2p

Jobban tetszik a cseh gazdaság a hitelminősítőnek. Magyarország nagyon le van maradva a cseh osztályzattól. 

Kedvező elemzést adott ki Csehországról a Fitch hitelminősítő. Az "AA mínusz" osztályzathoz tartozó kilátást ugyanis stabilra változtatta a korábbi negatívról, amelyet a leminősítés előszobájának tartanak.

Szebbnek látják Csehországot a Fitch szakértői. Fotó: Depositphotos
Szebbnek látják Csehországot a Fitch szakértői. Fotó: Depositphotos

A hitelminősítő szakértői szerint Csehország várható hosszú távú makrogazdasági folyamataira nem gyakorolt tartós hatást a koronavírus-járvány és az energiaár-emelkedés kettős sokkja. Az inflációs várakozások nem szabadultak el és a hiteles monetáris politika elősegítette a pénzromlás ütemének lassulását. Példaként hozza a Fitch-elemzés, hogy a tizenkét hónapra visszatekintő cseh infláció januárban már csak 2,3 százalék volt a decemberben mért 6,9 százalék után - idézi a hitelminősítőt az MTI. A szakértők azzal számolnak, hogy a GDP-hez viszonyított cseh államadósság-ráta 44,6 százalék lesz az idén, és 2027-ig 44,1 százalékra csökken, jórészt az elsődleges államháztartási hiány várható mérséklődése révén.

Magyarország kontra Csehország

Az csehek osztályzatánál kategóriákkal gyengébb osztályzattal szerepel a Fitch-nél Magyarország, hiszen "BBB" kategóriába tartozik negatív kilátás mellett. Ez pedig öt lépcsővel van lejjebb a csehek "AA mínuszos" bizonyítványától. 

A Fitch egyébként tavaly decemberben adott ki elemzést Magyarországról, amelyben változatlanul hagyták a besorolást és a kilátást. Akkor egyebek mellett a hitelminősítő a korábban is meglévő kockázatokat hozta fel. A negatív kilátások a döntéshozatali környezet és a gazdaságra gyakorolt potenciális tovagyűrűző kockázatokra utalnak. A váratlanul felmerülő ágazati adók megnehezítik az üzleti környezet működését, a kamattámogatások pedig akadályozzák a monetáris politika transzmisszióját az uniós forrásokkal kapcsolatos tartós bizonytalanság és a kormányzási mutatók tartós romlása közepette.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG