4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Várhatóan a menekültpolitika lesz a fő téma Orbán Viktor és Angela Merkel mai találkozóján a német fővárosban. A magyar kormányfő a német kancellár egyik legfőbb kritikusa, és bár az elmúlt években a német politika is szigorodott, a két vezető álláspontja még ma is jelentősen eltér.
Orbán Viktor Angela Merkel

Az egyik legnagyobb kritikusát fogadja csütörtökön Angela Merkel német kancellár Berlinben, emeli ki a német sajtó Orbán Viktor miniszterelnök látogatásával kapcsolatban. Ezzel arra utalnak, hogy a két politikus néhány éve még gyökeresen más álláspontot képviselt a menekültválság megoldásával kapcsolatban. Miközben Németország több mint másfél millió embert engedett be 2015 óta, addig Magyarország lezárta a határait.  Bár azóta a német politika is bekeményített, még ma is jelentős eltérés van az álláspontok között: a német kormány továbbra is hajlandó menekülteket és bevándorlókat befogadni, a magyar kormány viszont továbbra is elzárkózik ettől.                  

Ulrike Demmer, a német kormány helyettes szóvivője szerint a találkozón bilaterális és európai szintű politikai kérdések, valamint nemzetközi témák kerülnek majd szóba. Német sajtóhírek szerint az egyik legfőbb téma a menekültpolitika lesz.  

Orbán Viktor szerdán már találkozott Wolfgang Schäuble-vel, a német alsóház (Bundestag) elnökével, valamint Horst Seehofer német belügyminiszterrel, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével. Utóbbi megbeszélésen úgy fogalmazott: Magyarország nem tud és nem is akar visszafogadni senkit, de kész segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba.

Orbán diktálná a menetrendet

A magyar kormányfő arra hajlandónak mutatkozik, hogy tárgyaljon a német kancellárral egy kétoldalú menekültügyi megállapodásról. A menetrendet viszont ő szabná meg. „A sorrend csak a következő lehet: tárgyalások Németország és Ausztria között, azután tárgyalások Ausztria és Magyarország között. És csak a végén – ha már valóban tisztázódott a német álláspont – következhetnek a tárgyalások Magyarország és Németország között” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A kérdés azért került ismét a középpontba, mert a német kormány a déli határvédelem szigorítására készül, és tranzitközpontokat állítana fel az osztrák-német határon. Erről a napokban állapodott meg Horst Seehofer belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió elnöke és Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió vezetője.

Horst Seehofer szerint a központokban maximum 48 óráig tarthatnák a menedékkérőket. Ez idő alatt kiderítenék, hogy regisztrálták-e már magukat más uniós országban. Ha igen, akkor nem léphetnének be Németországba, hanem visszaküldenék őket az adott országokba, amelyekkel kétoldalú megállapodásokat kívánnak kötni.

Nem lesz szögesdrót

„Nincs szó őrizetbe vételről, sem szögesdrótról vagy hasonlóról” – mondta Seehofer a német N-TV-nek. A koalíciós partner szociáldemokraták egyelőre nem hagyták jóvá a megállapodást. Kikötötték például, hogy a táborok nem lehetnek zártak, azaz nem tarthatják fogva bennük a menedékkérőket.

Az osztrák kormány a német tervekre válaszul bejelentette, hogy megerősíti déli határai védelmét. Sajtóhírek szerint – német mintára – tranzitközpontokat állítana fel az osztrák-szlovén és az osztrák-olasz határnál. Bécs gyakorlatilag attól tart, hogy kétoldalú megállapodások hiányában a menedékkérők náluk ragadnának. (Olaszország például nem hajlandó ilyen megállapodásra.) Seehofer csütörtökön egyeztet majd a kérdésben Béccsel.     

Orbán Viktor kedd este telefonon tárgyalt Sebastian Kurz osztrák kancellárral is. A magyar kormányfő megerősítette, hogy Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás.

Ki akar ide jönni?

Kérdéses ugyanakkor, hogy a német szigorítás érintené-e egyáltalán Magyarországot. A menedékkérőknek ugyanis az uniós jog alapján abban az országban kell beadni a kérelmüket, ahol beléptek az EU területére. Olyan menedékkérő (a földrajzi adottságok miatt) nincs, aki Magyarországon lépett volna be – ezt Orbán Viktor is megerősítette az osztrák kancellárnak. Tehát ez alapján nincs kit visszaküldeni Németországból. Másrészt Magyarország korábban is inkább tranzitország volt, semmint célország: a legtöbb menekült és bevándorló amúgy sem akart idejönni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG