Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hány országos pártot tudnál felsorolni 1 perc alatt? Bármennyit is gondolsz, biztosan messze vagy a valóságtól...

40 országos párt lenne Magyarországon?

Negyven országos pártlistát jelentettek be a keddi határidőig a Nemzeti Választási Irodánál, emellett mind a tizenhárom nemzetiség állított listát az országgyűlési választásra, azaz minden korábbinál több, összesen 53 országos lista lehet a választáson. Volt, aki a határidő lejárta előtt három perccel érkezett az NVI Alkotmány utcai székházához a listát bejelenteni.

Ez azt jelenti, hogy a pártlistás szavazólapon várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Elképzelhető azonban, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlásellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében.

A Nemzeti Választási Bizottság nyilvántartásában országos listájával szereplő pártok:

 1. A Haza Pártja
 2. A Mi Pártunk - IMA
 3. Alternatív Magyar Néppárt
 4. Családok Pártja
 5. Demokrata Párt
 6. Demokratikus Koalíció
 7. Együtt - A Korszakváltók Pártja
 8. Együtt a Magyar Kisebbségekért És Hátrányos Helyzetűekért Párt
 9. Elégedett Magyarországért Mozgalom
 10. Értünk-Értetek - A Hiteles Párt
 11. Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt
 12. Fidesz-KDNP
 13. Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt
 14. Hajrá Magyarország!
 15. Haladó Magyarországért Párt
 16. Iránytű Párt
 17. Jobbik Magyarországért Mozgalom
 18. Kell az Összefogás Párt
 19. Közös Nevező 2018
 20. Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt
 21. Lehet Más a Politika
 22. Lendülettel Magyarországért
 23. Magyarországi Cigánypárt
 24. Magyar Igazság és Élet Pártja
 25. Minden Szegényért Párt
 26. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
 27. Momentum Mozgalom
 28. Magyar Munkáspárt
 29. Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja
 30. MSZP-Párbeszéd
 31. Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt
 32. NET Párt
 33. Összefogás a Civilekért Párt
 34. Összefogás Párt
 35. Rend és Elszámoltatás Párt
 36. Sportos és Egészséges Magyarországért Párt
 37. Szegény Emberek Magyarországért Párt
 38. Szegényekért Párt
 39. Tenni Akarás Mozgalom
 40. Tenni Akarók Magyarországi Pártja

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán 14.20-kor még csak 23 pártlista volt bejelentve, azaz az utolsó másfél órában 13 jelölőszervezet adta le országos listáját.

Mi értelme ennek?

Joggal merül fel a kérdés, hogy miközben egy átlagos választópolgár jó ha 7 magyar pártot tudna felsorolni némi gondolkodás után (de könnyen lehet, hogy ezt túlbecsültük), honnan kerül elő ennyi szervezet, esetenként percekkel a határidő előtt a semmiből?

Az érvényes választási rendszer szerint egy választó több jelöltet is ajánlhat, tetszőleges számú jelölt papírját írhatja alá (nem pedig egy "kopogtatócédulával" rendelkezik, amit egy jelöltnek adhat oda, mint régebben), így próbálva meg behúzni a pártoknak járó állami támogatást. Ezt az állam később megpróbálhatja visszaszerezni azoktól, akik nem érték el az 1 százalékos eredményt országosan.

Emellett egyes jelölteket segítheti, ha az esélyes ellenfél szavazatai többfelé forgácsolódnak, esetleg a névhasonlóság miatt valaki más kapja a szavazatot, mint akinek egyébként a választópolgár szánta.

A "kamupártok" a jelöléshez szükséges ajánlásokat sokszor egymás között csereberélve szerzik meg, átmásolva egy ajánló választópolgár adatait, odahamisítva aláírását az ajánlóívekre. Máris sorra érkeznek az ezzel kapcsolatos bejelentések, így a lista még emiatt is módosulhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biden az olaszok mellé állt a konfliktusban – Párizs Putyinnal szövetkezik
Káncz Csaba | 2021. január 22. 14:34
Párizs kivételével az európai NATO-szövetségesek támogatnák a Biden-kormányzat fokozott segítségnyújtását a líbiai egységkormány irányába. Conte olasz miniszterelnök három hete támogatásáról biztosította Washington nagyobb odafigyelését a proxi háborúba süllyedt országra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: 2 millió adag orosz vakcinát vásárol Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:45
Pár órával a péntek reggeli bejelentése után kiderültek a részletek az orosz vakcinarendelésről.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorral szemben tesztelhetik lobbi-erejüket a "megszorított" polgármesterek
Vég Márton | 2021. január 22. 11:12
Jogi és pénzügyi leckét is kaptak az önkormányzatok a kormánytól az adóstop megkésett elrendelésével és az iparűzési adó megfelezésével. A kormányfő jóindulatában és a lokálpatrióta cégek adományaiban bízhatnak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek jogi lépéseket tehetnek, ha a Pfizer nem pótolja kiesett szállítmányait
MTI | 2021. január 22. 10:50
Lengyelország jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Covid-19 kór elleni egyik vakcina gyártója, a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait - közölte Piotr Müller kormányszóvivő egy pénteki interjúban.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter rendkívüli bejelentése: nagy mennyiségű orosz vakcinát vesz Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 09:18
Részletek még nincsenek, de a szerződést már aláírták a felek. A Facebookon közvetített sajtótájékoztatón a miniszter nagy mennyiségű vakcináról beszélt.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint még sokáig maradnak a korlátozások
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 08:28
Orbán Vikor miniszterelnök szerint ameddig nincs elég vakcina, addig maradnak a korlátozások.
Makro / Külgazdaság Biden egy sor rendeletet aláírt már az első napján
MTI | 2021. január 22. 07:00
 Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján, csütörtökön egy sor rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedésekről, és közölte, hogy a járvány egyesült államokbeli halálos áldozatainak száma várhatóan eléri a félmilliót februárban.
Makro / Külgazdaság Korlátozhatja az EU a nem alapvető fontosságú utazásokat
MTI | 2021. január 22. 06:46
Az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencia keretében tartott tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális csúcsértekezletet követően csütörtökön éjjel.
Makro / Külgazdaság Küszöbön áll a brit és az orosz vakcina magyar felhasználása
MTI | 2021. január 21. 19:07
Megkezdődött az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciája, középpontban a járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége áll.
Makro / Külgazdaság Lejár a nukleáris megállapodás Putyinnal: őrült kapkodás a Biden kormányzatban
Káncz Csaba | 2021. január 21. 15:34
A globális nukleáris egyensúly architektúrája napjainkra alapjaiban rendült meg. Nem véletlen, hogy Anthony Blinken külügyminiszter-jelölt keddi szenátusi meghallgatásán annyi időt szentelt a nukleáris fegyverek kérdéskörének. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél