3p
Hazai vállalkozások láthatják kárát, ha Törökország nem stabilizálja csakhamar a gazdasági és politikai klímát. A török kézben lévő cégek közül lesznek nyertesek és vesztesek is.
Recep Tayyip Erdogan (Kép forrása: EPA)

Magyarországon közel 250 török tulajdonosi hátterű cég működik, 1500 főt meghaladó alkalmazotti létszámmal és a Törökországba irányuló export árbevétele meghaladja a 30 milliárd forintot. A puccs által beindított politikai és gazdasági folyamatok mindkét irányba változtathatnak hazánk és Törökország jelenlegi gazdasági kapcsolatain - véli az Opten Kft. legutóbbi elemzésére hivatkozva.

Komoly ziccer maradt ki?

A törökországi események kapcsán a politikai, biztonságpolitikai és turisztikai hatások után lassan a gazdasági folyamatok is figyelmet kapnak. A Standard & Poor’s múlt hét szerdán jelentette be, hogy leminősíti Törökországot, mert a puccs politikai következményei - elemzésük szerint - negatívan befolyásolják a növekedést és a tőkebeáramlást.

Magyarország Törökországgal való gazdasági kapcsolatai volumenüket tekintve nem különösen kiemelkedők, de a török piacban rejlő potenciál egyáltalán nem elhanyagolható. A török tulajdonosi hátterű Magyarországon működő cégek száma a 250-et közelíti, és összesen több mint 1500 munkavállalót alkalmaznak. Nyereségük összességében közel 10 milliárd forint. A cégek több mint fele 5 évesnél fiatalabb, 30 százalékuk pedig már több mint 10 éve működik hazánkban – derül ki az Opten céginformációs adataiból

.„A törökországi export a Magyarországon bejegyzett cégek körében az utóbbi időben mind a cégek száma, mind az export volumenük tekintetében növekedett, így meghaladja a 30 milliárd forintot” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Nem lesz kedvenc célpont Isztambul

A gazdasági kapcsolatok alakulásában változásokat hozhat a rendkívüli állapot bevezetése és a S&P leminősítése, mert ezek növelik Törökországban a kockázati felárat, csökkentik a befektetői bizalmat és a tőkebeáramlást.

Törökország, mint turisztikai desztináció vesztett – és minden bizonnyal tovább veszít vonzerejéből –, ugyanakkor ez nem feltétlenül hat jelentősen a külföldre irányuló hazai turizmus összesített volumenére, hiszen – bár a biztonságosnak tartott üdülőhelyek száma csökkent – az utazni vágyók számára még mindig bőven van miből válogatni.

Most kell lépni?

Mint oly gyakran: ami problémákat vet fel egyik oldalon, lehetőségeket nyithat meg egy másikon. Különböző kockázati hajlandóságú befektetők különböző piacokat céloznak meg, így előfordulhat, hogy néhány befektetői csoport számára pont ez a változás irányítja rá a figyelmet a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésére Törökországgal, míg mások esetleg kivonulóban vannak egy kockázatosabbá vált piacról.

Persze az is érdekes lehet, hogy azon külföldi cégek, amelyek a közeljövőben terveztek beruházásokat Törökországban, módosítanak-e terveiken, esetleg választanak-e új célországot. Ezekből az átrendeződésekből általában a környező országok profitálhatnak, de globális értelemben szinte bármely ország, amely jól ismeri fel a lehetőségeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
Makro / Külgazdaság A feldolgozóipari termelés februárban már növekedett
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:32
2024 februárjában az ipari termelés volumene 1,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,4 százalékkal emelkedett. 
Makro / Külgazdaság Hogyan indulhat Magyarország következő 20 éve az EU-ban? Erről is kérdezzük Medgyessy Pétert a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 10:54
Ezt is megkérdezzük hazánk 2002 májusa és 2004 szeptembere között regnált miniszterelnökétől a Klasszis Média Lapcsoport következő, április 22-én, kivételesen hétfőn délután sorra kerülő online adásában. Vendégünkkel azonban nemcsak vissza-, hanem előre is tekintünk, átbeszéljük, mi várható a június 9-én sorra kerülő európai parlamenti és önkormányzati választásokon, valamint a július 1-jétől esedékes EU-s elnökségünktől. S mivel Medgyessy Péternek nemcsak kormányfői tisztségében volt közvetlen rálátása a gazdaságra, hanem közgazdász végzettsége okán is – kétszer is volt pénzügyminiszter, továbbá bankelnök – természetesen az infláció, a gazdasági növekedés, az államadósság és az európai uniós források is terítékre kerülnek. Meg természetesen azok a kérdések, amelyekre olvasóink kíváncsiak.
Makro / Külgazdaság Infláció: drága a cukor, de olcsó a tojás
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 08:30
2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10,8 százalékkal drágult - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Joe Biden is elborzadt: rossz hír jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:18
Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben gyorsult az infláció márciusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG