4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miniszteri posztok mellett az államtitkárokét sem kímélték.
(Kép forrása: MTI Fotó, Szigetváry Zsolt)

A Magyar Idők cikke szerint a fejcserék és az új tárcák kialakítása mellett átszervezik a Nemzetgazdasági Minisztériumot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az agrártárcát is, a belügyminisztériumban és az igazságügyben azonban nem lesz változás. Az alábbiakban összeszedtük, hogy az egyes tárcáktól ki távozik, és kik érkeznek a helyükre.

EMMI

Ahogy arról már korábban írtunk, Balogh Zoltán sem marad meg a posztján az Emmi vezetésében, helyét Kásler Miklós vette át. A tárcánál több átalakítás is történik:

  • Czibere Károly szociális államtitkárt az eddigi nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Fülöp Attila váltja,
  • az Emmi közigazgatási államtitkára Latorcai Csaba lett (korábban a Miniszterelnökségen dolgozott társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkárként),
  • az oktatási államtitkár a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Bódis József lett,
  • az egészségügyi államtitkár szerepére a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet igazgatóját, Nagy Anikót jelölték,
  • a család- és nőügyi államtitkár Novák Katalin lesz,
  • Szabó Tünde viszont marad a sportért felelős államtitkári poszton.
  • A kulturális államtitkárság élén Hoppál Pétert Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója válthatja,
  • míg az egyházakért és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Soltész Miklós marad, ő viszont átkerül Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter alá.

NGM

Itt teljes átszervezés várható:

  • a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárság Cseresnyés Péter államtitkár vezetésével átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz,
  • ide kerül a gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárság is.

Érdekesség, hogy utóbbi éléről távozik Lepsényi István, Gondos Judit viszont marad közigazgatási államtitkár. Szintén marad Tállai András parlamenti államtitkár is, tőle viszont elveszik az adóügyet.

Miniszterelnökség

Ennél a tárcánál is jelentős átszervezések várhatók:

  • a kabinetfőnök továbbra is Rogán Antal marad, a napi kormányzati munka szervezését, a döntések előkészítését és végrehajtását felügyelő Miniszterelnöki Kormányiroda élére Bíró Marcell államtitkár kerül
  • a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely minisztert a Migrációkutató Intézet vezetője, Orbán Balázs helyettesíti,
  • Az uniós ügyekért ezentúl két államtitkár felel majd: Takács Szabolcs és Varga Judit,
  • új szervezeti egység jön létre Budapestért és az agglomerációért, ezt Fürjes Balázs vezeti majd,
  • a Modern városok programot és az újonnan induló Modern falvak programot Gyopáros Alpár vezeti majd.
  • A területi közigazgatásért Tuzson Bence felel.

Agrártárca és honvédelem

A tárca államtitkári posztjáról menesztik Czerván György agrárgazdasági, V. Németh Zsolt környezetügyi és Gulyás Andrea közigazgatási államtitkárt. Czerván György utóda Feldman Zsolt agrárgazdasági helyettes államtitkár, V. Németh Zsolté Rácz András környezetügyi helyettes államtitkár, míg Gulyás Andreáé Tomasitz István, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal volt főosztályvezetője lesz.

A honvédelmi tárcát a korábbi vezérkari főnök, Benkő Tibor vezetheti majd. Vargha Tamás maradhat a politikai államtitkár; a közigazgatási államtitkári poszt kapcsán pedig Németh Szilárd neve merült fel.

Egyéb államtitkárok

Nagy István
távozik a parlamenti államtitkári posztról, miután kinevezték miniszternek, így a helyét Farkas Sándor tölti be – ő korábban a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos volt. Az eddigi államtitkárok közül biztosan megtartja pozícióját Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár és Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A vidékfejlesztési államtitkár Kis Miklós Zsolt lesz, ő korábban ugyanezt a posztot a Miniszterelnökségen töltötte be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG