1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Rakétákkal támadták Libanon területéről Izrael északi részét. Az izraeli tüzérség lövéseket adott le, válaszul a rakétatámadásra
Rakétákkal támadták Libanon területéről Izrael északi részét - közölték reggel izraeli katonai illetékesek.

A meg nem nevezett források szerint 3 vagy 4 rakéta csapódott be Galilea nyugati felében, Naharija körzetében, mintegy 5 kilométerre a libanoni határtól. Az izraeli közrádió úgy tudja, hogy a támadásban ketten megsebesültek.

Az izraeli tüzérség lövéseket adott le, válaszul a rakétatámadásra - közölte a hadsereg szóvivője. A szóvivő szerint azokat a helyeket lőtték, ahonnan a rakétákat indították. Más katonai források arról számoltak be, hogy a támadók Libanonban működő palesztin fegyveresek voltak, és valószínűleg "elszigetelt akcióról" van szó.

Libanoni biztonsági erők is megerősítették, hogy öt izraeli lövedék csapódott be az ország déli területeire, hírt adott róla a libanoni köztelevízió és a Hezbollah síita fegyveres szervezet csatornája is. Áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet elleni légi offenzíva kezdete óta riadókészültségben volt a libanoni síita Hezbollah szervezet várható rakétatámadásai miatt.

Közben a Gázai övezetből is hat rakéta csapódott be Izrael déli városaiban.

Csütörtökre virradóra legalább 40 célpontot bombáztak az izraeli harci gépek a Gázai övezetben - közölte a palesztin polgári védelem. A légi támadások célpontja elsősorban az Egyiptommal határos Rafah városa volt, ahol a fegyvercsempészek által használt alagutak találhatók. Ugyancsak bombázták a terület legnagyobb déli települését, Hán Juniszt, a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik bástyáját.

A szemtanúk szerint a támadásoknak, amelyeknek tényét az izraeli hadsereg is megerősítette, nem voltak áldozatai.


Nem tudnak megegyezni az ENSZ BT-ben

Szerdán újabb eredménytelen napot zárt az ENSZ Biztonsági Tanácsa: a számtalan egyeztetés ellenére sem sikerült megállapodni arról, hogy határozattal vagy nyilatkozattal segítsék-e elő a gázai övezeti válság rendezését.

Csütörtökre összehívta az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülését Miguel D´Escoto, a világszervezet legfőbb szervének soros elnöki tisztségét betöltő Nicaragua ENSZ-nagykövete. Condoleezza Rice amerikai, David Miliband brit és Bernard Kouchner francia külügyminiszter megpróbál dűlőre jutni arab kollégáival, s ezért mindhárman úgy döntöttek, hogy mégsem utaznak haza szerdán New Yorkból.

"Úgy gondoljuk, hogy még maradt munka. Meghosszabbítjuk itt-tartózkodásunkat" - mondta Rice újságíróknak azt követően, hogy a nyugati és az arab külügyminiszterek sűrű konzultációkat folytattak annak eldöntésére, hogy a Biztonsági Tanács miként reagáljon a Gáza övezet ellen indított, a Hamász palesztin radikális mozgalmat célzó izraeli katonai műveletekre. Miliband hangsúlyozta, hogy a Biztonsági Tanácsnak egységesen kell kiállnia.

A BT-ben szerda délután két dokumentumot köröztettek.
Az egyik az azonnali tűzszünetet követelő határozati javaslat, amelyet Líbia terjesztett elő az arab országok nevében. A másik egy Franciaország, Nagy-Britannia és Egyesült Államok által kidolgozott nyilatkozat, amely az új egyiptomi tűzszüneti terv támogatását célozza, s amely egyszerűen "egy azonnali és tartós tűzszünet" fontosságára helyezi a hangsúlyt.

Az arab országok, köztük a nagy befolyással rendelkező Szaúd-Arábia is, a kötelező érvénnyel bíró határozat mielőbbi elfogadása mellett kardoskodik, amit a líbiai javaslat Izrael-ellenességére hivatkozva az Egyesült Államok és más nyugati országok nem támogatnak. Az arab országok viszont a nem kötelező jellegű nyilatkozatot tartják elégtelennek, és szavazásra akarják vinni a líbiai indítványt, lehetőleg már csütörtökön.

A Hezbollah megfenyegette Izraelt
Gáza: Sarkozy vagy Topolánek a nagy békítő?
Gáza: miért hallgat Obama és Clinton?

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG