BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2018. május 10. 13:15

A miniszteri posztok mellett az államtitkárokét sem kímélték.

(Kép forrása: MTI Fotó, Szigetváry Zsolt)

A Magyar Idők cikke szerint a fejcserék és az új tárcák kialakítása mellett átszervezik a Nemzetgazdasági Minisztériumot, az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az agrártárcát is, a belügyminisztériumban és az igazságügyben azonban nem lesz változás. Az alábbiakban összeszedtük, hogy az egyes tárcáktól ki távozik, és kik érkeznek a helyükre.

EMMI

Ahogy arról már korábban írtunk, Balogh Zoltán sem marad meg a posztján az Emmi vezetésében, helyét Kásler Miklós vette át. A tárcánál több átalakítás is történik:

 • Czibere Károly szociális államtitkárt az eddigi nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Fülöp Attila váltja,
 • az Emmi közigazgatási államtitkára Latorcai Csaba lett (korábban a Miniszterelnökségen dolgozott társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkárként),
 • az oktatási államtitkár a Magyar Rektori Konferencia elnöke, Bódis József lett,
 • az egészségügyi államtitkár szerepére a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet igazgatóját, Nagy Anikót jelölték,
 • a család- és nőügyi államtitkár Novák Katalin lesz,
 • Szabó Tünde viszont marad a sportért felelős államtitkári poszton.
 • A kulturális államtitkárság élén Hoppál Pétert Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója válthatja,
 • míg az egyházakért és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Soltész Miklós marad, ő viszont átkerül Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter alá.

NGM

Itt teljes átszervezés várható:

 • a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkárság Cseresnyés Péter államtitkár vezetésével átkerül az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz,
 • ide kerül a gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkárság is.

Érdekesség, hogy utóbbi éléről távozik Lepsényi István, Gondos Judit viszont marad közigazgatási államtitkár. Szintén marad Tállai András parlamenti államtitkár is, tőle viszont elveszik az adóügyet.

Miniszterelnökség

Ennél a tárcánál is jelentős átszervezések várhatók:

 • a kabinetfőnök továbbra is Rogán Antal marad, a napi kormányzati munka szervezését, a döntések előkészítését és végrehajtását felügyelő Miniszterelnöki Kormányiroda élére Bíró Marcell államtitkár kerül
 • a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely minisztert a Migrációkutató Intézet vezetője, Orbán Balázs helyettesíti,
 • Az uniós ügyekért ezentúl két államtitkár felel majd: Takács Szabolcs és Varga Judit,
 • új szervezeti egység jön létre Budapestért és az agglomerációért, ezt Fürjes Balázs vezeti majd,
 • a Modern városok programot és az újonnan induló Modern falvak programot Gyopáros Alpár vezeti majd.
 • A területi közigazgatásért Tuzson Bence felel.

Agrártárca és honvédelem

A tárca államtitkári posztjáról menesztik Czerván György agrárgazdasági, V. Németh Zsolt környezetügyi és Gulyás Andrea közigazgatási államtitkárt. Czerván György utóda Feldman Zsolt agrárgazdasági helyettes államtitkár, V. Németh Zsolté Rácz András környezetügyi helyettes államtitkár, míg Gulyás Andreáé Tomasitz István, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal volt főosztályvezetője lesz.

A honvédelmi tárcát a korábbi vezérkari főnök, Benkő Tibor vezetheti majd. Vargha Tamás maradhat a politikai államtitkár; a közigazgatási államtitkári poszt kapcsán pedig Németh Szilárd neve merült fel.

Egyéb államtitkárok

Nagy István
távozik a parlamenti államtitkári posztról, miután kinevezték miniszternek, így a helyét Farkas Sándor tölti be – ő korábban a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos volt. Az eddigi államtitkárok közül biztosan megtartja pozícióját Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár és Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A vidékfejlesztési államtitkár Kis Miklós Zsolt lesz, ő korábban ugyanezt a posztot a Miniszterelnökségen töltötte be.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél