BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. március 22. 11:34

Giorgio Napolitano olasz államfő pénteken bejelenti, hogy kit bíz meg a kormányalakítással. Az olasz sajtó szerint Pierluigi Bersanit, a balközép Demokrata Párt főtitkárát.

Biztosra vette Bersani megbízatását a pénteki La Repubblica. A PD-hez közeli napilap szerint nincsen más választás: a balközép koalíció nyerte a februári választásokat, még ha nem szerezte is meg a parlamenti többséget. A lap szerint Napolitano fenntartással adhat kormányalakítási megbízatást Bersaninak: mérje fel a parlamentben, hogy mekkora támogatással bír. Bersani megbízatása "a merészséget súrolja... és furcsa kormányt eredményez". Megszületéséhez szüksége lesz a jobbközép Szabadság Népe (PdL) szavazataira, a fennmaradásához pedig arra, hogy a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) ne buktassa meg - vélte a La Repubblica. A napilap hozzátette: "mindez lehetetlen, mégis az egyetlen lehetséges út. El se merjük képzelni, mit fog ezért cserébe kérni (Silvio) Berlusconi".


A szintén a PD-hez közeli Europa címe szerint (talán) Bersanin a sor, és (talán) nyit a PDL felé. Bersani megpróbálja - írta a Corriere della Sera, amely szerint a PD-főtitkár a szenátus és a képviselőház elnökének megválasztásakor követett taktikát akarja megismételni, vagyis új, pártok feletti nevekkel igyekszik kormányt alakítani, "hátha az M5S" így támogatja. Az M5S az államfővel való konzultáción leszögezte, hogy nem adja voksát sem egy Bersani vezette, sem egy szakértői kormányra. A legtöbb szavazatot elnyerő pártként az M5S magának követelte a kormányalakítás jogát. "A PD szenátusi többség nélkül is próbálkozhat, így kormányzott Berlusconi 1994-ben, de kormánya hét hónapig tartott" - jegyezte meg a Corriere.

A mandátumától május 15-én megváló Napolitano többször hangsúlyozta, hogy utolsó államfői intézkedésként tartós kormányt és stabilitást akar biztosítani Olaszországnak. A pártok ehelyett az utcára mennek, ellentmondva a Bersani vázolta parlamenti egységnek is: szombaton a PdL az igazságügyi reformért tüntet, a PD Berlusconi ellen, az M5S pedig az észak-olasz nagysebességű vasútvonal megépítése elleni tömegtüntetéshez csatlakozik.

A La Stampa úgy látta, Bersani biztos abban, hogy a parlamentben a végén sikerül bizalmat kapnia, de "Bersani abban is biztos volt, hogy megnyeri a februári választásokat". A Berlusconi család által birtokolt Il Giornale szerint "Bersani pánikban van, a feltételeket Berlusconi diktálja". A szintén jobbközép Il Foglio egyedüli megoldásnak a PD-PdL nagykoalíciót tartotta. Ha Napolitano Bersanit bízza meg, a politikusnak jövő hét elején kell visszajelezni az államfőnek, hogy a balközépnek megvan-e a többsége vagy sem a kormányzáshoz. Az sem kizárt azonban, hogy Napolitano az egyszerűbb utat választja, és Bersani helyett már pénteken szakértőt bíz meg a kormányalakítással.Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Friss
hírlevél