<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A kelet-európai országoknak többet kell költeniük katonai célokra, hogy megvédhessék magukat az orosz medvével szemben.
A kelet-európai országoknak többet kell költeniük katonai célokra, hogy megvédhessék magukat az orosz medvével szemben - vonja le a következtetést az orosz-grúz konfliktusból a The Wall Street Journal Europe című lap keddi számában Max Boot, a Külkapcsolatok Tanácsa nevű amerikai intézmény neves szakértője.

Boot szerint a térség országai nem ringathatják magukat abba az illúzióba, hogy válság esetén számíthatnak az Egyesült Államokra: Amerika a múltban cserbenhagyta Lengyelországot, Magyarországot és Csehszlovákiát, most pedig "nem sokat tett" Grúziáért. A "frontállamoknak" tehát saját maguknak kell gondoskodniuk védelmi képességük növeléséről.

A szerző kifejti: az amerikai katonai támogatási stratégia eddig azt célozta - s e célt jórészt sikerült is elérni -, hogy a kelet-európai országok olyan képességeket fejlesszenek ki, amelyekkel segíthetik Amerikát Afganisztánban, Irakban és másutt. Ám a NATO-stílusú expedíciós kapacitás mellett ezeknek az országoknak most már ideje lenne mélységi védelmüket is fejleszteniük. Az Egyesült Államok úgy segítheti őket ebben, hogy nagy mennyiségben ad el nekik védekezést szolgáló fegyvereket, elsősorban hordozható rakétákat - ilyen a Stinger, a Javelin -, amelyekkel nagy károkat lehet okozni az esetleg támadó orosz légi-, illetve páncélos erőkben. Az ilyen irányú fejlesztés fontosabb lenne, mint a saját harckocsiállomány növelése vagy a vadászgépek beszerzése - véli Max Boot.

Az általa idézett adatok szerint a grúz fegyveres erők kevesebb mint 30 ezer főt számlálnak, holott az országnak 900 ezer fő a 16 és 49 év közötti - tehát hadra fogható életkorú - férfi lakossága. Lengyelországban a 7,9 millió hadra fogható életkorú férfi mellett csupán 127 266 fős a hadsereg, Magyarország pedig 1,9 millió férfit tudna mozgósítani, de csak 32 300 főt tart fegyverben - írja.

A CIA, az amerikai hírszerzés becslése szerint Grúzia 2005-ben saját bruttó nemzeti termékének (GDP) mindössze 0,59 százalékát költötte védelemre - olvasható Boot írásában. A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete szerint a kelet-európai országok közül egyedül Bulgária költ a GDP 2 százalékánál többet - 2,2 százalékot - védelemre. Románia esetében ez 1,9, Lengyelország esetében pedig 1,8 százalék.

Oroszországban eközben - folytatja az amerikai elemző - nem érvényesül a demilitarizálási trend. Több mint egymillió katonát tartanak fegyverben, és hivatalos adatok szerint a GDP 2,5 százalékát fordítják katonai célokra. Ha azonban ehhez hozzáadjuk a félkatonai erőkre szánt és egyéb pénzeket, akkor az összeg a GDP közel 4 százalékára jön ki, ami durván ugyanakkora, mint az amerikai katonai költségvetés GDP-részaránya.

Charles Gati: az orosz viszony az új elnök kezében
Tehetetlen a Nyugat Grúzia ügyében
Új orosz világrend? Amerika kezd félni 

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG