BUX
36 489.42
+1.55%
+558.00
OTP
11 210.00
+4.18%
+450.00
MOL
1 859.00
+0.05%
+1.00
RICHTER
6 820.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2018. augusztus 10. 06:06

Meglepő, de a nagy októberi szocialista forradalom városában, az egykori Leningrádban épül a kapitalizmus egyik legfőbb szimbóluma, Európa legmagasabb épülete, és már el is érte végső magasságát. Ráadásul a következő legmagasabb épületek Moszkvában vannak, de Szentpétervár most átveszi a vezetést.

Oroszország Európa legnépesebb országa, miért ne lehetnének ott a legmagasabb épületek is, de az ország területe is hatalmas, még legnagyobb városaiban sincs olyan zsúfoltság, ami miatt az épületeknek az égbe kellene törniük. Vélhetően sokkal inkább presztízsszempontok kerülnek előtérbe, amit az is mutat, hogy az új szentpétervári rekorder a Gazprom székháza lesz, a töméntelen nyersanyagkészlet kitermeléséből pedig bőven telik ilyesmire, pláne, ha még állami is a vállalat.

A Lakta Center névre hallgató épület egyébként nem néz ki rosszul, fölfelé keskenyedik, és még egy 90 fokos fordulat is látszik majd rajta az aljától a tetejéig, mintha meg lenne csavarva. A Gazprom szerint egy lángra emlékeztet, nem is véletlenül: ez a Gazprom logója. A cég eredetileg a város központjában akart felhőkarcolót építeni, de ezt a város elutasította, mondván, sehogy nem illene a gyönyörű város képébe. Az épület így kikerült a központtól 5 kilométerre lévő Lakta területre, ahol már senkit nem zavar.

Magassága 462 méter lesz, tetején étteremmel és kilátóval, ahonnan belátható lesz a Finn-öböl. A magassági rekordot egy tavaly átadott moszkvai toronytól veszi át, amely 374 méteres, de az azt követő két helyezett is moszkvai építmény, majd utánuk jön 310 méteres magasságával a londoni Shard, de utána megint két moszkvai torony következik. Európa első hét legmagasabb épületéből így hat orosz, világviszonylatban azonban csak a 13. lesz a szentpétervári építmény, melynek még az alapja is 82 méterre nyúlik le.

Az orosz magasház-építési láznak már volt egy első fordulója, mégpedig Sztálin utolsó éveiben, a második világháború után. Akkor építették meg a jellegzetesen szocreál stílusú hét épületet (ez a stílus a korabeli amerikai építészet utánzata), melyet hét nővérnek is neveznek. Ezek többsége nem haladta meg a 200 méteres magasságot, de közülük egy, a Lomonoszov egyetem főépülete 240 méteres lett, és érdekességképpen Varsó megkapta Sztálintól ennek mindössze 3 méterre alacsonyabb lengyel változatát.

Lomonoszov Egyetem

A sztálini magasba törést aztán nem követte hasonló építmény a szovjet rendszer fennállása alatt, de Jelcin Oroszországának is volt nagyobb gondja, mint felhőkarcolókat építeni. A Putyin-éra aztán meghozta az újabb lendületet: mindeddig összesen 14 darab 200 méternél magasabb házat húztak fel Moszkvában (ebből öt 300 méternél is magasabb), közülük a legnagyobbak egy viszonylag kis területen a Moszkva folyó mentén, a Kremltől 4 kilométerre. Ez amolyan pénzügyi-üzleti központ lett, olyasmi, mint Londonban a Canary Wharf.

Moszkva tornyai. Forrás: Wikimedia Commons

Most Szentpétervár, amely nemcsak Lenin, de Putyin városa is (ott született és nőtt fel az orosz elnök), átveszi a megtisztelő Európa legmagasabb épületének városa címet egy időre. Világuralomra viszont nem tör az ország felhőkarcolók terén: nem szállnak versenybe az immár a kilométeres magasságot közelítő legnagyobbakkal, melyek közt egyelőre a Burdzs Kalifa vezet Dubajban 828 méterével.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyetlen nap alatt 8 ezer új koronavírusost azonosítottak Kaliforniában
MTI | 2020. július 7. 07:03
A legfrissebb adatok szerint a 8516 új fertőzöttel együtt 273 418-ra emelkedett a koronavírusos kaliforniaiak száma.
Makro / Külgazdaság Jó hírt akart közölni a szociális dolgozókkal Kásler Miklós, de a valóság inkább arcpirító
Székely Sarolta | 2020. július 7. 06:07
Az emberi erőforrások minisztere szerint nincs értelme vitázni a szociális dolgozók béréről. Pedig a számok épp az ellenkezőjét támasztják alá: a területen dolgozók fizetése arcpirítóan alacsony.
Makro / Külgazdaság A járvány után nálunk a legrosszabb a levegő Európában
Kormos Olga | 2020. július 6. 18:29
Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid-szint a korlátozások előtti időszakét – erre jutott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.
Makro / Külgazdaság Orbán és Trump alatt szétesik a magyar és az amerikai diplomácia
Káncz Csaba | 2020. július 6. 17:59
Az amerikai külügy morálja újabb mélypontot ütött a múlt hónapban, amikor Trump kirúgta a minisztérium pénzügyi főellenőrét. Hazánk érdekérvényesítését az euroatlanti térségben mára jelentősen legyengítette a diplomáciai finomság-, a kiszámíthatóság- és a megbízhatóság hiánya. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: százból öt spanyol kapta el a koronavírust
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 6. 17:24
Ez mintegy tízszer több a diagnosztizáltak számánál. Madridban minden tizedik ember átesett a fertőzésen.    
Makro / Külgazdaság Mikor zökken az élet az új kerékvágásba?
Privátbankár.hu | 2020. július 6. 15:59
Addig egészen biztosan nem, amíg nem lesz meg a vakcina, addig jóformán mindenki csak találgat. S persze nem kevesen vagyunk, akik abban bíznak, hogy a COVID-19 nemcsak negatív következményekkel jár, hanem hozzájárul ahhoz, hogy mindenki elgondolkodjon arról, a járvány miatti kényszerintézkedésekből mennyit lehet átmenteni a „békeidőkre”, hogy tisztább és élhetőbb legyen a világunk.
Makro / Külgazdaság Ha nem fehér vagy, könnyebben leszel áldozat – új vírusadatok sokkolják az USA-t
Wéber Balázs | 2020. július 6. 14:47
A latin származású és a fekete bőrű amerikaiak háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek koronavírus-fertőzöttek, mint a fehérek, és csaknem dupla akkora az esélyük, hogy a vírus áldozataivá válnak – derül ki egy új statisztikából. Ennek oka az lehet, hogy sok esetben otthonról nem végezhető munkájuk van, sokat használják a tömegközlekedést, zsúfolt lakásokban laknak és több tekintetben az átlagnál rosszabb az egészségi állapotuk.
Makro / Külgazdaság 2,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma májusban
MTI | 2020. július 6. 10:35
Több élelmiszert vettünk, de jelentősen kevesebbet tankoltunk.
Makro / Külgazdaság Közelíti a 11,5 milliót a koronavírus-fertőzöttek globális száma
MTI | 2020. július 6. 08:26
Az áldozatok száma több mint 533 ezer, a gyógyultaké meghaladta a 6,1 milliót.
Makro / Külgazdaság Jobbra szavaztak a horvátok
MTI | 2020. július 6. 08:16
Marad a jobboldali kormány Horvátországban a vasárnap megtartott előre hozott parlamenti választásokat követően, de koalíciós tárgyalások kezdődnek.
hírlevél