<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Várhatóan a menekültpolitika lesz a fő téma Orbán Viktor és Angela Merkel mai találkozóján a német fővárosban. A magyar kormányfő a német kancellár egyik legfőbb kritikusa, és bár az elmúlt években a német politika is szigorodott, a két vezető álláspontja még ma is jelentősen eltér.
Orbán Viktor Angela Merkel

Az egyik legnagyobb kritikusát fogadja csütörtökön Angela Merkel német kancellár Berlinben, emeli ki a német sajtó Orbán Viktor miniszterelnök látogatásával kapcsolatban. Ezzel arra utalnak, hogy a két politikus néhány éve még gyökeresen más álláspontot képviselt a menekültválság megoldásával kapcsolatban. Miközben Németország több mint másfél millió embert engedett be 2015 óta, addig Magyarország lezárta a határait.  Bár azóta a német politika is bekeményített, még ma is jelentős eltérés van az álláspontok között: a német kormány továbbra is hajlandó menekülteket és bevándorlókat befogadni, a magyar kormány viszont továbbra is elzárkózik ettől.                  

Ulrike Demmer, a német kormány helyettes szóvivője szerint a találkozón bilaterális és európai szintű politikai kérdések, valamint nemzetközi témák kerülnek majd szóba. Német sajtóhírek szerint az egyik legfőbb téma a menekültpolitika lesz.  

Orbán Viktor szerdán már találkozott Wolfgang Schäuble-vel, a német alsóház (Bundestag) elnökével, valamint Horst Seehofer német belügyminiszterrel, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével. Utóbbi megbeszélésen úgy fogalmazott: Magyarország nem tud és nem is akar visszafogadni senkit, de kész segíteni abban, hogy az illegális bevándorlókat visszaszállítsák Görögországba.

Orbán diktálná a menetrendet

A magyar kormányfő arra hajlandónak mutatkozik, hogy tárgyaljon a német kancellárral egy kétoldalú menekültügyi megállapodásról. A menetrendet viszont ő szabná meg. „A sorrend csak a következő lehet: tárgyalások Németország és Ausztria között, azután tárgyalások Ausztria és Magyarország között. És csak a végén – ha már valóban tisztázódott a német álláspont – következhetnek a tárgyalások Magyarország és Németország között” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A kérdés azért került ismét a középpontba, mert a német kormány a déli határvédelem szigorítására készül, és tranzitközpontokat állítana fel az osztrák-német határon. Erről a napokban állapodott meg Horst Seehofer belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió elnöke és Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió vezetője.

Horst Seehofer szerint a központokban maximum 48 óráig tarthatnák a menedékkérőket. Ez idő alatt kiderítenék, hogy regisztrálták-e már magukat más uniós országban. Ha igen, akkor nem léphetnének be Németországba, hanem visszaküldenék őket az adott országokba, amelyekkel kétoldalú megállapodásokat kívánnak kötni.

Nem lesz szögesdrót

„Nincs szó őrizetbe vételről, sem szögesdrótról vagy hasonlóról” – mondta Seehofer a német N-TV-nek. A koalíciós partner szociáldemokraták egyelőre nem hagyták jóvá a megállapodást. Kikötötték például, hogy a táborok nem lehetnek zártak, azaz nem tarthatják fogva bennük a menedékkérőket.

Az osztrák kormány a német tervekre válaszul bejelentette, hogy megerősíti déli határai védelmét. Sajtóhírek szerint – német mintára – tranzitközpontokat állítana fel az osztrák-szlovén és az osztrák-olasz határnál. Bécs gyakorlatilag attól tart, hogy kétoldalú megállapodások hiányában a menedékkérők náluk ragadnának. (Olaszország például nem hajlandó ilyen megállapodásra.) Seehofer csütörtökön egyeztet majd a kérdésben Béccsel.     

Orbán Viktor kedd este telefonon tárgyalt Sebastian Kurz osztrák kancellárral is. A magyar kormányfő megerősítette, hogy Magyarország semmilyen kétoldalú megállapodást nem köt Németországgal, amíg Ausztria és Németország között nem születik megállapodás.

Ki akar ide jönni?

Kérdéses ugyanakkor, hogy a német szigorítás érintené-e egyáltalán Magyarországot. A menedékkérőknek ugyanis az uniós jog alapján abban az országban kell beadni a kérelmüket, ahol beléptek az EU területére. Olyan menedékkérő (a földrajzi adottságok miatt) nincs, aki Magyarországon lépett volna be – ezt Orbán Viktor is megerősítette az osztrák kancellárnak. Tehát ez alapján nincs kit visszaküldeni Németországból. Másrészt Magyarország korábban is inkább tranzitország volt, semmint célország: a legtöbb menekült és bevándorló amúgy sem akart idejönni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos