1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szinte az egész főváros területén esik az ónos eső, az utak csúszóssá váltak, a BKV járatai lassabban közlekednek, a szórógépek folyamatosan sózzák az utakat
Szinte az egész főváros területén esik az ónos eső, az utak csúszóssá váltak, a BKV járatai lassabban közlekednek, a szórógépek folyamatosan sózzák az utakat - közölte a Fővinform ügyeletese

A főutakat és a közösségi közlekedési útvonalakat már éjszaka felszórták, a BKV járatai mindenhol zavartalanul, de lassabban közlekednek. A szórógépek folyamatosan járják és sózzák a hidakat, a felüljárókat.

A Fővinform ügyeletesének tájékoztatása szerint egy baleset történt szerda délelőtt Budapesten: Zuglóban, a Rákospatak utcában két személyautó összeütközött.
 
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az MTI-t arról tájékoztatta, hogy 80 gép és 400 ember dolgozik az utak síkosságmentesítésén. Az utak rendkívül csúszósak, ezért arra kérik a magánházak tulajdonosait, a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tegyék síkosságmentessé a balesetek elkerülése érdekében.

Hiába megengedett, nem ajánlott 130 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedni a Fejér megyei autópályákon; az M6-os, az M7-es és az M1-es teljes hosszában folyamatosan esik az ónos eső - közölte a rendőrség.

Az M6-os autópályán 30-40 kilométernél nagyobb óránkénti sebességgel veszélyes haladni. A pályán baleseteknél helyszínelnek a Pécs felé vezető oldalon a 38-as, a 43-as és a 47-es kilométerszelvénynél, s igyekeznek mielőtt felszámolni az akadályokat a rendőrök - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az M1-esen ugyancsak folyamatosan dolgoznak a szóróautók, de ajánlatos visszafogott sebességgel autózni - tájékoztatott R. Szabó Ágnes.

Az M7-es autópálya megyei szakaszán már két baleset történt, személyi sérüléssel egyik sem járt. Varga István főhadnagy, a székesfehérvári autópálya-alosztály ügyeletese szerint a pálya mindkét sávján kiegyenlített a forgalom, folyamatosan dolgoznak a sószórók.


Piros riasztás

A Dunántúl három régiója után a fővárost is magában foglaló közép-magyarországi térségre is piros riasztást adtak ki szerda délelőtt az ónos eső okozta jegesedés miatt. Több megyében járművek ütköztek össze vagy fordultak keresztbe az úton, autóbuszok akadtak el, a Dunántúlon bizonytalanná vált a postai szolgáltatás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa, Fodor Zoltán elmondta, hogy a Dunántúlon súlyos a helyzet, intenzíven esik az ónos eső. A csapadékot okozó felhők északi, északkeleti irányban haladnak tovább és valószínűleg érintik a főváros térségét is, ezért erre a régióra is kiadták a piros riasztást - közölte a meteorológus.

Az ónos eső és a jegesedés miatt, a síkosságmentesítési munkálatokra, ideiglenes munkásokat vesz fel a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) - közölte a vállalat. A munkásokat délutáni műszakra, a délután 2 órától este 10 óráig tartó időszakra veszik fel; a nyolcórás munkavégzésért nettó 3200 forint munkabért fizetnek.
A Fővárosi Közterület-fenntaró Zrt. (FKF) nyolcvan járművel és négyszáz munkással megkezdte Budapest útjainak síkosságmentesítését. A BKV arra kérte az embereket, hogy aki teheti, hagyja otthon gépjárművét, válassza inkább a közösségi közlekedést.

Bajáról, Szekszárdról és Bátaszékről nem indultak el a hajnali órákban a fővárosba a Volánbusz járatai, Zalában pedig összeomlott az autóbusz-közlekedés. A Zala Volán személyközlekedési üzletágának igazgatója elmondta, hogy a dombokkal szabdalt megyében a buszok túlnyomó többsége elindulni sem tudott, vagy csak félútig jutott el.

Busa Csaba tájékoztatása szerint a legkevesebb járat Zalaegerszeg környékén közlekedik, Nagykanizsa és Lenti térségében csak a közeli településekre tudnak eljutni. Azok a távolsági járatok, amelyek mégis útnak indultak, többnyire félúton megálltak, de Zalaegerszegről Pécs, Szeged és Győr irányába nem is tudtak autóbuszt indítani.

Az M7-es autópályán Zalakomárnál kilenc kamion összeütközött, két embert a mentők kórházba szállítottak, a baleset miatt a forgalom leállt a Budapest felé vezető oldalon. Pölöske közelében gabonát szállító kamion borult fel, Zalaegerszegen villanyoszlopnak csapódott egy személyautó, a megye több pontján árokba csúsztak vagy elakadtak járművek a meredekebb domboldalakon.

Baranya megyében,
Hosszúheténynél felborult egy kisbusz; egy ember súlyosan, nyolc könnyebben megsérült. A tizenhat személyes kisbusz a községet a 6-os főúttal összekötő úton haladt, a jeges úton megcsúszott és az oldalára borult. A sérülteket a mentők ellátták, illetve kórházba szállították.

Pécsett rendkívüli helyzet állt elő: reggel mindössze három vonalon közlekedtek helyi járatú autóbuszok, ezért sokan nem tudtak bejutni munkahelyükre - mondta Papp Judit, a város főjegyzője. A polgármesteri hivatal és az önkormányzati irodák "félházzal" működnek, több iskolában olyan kevés gyerek jelent meg, hogy elmarad a tanítás, csak ügyeletet tartanak.

A Dél-Dunántúlon bizonytalanná vált szerda reggelre a postai szolgáltatás a lehullott ónos eső miatt.
A Magyar Posta tájékoztatása szerint Nagykanizsáról, Pécsről, Zalaegerszegről, Kaposvárról, Balatonszentgyörgyről nem tudnak elindulni.

Veszprém határában, a 8-as főút Várpalota felé kivezető négysávos szakaszán három kamion keresztbe fordult a síkos úttesten, míg a litéri elágazónál három személykocsi csúszott össze - közölte a regionális közútkezelő ügyeletese, Gordos Balázs. Váradi Piroska rendőrségi szóvivő arról tájékoztatott, hogy kora reggel óta a megye útjain 15 koccanásos baleset történt, de egyik sem járt személyi sérüléssel.

Tolna megyében
a mellékutak és a főutak egyes szakaszai jegesek, Szekszárd térségében a Gemenc Volán járatai sem tudnak közlekedni. Az 56-os főúton, Furkótelepnél egy kamion keresztbe fordult.

Fejér megyében, az M7-es autópálya székesfehérvári szakaszán négy autó csúszott egymásba, a sztráda 49-es kilométerénél szalagkorlátnak ütközött egy gépkocsi, Iszkaszentgyörgy és Székesfehérvár között pedig árokba hajtott egy teherautó - közölte a rendőrség az MTI-vel.

Bács-Kiskun megyében
Baja környékén okoz gondot az ónos eső, a járművek csak lassan tudnak közlekedni. Kiskunmajsán, Kecskeméten, valamint Tázlár és Bodoglár között is történt baleset. Vas megyében több távolsági autóbusz elakadt a jeges úton.

Csongrád megyében, Szegeden egy menetrend szerint közlekedő autóbusz megcsúszott és az út menti kőfalnak ütközött. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, a járművön körülbelül tízen utaztak - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, Szenti Szabolcs. Sándorfalvánál két autó lecsúszott az útról, az egyik az oldalára fordult, a másik a tetejére. A szegedi Izabella hídon több koccanásos baleset nehezítette a közlekedést.

Borsod-Abaúj-Zemplénben
a délutáni órákban várható ónos eső, esetleg átmeneti havazás - közölte Makó Zoltán, a helyi meteorológiai szolgálat munkatársa. Dobos Zsolt, a Magyar Közút Kht. megyei területi igazgatóságának ügyeletese arról számolt be, hogy 20 szórógéppel dolgoznak az utakon, megelőző szórást végeznek.

Fodor Zoltán meteorológus a következő órák időjárásáról szólva  úgy tájékoztatott, hogy a csapadékzóna kora délután elhagyja ugyan az országot, de ónos szitálásra bárhol számítani lehet. Még a délután folyamán újabb csapadékhullám érkezik délnyugat felől, ami újabb ónos esőt, a Dunántúlon havazást okoz. Erre a hajnali órákig elsősorban a Dunántúl nyugati területein kell számítani.

A piros riasztás erős jegesedésre és többfelé várható, tartós, intenzív ónos esőre figyelmeztet. Jellemzően több milliméteres, de helyenként fél centimétert meghaladó jégbevonat rakódhat az utakra, az ónos eső jégpályává változtathatja az utakat. Ilyen időjárási helyzetekben mind a vasúti, mind a közúti közlekedésben jelentős fennakadások alakulhatnak ki.


Rendben járnak a vonatok és a repülők

Sem a MÁV, sem a Malév közlekedésében nem okozott eddig fennakadást a szerdai ónos eső és jegesedés - közölték a közlekedési társaságok. Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese arról számolt be, hogy sem a reggeli, sem a délelőtti órákban nem okozott fennakadásokat az ónos eső a MÁV vonalain, a vonatok rendben elindultak, és késés nélkül közlekednek.

Szollár Domonkos, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője közleményben tudatta: a légikikötő forgalmában semmilyen fennakadás nem tapasztalható, a járatok menetrend szerint indultak és érkeztek délelőtt.


Alig győzik a mentők


Jelentősen megnőtt a mentők esetszáma az elmúlt órákban az ónos eső miatt; Veszprém megyében egy mentődolgozó is megsérült betegellátás közben - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Tájékoztatása szerint jellemzően Nyugat- és Dél-Magyarországon lett több dolguk a mentőknek. Voltak olyan területek - például Győr-Moson-Sopron és Csongrád megye -, ahol plusz kocsikat is szolgálatba állítottak, erre a a közlekedés lelassulása miatt is szükség volt. Budapesten is dolgozik valamennyi mentőkocsi - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, a mentőautók is nehezebben mozognak a csúszós utakon, vagyis az egy beteg ellátásához szükséges idő - a kórházba szállítással együtt - meghosszabbodott.

Győrfi Pál elmondta: jellemzően elesésből származó végtagtörésekhez, fejsérülésekhez riasztják őket. Szerencsére súlyos közlekedési balesetről az utóbbi órákban nem érkezett hír - jegyezte meg.

A szóvivő beszámolt arról, hogy egy mentődolgozó is megsérült, amikor Veszprém megyében betegellátás közben megcsúszott, elesett, megütötte a fejét, és agyrázkódást szenvedett. Győrfi Pál kiemelte: nem volt olyan sérült vagy beteg, akit nem tudott volna elérni és ellátni az útviszonyok miatt az OMSZ.

Ónos eső: hatalmas sorok, torlódások és vörös riasztás
Az ónos eső miatt késhet a nyugdíj
Egy óra és Budapestet eléri a jégpáncél

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG