5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem kötelező érvényű országspecifikus ajánlásokat fogalmazott meg az uniós pénzügyminiszterek csoportja pénteken.
Inkább az elsődleges munkaerőpiacra kellene koncentrálnunk a pénzügyminiszterek szerint. MTI Fotó: Bugány János

 

Pénteki luxembourgi tanácskozásuk alkalmával jóváhagyták az Európai Bizottság által készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásokat az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei.

Ez a gazdaságpolitikák összehangolását szolgálni hivatott európai szemeszter kulcsfontosságú állomása. Az ajánlásokat a jövő héten az állam-, illetve kormányfőkből álló Európai Tanácsnak is támogatnia kell, mielőtt a pénzügyminiszterek jövő havi brüsszeli ülésükön formálisan is elfogadják azokat.

Erre kell figyelnie hazánknak

Magyarországnak a tanács öt ajánlást fogalmaz meg. Elsőként azt, hogy az úgynevezett középtávú költségvetési cél elérése érdekében idén a GDP 0,5, jövőre pedig 0,6 százalékának megfelelő kiigazítást hajtson végre.

A Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogramban a kormány idén 2,4 százalékos hiányt jelzett előre, amely 2018-ig fokozatosan 1,6 százalékra csökken, így 2017-ben lenne elérhető az 1,7 százalékos középtávú cél. Ezt a tanács minden tagállam számára meghatározza, ezt kell követniük azoknak az országoknak, amelyek nem állnak túlzottdeficit-eljárás alatt. Az államadósság terén a kabinet idén 74,9 százalékkal számol, 2018-ra pedig 68,9 százalékos államadósságot vár.

Nagy a rizikó

"Az ezeket a költségvetési előrejelzéseket alátámasztó makrogazdasági forgatókönyv 2016-ig nagyjából elfogadható, aztán még kedvezőbben alakul" - foglal állást a tanács, megjegyezve ugyanakkor, nem tartja elég részletesen kifejtettnek a deficitcél elérése érdekében hozandó intézkedéseket, a strukturális hiány és az emelkedő kiadások pedig azt mutatják, hogy fennáll a kockázata, hogy Magyarország jelentősen eltér a középtávú céltól.

Zavar a bankoknál

Az ajánlások a normális hitelezés mielőbbi helyreállítását szorgalmazzák, és azoknak a költségvetési kockázatoknak a mielőbbi mérséklését sürgetik, melyek a bankszektorban tapasztalható megnövekedett állami tulajdonrészből fakadnak.

A tanács rámutat, hogy a bankok hitelezési tevékenységének nagy része támogatott, a jelentős adó- és adminisztratív terhek, valamint a nem teljesítő hitelek nem segítik elő a normális hitelezést.

"Magyarország külső kitettsége és az ebből fakadó pénzügyi kockázatok jelentősen mérséklődtek a devizahitelek nemzeti valutára való átváltásának köszönhetően" - méltatja az intézkedés hatásait a tanács, megjegyezve ugyanakkor, hogy a magas eladósodottság miatt sok a nem fizető adós.

Mellényúltak a hitelesek megmentésével?

A tanács szerint a devizaadósok megsegítésére szánt állami intézkedések többsége nem az igazán bajban lévőket célozta meg.

Elismeri a tanács, hogy a kormány megállapodott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, s több kötelezettséget is vállalt, például az előzetes konzultáció és a bankadó csökkentése terén. Ezek hozzájárulhatnak a pénzügypolitika javításához és kiszámíthatóvá tételéhez.

Méltatja az ajánlás, hogy több intézkedés megnehezítette az adóelkerülők dolgát, itt az online kasszákat és az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert nevesíti is a dokumentum, amely a különadók mérséklése mellett az adóelkerülés elleni küzdelem folytatását, az alacsony jövedelműek adóékének csökkentését és a növekedést kevésbé torzító adóztatást javasol.

Közmunkaprogram? Inkább versenyszféra

Pozitívan értékeli az ajánlás a munkaerő-piaci fejleményeket, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhetően emelkedett a foglalkoztatás. Bírálatot fogalmaz meg a ma elfogadott javaslat viszont a közmunkaprogrammal szemben. Az ajánlás szerint az erre fordított pénzt aktív munkaerő-piaci intézkedésekre kellene fordítani, amelyek segítik az elsődleges munkaerőpiacra való integrációt.

"A program hatástalan és nem hatékony aktív munkaerő-piaci politikának tűnik" - állapítja meg a dokumentum, amely szerint az erre költött pénz más eszközökre fordítása gazdaságilag nagyobb hasznot hozhatna. Az ajánlás annak veszélyére is figyelmeztet, hogy sokan "beragadhatnak" a közmunkába, amely tartósan felválthatja a szociális juttatások rendszerét. Az adatok szerint 2014 első felében csak a közmunkások 13,8 százaléka tudott átlépni az elsődleges munkaerőpiacra.

Szegénység, plázastop, közigazgatás

Ezen a téren az ajánlás megemlíti, hogy több intézkedés született a romák integrációjára, és bár a szegénységi mutatók némileg javulnak, továbbra is aggasztóan magas a szegények aránya, különösen a romák és a gyerekek körében.

A szolgáltatások terén az ajánlás a piacra lépést gátló körülmények leépítését szorgalmazza, példaként a plázastopot említi.

"A közigazgatást, a döntéshozatalt és a közbeszerzéseket érintő korrupció és a transzparencia hiánya továbbra is aggodalomra ad okot. A közbeszerzéseken tapasztalható mérsékelt verseny és a közbeszerzés nélküli megbízások túlzott alkalmazásának gyakorlata 2014-ben is tapasztalható volt" - áll a Magyarországnak címzett ajánlásban.

Ezek mellett a dokumentum a hátrányos helyzetűek, különösen a romák nagyobb bevonását szorgalmazza az oktatás területén.

A pénzügyminiszteri tanácskozást követően az ajánlásokat készítő Európai Bizottság illetékes alelnöke, Valdis Dombrovskis elmondta, hogy a testület idén kevesebb, de fókuszáltabb ajánlást igyekezett megfogalmazni, amely azokat a legjelentősebb reformokat tartalmazza, amelyeket a tagállamok a következő 1-1,5 év alatt megvalósíthatnak.

Az ajánlások megvalósítását később ellenőrzik, de jogi értelemben nem kötelező érvényűek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG