez köthető, miközben a vállalati szektorhoz a válság kitörése óta nettó értelemben nem áramlott közvetlen tőke. Az adatok szerint a válság kitöréséig inkább a vállalati szektorba, ezt követően pedig inkább a bankrendszerbe érkezett nettó működőtőke, és a külföld csak jóval kisebb arányban finanszírozta a vállalatokat a működőtőkén keresztül.

A partnerországok szerinti bontást nézve a Magyarországon 2012-ben befektetett nettó működőtőke-források több mint 90 százaléka európai forrásokból – csaknem 40 százaléka Németországból – származik. A külföldiek nettó közvetlen tőkebefektetései 2008 és 2012 között csak kismértékben, 2 milliárd euróval nőttek, miközben a bruttó elszámolások szerint több mint 15 milliárd euróval bővültek.

Németország mellett olyan európai országok fektettek be nagyobb összegeket Magyarországon, mint Ausztria, Hollandia, Luxemburg és Franciaország. Érdemes megemlíteni Szlovákiát is, ahol a magyarországi székhelyű cégek stabil tőkebefektetők voltak az elmúlt években -  közölte az MNB. Európán kívül az amerikai kontinens, azon belül is a közép-amerikai régió és az Egyesült Államok rendelkeztek nagyobb mértékű magyarországi tőkebefektetéssel, de ezek nettó mértéke 2012-re jelentősen mérséklődött.

A jelentés szerint míg néhány ágazatban csökkent a külföldiek közvetlentőke-befektetése az elmúlt években, addig a járműgyártás és az egyéb monetáris közvetítés ágazatban kiugróan növekedett az FDI.

Az egyéb monetáris közvetítést végző ágazat esetében a jelentős bővülés - 2008 óta több mint 3,5 milliárd euró értékben - részben a bankok veszteségei miatt szükségessé vált tőkeemelésekhez kötődött. A járműipari befektetés pedig annak ellenére nőtt számottevő mértékben, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb beruházása nem csupán friss működőtőkéből, hanem külföldi hitelből valósult meg. A tőkebefektetés a kereskedelmi vállalatok és az energiaszektor esetében is közel 2 milliárd euróval bővült - olvasható az MNB jelentésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG