1p
A Quaestor Csoprt vezető elemzője szerint a jövő évi gazdasági növekedés tekintetében egyedül az exportra alapozhatunk. A végtörlesztés csak hab volt a tortán, mely a pénzügyi világ nagy részének ellenszenvét hozta magával.

Háda Bálint elmondta, hogy a gazdasági növekedés a következő időszakokban vélhetően alacsonyabb, kevésbé ingadozó lesz, melynek elsődleges oka a hitelezés visszafogása. A gazdaságok feldolgozóipari teljesítményét tekintve az USA pozitív irányba mozdult el, azonban a német és a kínai gazdaságban is a feldolgozóipar csökkenését lehet megfigyelni.

Az amerikai lakosság fogyasztása nagyobb mértékben nő, mint a keresete, kérdéses, hogy ez a folyamat meddig lesz fenntartható. A munkanélküliség az USA-ban továbbra is nagy problémát jelent: miközben a tőzsdén szereplő amerikai vállalatok profitja elérte a válság előtti szintet, a foglalkoztatottság közel sem javul ilyen gyors mértékben. A szakértő véleménye szerint az USA államadóssága várhatóan tovább fog növekedni.

Az alacsony növekedési ütem mögött a hitelezés visszafogása áll

Az eurózóna esetében nem várható a válság előtti növekedési ütem, ennek oka ebben az esetben is a hitelezés visszafogása. Az elemző rávilágított arra, hogy a görög adósság aprópénznek tűnik az olasz és a spanyol adóssághoz képet, véleménye szerint a következő év igencsak problémás lesz a két gazdaság számára, mely függ attól, hogy az új kormányok képesek lesznek-e a költségvetés konszolidálására.

Háda Bálint előadásában elmondta, hogy a jegybanki lépések ellenére továbbra is nagy a feszültség a pénzpiacokon, a határidős piacokon mindenki az eurót shortolja, az elemző azonban elképzelhetőnek tartja, hogy a következő hetekben a dollár gyengülése következik. Az elemzés szerint reálhozamot leginkább Dél-Amerikában lehet elérni, a világ más piacain nehézséget okoz infláció feletti hozam elérése.  Az eurózónában és a jelentős nyersanyagbázissal rendelkező országok esetében továbbra is a kamatok csökkenését valószínűsítik.

Az arany árfolyamában az elemző szerint nem várható jelentős csökkenés a piacon, véleménye szerint az elmúlt időszak korrekcióit a kényszerlikviditások okozták. A szakértő szerint továbbra is kitart majd az emelkedő trend, ennek megtöréséhez az elemző szerint az árfolyamnak 1570 dollár alá kellene esnie. A Quaestor Csoprt elemzése szerint az olaj ára továbbra is magas szinten marad, elsősorban az arab világot jellemző feszültségek, másodsorban az USA befolyásának csökkenése miatt.

A magyar gazdasággal kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy az első negyedéves GDP kiemelkedő növekedést mutatott az exportteljesítménynek köszönhetően, így a piac megelőlegezte a bizalmat Magyarországnak. A második negyedéves GDP azonban rosszabb volt a vártnál, amely elvette a befektetők kedvét, miközben a problémák hangsúlya Amerika után Európára helyeződött át.

A végtörlesztés a pénzügyi világ ellenszenvét hozta magával

Az elemző szerint mindezen problémákat tetézte a végtörlesztés, mely a pénzügyi világ jelentős részének ellenszenvét hozta magával. Az elemző további kellemetlen tényezőként értékelte az infláció emelkedő trendjét. A harmadik negyedéves növekedést a mezőgazdaság segítette, az ipar előző negyedévinél kisebb mértékben járult hozzá a gazdasági növekedéshez. Az építőipar pedig a drasztikus válság idejében sem esett vissza annyira, mint a harmadik negyedévben.

A növekedés forrása csak az export volt, a beruházások növekedési üteme tovább csökkent, a háztartások fogyasztásának növekedési üteme szinte láthatatlan, mindezek alapján az elemző szerint egyedül az exportra alapozhatunk. Emellett a német ipari termelés újra visszaesett, amely kedvezőtlenül érinti majd a magyar gazdaságot. Az elemzői csoport a jövő évre 0,5 százalékos növekedési ütemet valószínűsít.

Háda Bálint szerint nem várható a munkanélküliségi ráta érdemi csökkenése, sőt, abban az esetben, ha recesszió alakulna ki a gazdaságban, a munkanélküliség növekedése valószínűsíthető. A bizonytalanság miatt a novemberin túl még legalább egy 50 bázispontos kamatemelés szükségessé válhat január végéig az elemző szerint.

A növekedési terv további csökkentése már nagy gondot jelentene a költségvetésnek

Háda Bálint véleménye szerint Romániához hasonló megállapodást közhetünk az IMF-fel, amely abban különbözik a készenléti hitelmegállapodástól, hogy egy költségvetési keretet kapunk, melyet nem kötelező lehívni, csupán egy védőhálót jelent. Az elemző szerint az IMF-megállapodások sarokköve lehet a végtörlesztés mellett az ágazati különadók rendszere. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy az államok hajlamosak a különadók megtartására, a megállapodás vélhetően tartalmazhatja a különadók kivezetésének időpontját.

Háda Bálint véleménye szerint ha a gazdasági folyamatok továbbra is kedvezőtlenek maradnak, akkor a kormány által lefelé módosított 0,5 százalékos jövő évi növekedés is túlzottan optimista. Egy esetleges újbóli lefelé módosításra már nem lesz a költségvetésnek elegendő tartaléka.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG