<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Maga az EKB is megijedt a tőzsdék szárnyalását látva, noha a jegybankok már láttak néhány hegymenetet és összeomlást, ráadásul a mostani őrületet leginkább pont az EKB fűti a véget érni nem akaró eszközvásárlási programjával, hisz a Fed már rég abbahagyta, sőt lassan kezdi a pénz kivonását.

A jelenlegi tőzsdei hossz, különösen Amerikában, páratlannak mondható, mivel több, mint egy éve, Donald Trump megválasztása óta nem volt érdemi korrekció, az indexek csak emelkedtek. Mindez úgy történik, hogy összességében 8 és fél éve tart az emelkedő trend, ami az egyik leghosszabb a tőzsdetörténelemben. Ez önmagában valóban ijesztő, hisz pont az ilyeneket szokták heves korrekciók, esetenként összeomlások követni, de meglepődni ezen a legkevésbé annak kéne, aki ezt az egészet okozza.

Ők fűtik

A furcsa folyamatnak ugyanis megvan a pontos oka: a világ jegybankjai, közülük is leginkább a három legfontosabb: az amerikai Fed, az eurózónás EKB és a japán BoJ több év alatt töméntelen pénzt, nagyjából 10 ezer milliárd dollárt zúdított a piacra úgynevezett kötvény-, vagy eszközvásárlási programokkal. A Fed ezt már évekkel ezelőtt befejezte, az EKB azonban még mindig nem szánta rá magát erre a lépésre, noha válságnak évek óta nyoma sincs már, még Görögország is kievickél lassan a gödörből.

Egyelőre Japán is folytatja a pénznyomtatást, ami annyival ijesztőbb, hogy gazdaságának méretéhez képest háromszor annyi fedezetlen pénzt szórt ki, mint Amerika, ráadásul így saját adósságának túl nagy hányadát vásárolja vissza. Miután azonban nem a japán tőzsde ment az égbe, feltételezzük, hogy a japán jegybank által kiszórt pénznek nem kis hányada is az amerikai és európai tőzsdéket fűti.

Nem meglepő

A véget nem érő hegymenetnek tehát megvan az oka, és persze hozzáadódik mindaz, ami ilyenkor teljesen természetes: a befektetők a vég nélküli emelkedést látva özönlenek a piacra, mindenki részesülni akar a soha véget nem érni nem látszó hosszból, így az utána önmagát gerjeszti, amíg az utolsó is be nem vásárolt.

Az Európai Központi Bank ma figyelmeztetést adott ki, miszerint a részvénypiacok túl sokat emelkedtek, túl nagy az optimizmus, ezért megnőhet a volatilitás, jöhetnek a kisebb-nagyobb összeomlások. Az eurózóna központi bankja pénzügyi stabilitási jelentésében azt írja, hogy a kockázati prémiumok lecsökkenése, a lecsökkent volatilitás és a fokozott, mondhatni vég nélküli kockázatvállalási hajlandóság aggasztóak, mert rá fognak jönni a befektetők, hogy kezelhetetlen kockázatot vállaltak.

Különös

Jegybankok már máskor is figyelmeztettek hasonló esetben, a legemlékezetesebb eset Alan Greenspan amerikai jegybankelnök beszéde volt „irrational exuberance” címmel, de az időzítés nem volt tökéletes: még évekig szárnyaltak az árfolyamok, teljesen irreális szinteket elérve, mire végül az ezredfordulón kipukkadt a lufi. Greenspan megállapítása ugyanakkor helytálló volt, hisz a túlértékeltség és a túlfűtöttség már fennállt, így a továbbiakban óvatosabb lehetett, aki hajlott az óvatosságra, ugyanakkor magának az amerikai jegybanknak nem sok köze volt a kialakulóban lévő lufihoz. Az EKB figyelmeztetése most kissé különösnek hat annak fényében, hogy idén havi 60 milliárd euróval ő maga fűti leginkább a tőzsdei lufit.

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG